actueel background image

Ronaldo zet jacht op wereldtitel door

06 dec 2022 | 07:39 0

Een achtste WK finale met meerdere verhalen. Cristiano Ronaldo is op zoek naar eeuwige glorie, terwijl ploeggenoot Bruno Fernandes de schijnwerpers steelt. Zwitserland presteert uitstekend en laat zien dat het over genoeg kwaliteit beschikt om het elke tegenstander lastig te maken.

Vooruitblik

Portugal kon zich na twee wedstrijden al opmaken voor de knock-outfase. Een spectaculaire overwinning op Ghana, plus een sobere tegen Uruguay in de eerste twee speelronde zorgde daarvoor. Het verlies in de laatste speelronde tegen Zuid-Korea lijkt een incident. Als er sprake was van een ‘flow’ voor Portugal, is die daardoor wel ten einde. Komen de Portugezen deze te boven? Zwitserland doet het prima dit WK. De eerste wedstrijd werd nipt gewonnen van Kameroen, de tweede nipt verloren van Brazilië. Geen schande natuurlijk. In de laatste wedstrijd wonnen de Zwitsers spectaculair van Servië. Zwitserland staat verdiend in knock-outfase. Wij verwachten dan ook dat zij het Portugal best eens lastig kunnen gaan maken.

Fernandes on fire

Niet Ronaldo, maar Fernandes is momenteel de grote man bij Portugal. Met twee goals en twee assists gidste hij Portugal naar de knock-outfase. Bij zijn club Manchester United is hij onomstreden, Ook bij de nationale ploeg is de middenvelder niet meer weg te denken uit de basis. Fernandes ontpopt zich steeds meer tot één van de leiders van dit Portugal. Hij is voor de Zwiters dan ook de voornaamste man om in de gaten te houden. Maar vlak Ronaldo niet uit. De vedette is tot op het bot gemotiveerd om met zijn land de wereldtitel te pakken. Gezien zijn leeftijd, lijkt het zijn laatste kans.

Zwitserland niet te onderschatten

Zwitserland laat zien dat het een team is om rekening mee te houden. In een zware poule met onder meer topfavoriet Brazilië was de knock-outfase bereiken vooraf gezien een knappe prestatie. Zwitserland heeft zijn plekje in die knock-outfase verdiend. Op de laatste speeldag konden zowel Zwitserland als Servië door. In een onderling duel mochten deze Europese landen het uitvechten. In een zinderende wedstrijd waarin beide teams veerkracht toonden, wonnen de Zwitsers.

Dat ligt niet in de laatste plaats aan de schietgrage Xherdan Shaqiri. De middenvelder speelde jarenlang in de Europese top, bij Liverpool en Bayern München. Nooit was hij een vaste basisklant, toch bewees hij wel degelijk zijn waarde. Tegenwoordig speelt de aanvaller op een aanzienlijk lager niveau, dit WK laat hij zien het voetballen nog niet verleerd te zijn.

Statistieken

– Portugals topscorer aller tijden is Ronaldo.
– Ronaldo is ook meteen de speler met de meeste interlanddoelpunten aller tijden.
– Portugal-verdediger Pepe wordt in februari 40.
– Portugal won nog nooit het WK.
– Zwitserlands topscorer is Alexander Frei.
– Shaqiri is Zwitserlands huidige speler met de meeste goals.
– Zwitserland won nog nooit het WK.
– Zwitserland won vijf van zijn laatste zeven wedstrijden.

Laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
12-06-2022
Zwitserland - Portugal
1 - 0
05-06-2022
Portugal - Zwitserland
4 - 0
05-06-2019
Portugal - Zwitserland
3 - 1
10-10-2017
Portugal - Zwitserland
2 - 0
06-09-2016
Zwitserland - Portugal
2 - 0
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.