actueel background image

Matthew Amoah: cultheld uit de Eredivisie

15 mei 2020 | 18:09 0

In de Eredivisie hebben diverse voetballers rondgelopen die tegenwoordig te boek staan als iconen. Je hebt ook nog spelers die vrijwel niemand meer zal vergeten, maar de absolute top niet wisten te bereiken. De spits Matthew Amoah is daar een goed voorbeeld van. De cultheld uit de Eredivisie werd op 24 oktober 1980 geboren in Tema (Ghana). De aanvaller is gestopt met voetballen en is een jeugdtrainer bij NAC Breda.

Debuut bij Vitesse

Matthew Amoah speelde zijn jonge jeugdperiode bij The Great Ambassadors, waar hij op 15-jarige leeftijd werd weggepikt door Vitesse. In Arnhem wist de spits indruk te maken, waardoor hij in de winter van 1998 zijn debuut mocht maken in het eerste elftal tegen FC Utrecht. Echter kwam de aanvaller moeilijk tot scoren.

Vitesse koos ervoor om het talent te verhuren aan Fortuna Sittard. In Limburg scoorde Amoah 11 doelpunten in 22 wedstrijden. Zijn terugkeer bij Vitesse bleek ook een succes. De Ghanees speelde nog ruim vijf seizoenen voor de club en scoorde 72 treffers voor de Arnhemse club.

Transfer naar Borussia Dortmund

In het seizoen 2005/2006 scoorde Amoah een negental doelpunten in 18 wedstrijden. Dit leverde hem in de winterstop een transfer op naar de topclub Borussia Dortmund.

De Duitse club betaalde destijds 400.000 euro voor de spits, ondanks het feit dat zijn marktwaarde op twee miljoen euro werd geschat. In Dortmund speelde de aanvaller slechts 17 wedstrijden en wist hij geen enkele keer het net te vinden.

NAC Breda nam de speler in 2007 voor 180.000 euro over van Borussia Dortmund. Amoah wist bij NAC Breda zijn oude vorm weer helemaal terug te vinden. In zijn eerste seizoen scoorde de speler 11 doelpunten in 25 wedstrijden. Amoah speelde 103 wedstrijden voor NAC Breda en kwam daarin 43 keer tot scoren.

Turks avontuur

In september 2011 koos de speler voor een nieuw avontuur bij het Turkse Mersin Idman Yurdu. Het bleek geen succes, want in vijf duels scoorde de aanvaller geen enkel doelpunt. Mersin betaalde 450.000 euro aan NAC Breda voor Amoah. Zijn mislukte avontuur in de Turkse competitie duurde slechts één seizoen.

Terugkeer in de Eredivisie

Amoah keerde daarna weer terug naar de Eredivisie. Het Friese sc Heerenveen nam de speler over. In Friesland speelde Amoah geen enkele wedstrijd in de competitie. In het seizoen 2012/2013 scoorde Amoah wel nog twee doelpunten voor Heracles Almelo, maar na dat seizoen beëindigde de spits zijn profcarrière. Amoah speelde nog enkele tijd voor de amateurvereniging VV Baronie en de hoofdklasser RKSV Halsteren.

Amoah in de Ghanese voetbalelftal

Matthew Amoah speelde tussen 2002 en 2010 maar liefst 43 interlands voor Ghana. Hij scoorde 13 doelpunten voor zijn land. In 2010 bereikte Amoah met het Ghanese voetbalelftal de finale van de Afrika Cup. Daarnaast was de spits met zijn land actief op het WK 2006 en het WK 2010.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.