wk-2022

WK 2022 Speelschema

Het aftellen richting de start van het WK is begonnen. Wie kroont zich in december in Qatar tot nieuwe wereldkampioen en hoe ver kan het Nederlands Elftal komen? Allemaal vragen waarover de komende maanden nog heerlijk gespeculeerd kan worden. In dit WK blog kan alle actuele informatie over het WK voetbal 2022 gevonden worden. Over de grootste kanshebbers op de wereldtitel hebben we een apart artikel met allerhande informatie gemaakt. Tevens staat daar informatie over het wedden op het wereldkampioenschap. Het WK wordt zo nog spannender en de wedstrijden worden nog intenser beleefd als er zowel op het veld als bij de bookmaker gewonnen wordt!

Het WK 2022 start over
Het WK 2022 start over
Dagen
Uur
min
sec

Speelschema groepsfase

Er zijn 32 landen die zich gekwalificeerd hebben voor het WK. Zij nemen het in de groepsfase in acht poules van vier landen tegen elkaar op. Ieder land treft de andere landen in dezelfde groep eenmaal. Per poule plaatsen de nummers één en de nummers twee zich voor de knock-outfase van het toernooi. Voor de landen die als derde en vierde eindigen in de poule zit het wereldkampioenschap voetbal 2022 er na drie wedstrijden alweer op.

Speelschema knock-outfase

Voor de nummers één en twee uit elke poule gaat het toernooi verder in de knock-outfase. Er zijn in deze fase van het toernooi nog zestien landen actief die kans maken op de wereldtitel. Landen die bij elkaar in de poule gezeten hebben, kunnen elkaar voor de finale niet meer tegenkomen. De nummer één wordt aan de andere kant van het knock-outschema ingedeeld dan de nummer twee uit dezelfde poule. Beide landen moeten drie ronden overleven om elkaar in de finale of de kleine finale nogmaals te treffen.

Achtste finales

Het eerste obstakel dat de zestien kandidaten voor de wereldtitel moeten zien te overleven, is de ronde van de achtste finales. In deze ronde nemen de nummers één uit de acht poules het op tegen de nummer twee uit een andere poule. In het WK schema is ervoor gekozen om eerstvolgende poules aan elkaar te koppelen. De winnaar van poule A speelt tegen de runner-up uit poule B en de nummer twee uit poule A moet spelen tegen de poulewinnaar van groep B.

Kwartfinales

Na de acht achtste finales zijn er nog acht teams over die kans maken op de wereldtitel. In de kwartfinales nemen de winnaars van de achtste finales het tegen elkaar op. Uit de vier kwartfinales komen de vier halve finalisten die in de eindfase van het toernooi om de prijzen gaan spelen. De kwartfinales worden gespeeld tussen de winnaars van de confrontaties tussen poule A/poule B en poule C/poule D enerzijds en de overwinnaars van de wedstrijden tussen de landen uit poule E/F en G/H.

Halve finale

Nu de halve finale bereikt is, hoeft er geen team vroegtijdig meer naar huis. De winnaars van de halve finale plaatsen zich vanzelfsprekend voor de finale van het wereldkampioenschap voetbal 2022, maar de verliezers spelen ook nog een wedstrijd. In de kleine finale moeten zij uitmaken welk team als derde eindigt. Als sporter wellicht niet de wedstrijd die je per se wilt spelen, maar voor het prijzengeld dat de voetbalbond krijgt uitgekeerd wel enorm belangrijk.

WK Finale 2022

De twee teams die goed gepresteerd hebben in de groepsfase en vervolgens drie wedstrijden gewonnen hebben in de knock-outfase hebben zich geplaatst voor de 22ste FIFA WK-finale in de geschiedenis van het internationale voetbal. Deze finale wordt op zondag 18 december 2022 gespeeld in het Lusail Iconic Stadium. Voor het oog van 80.000 toeschouwers op de tribune en honderden miljoenen voetbalfans voor de buis gaan de twee beste teams van het WK uitmaken welk land zich de komende 3,5 jaar wereldkampioen voetbal mag noemen. Moge de beste winnen!

Veelgestelde vragen

Omdat er heel veel informatie over het wereldkampioenschap voetbal 2022 te vinden is, kunnen we ons voorstellen dat er vragen ontstaan. We hebben geprobeerd de belangrijkste vragen hieronder te beantwoorden.

In tegenstelling tot EURO 2022 waar de vier beste nummers drie uit de acht poules zich plaatsten voor de knock-outfase van het toernooi is het voor het WK 2022 irrelevant wie er als beste nummers drie eindigden. De winnaar en de runner-up uit iedere poule plaatst zich voor de knock-outfase van het toernooi. De nummers drie en vier zijn hoe dan ook uitgeschakeld.

In de poulefase eindigt de wedstrijd in een gelijkspel als er na 90 minuten een gelijke stand op het scorebord staat. In de knock-outfase wordt er twee keer een kwartier verlengd als er na de reguliere speeltijd geen winnaar bekend is. Mocht er na 120 minuten voetbal nog altijd sprake zijn van een onbesliste wedstrijd, dan worden er net zo lang strafschoppen genomen totdat er een winnaar is.

Download het volledige speelschema van het WK 2022

WK 2022 schema in PDF.