actueel background image

Krijgt reuzendoder Japan ook Kroatiƫ klein?

05 dec 2022 | 12:07 0

Voor Japan staat er in de achtste finale van het WK 2022 wederom een topland klaar om tegen te spelen. Verliezend finalist van het vorige WK, Kroatiƫ, is op maandag de tegenstander. Japan wist dit toernooi iedereen te verrassen door Duitsland en Spanje te verslaan. Kroatiƫ speelt tot nu toe een degelijk toernooi. Lukt het Japan om ook Kroatiƫ te verslaan?

Vooruitblik

Japan en Kroatiƫ speelde in het verleden drie keer tegen elkaar. Japan won ƩƩn keer, ƩƩn keer werd er verloren en er werd ƩƩn keer gelijkgespeeld. Het onderling resultaat is dus in evenwicht. Op basis daarvan is het lastig te zeggen wie er deze wedstrijd favoriet is. Japan verrast dit toernooi vriend en vijand. Wie vooraf had gegokt dat Japan eerste in de poule zou eindigen boven Duitsland en Spanje, die heeft nu een leuk zakcentje verdiend. Japan kwam tegen beide toplanden 1-0 achter, maar lieten zien over weerkracht te beschikken. Tegen Spanje was het een knotsgekke wedstrijd met een dubieuze tweede goal. De bal leek op het oog over de achterlijn te zijn gegaan en werd in eerste instantie afgekeurd. De VAR besloot anders en keurde de goal goed, waardoor Japan de wedstrijd won. Het enige smetje op de groepsfase was het verlies tegen Costa Rica.

Kroatiƫ kwam de lastige poule met Canada, Belgiƫ en Marokko als tweede door. Met vijf punten uit drie wedstrijden is dat een degelijk resultaat. Tegen Belgiƫ en Marokko werd 0-0 gespeeld, terwijl er tegen Canada overtuigend werd gewonnen met 4-1. Het toernooi begint voor Kroatiƫ nu echt met de wedstrijd tegen de Japanners. Van onderschatting zal geen sprake zijn na de groepsfase. Kroatiƫ lijkt voor deze wedstrijd favoriet. Het land presteert al jaren zeer goed en vooral op momenten waarop het ertoe doet, verzaakt de ploeg zelden. Japan gaat er alles aan doen weer voor een daverende stunt te zorgen. In de kwartfinale wacht voor ƩƩn van de twee ploegen de winnaar van het duel tussen Braziliƫ en Zuid-Korea.

Japan wil geschiedenis schrijven

Japan is gebrand om de goede resultaten uit de groepsfase door te trekken naar deze wedstrijd. In de groepsfase werd vier gescoord en kregen zij drie tegendoelpunten. Oud-PSVā€™er Ritsu Doan begon de wedstrijden tegen Duitsland en Spanje als wisselspeler. Hij mocht twee keer invallen en scoorde bij allebei zijn invalbeurten. Tegen Costa Rica startte hij in de basis, maar deze wedstrijd werd verloren. De vraag is of trainer Hajime Moriyasu hem weer als invaller gaat gebruiken of hem een tweede kans in de basis geeft.

Japan debuteerde tijdens het WK van 1998. Alle daaropvolgende WKā€™s waren zij erbij. Drie keer werd de achtste finale bereikt. Verder dan dat kwamen de Aziaten nooit. Dit is de vierde keer dat de Japanners het zover schoppen. Er is Japan veel aan gelegen om voor het eerst in de historie de kwartfinales te halen.

Kroatiƫ wil strijden voor de hoofdprijs

KroatiĆ« speelt dit WK degelijk en stabiel. Alleen in de wedstrijd tegen Canada wist de ploeg met flitsend spel vier treffers te noteren. Opvallend is dat de basisopstelling in alle drie de wedstrijden nagenoeg gelijk is gebleven. Alleen in de aanval kreeg Marko Livaja in de tweede en derde wedstrijd de voorkeur. Dit ging ten koste van Nikola VlaÅ”ić. Voor de rest kiest trainer Zlatko Dalić telkens voor de vertrouwde namen. De defensie staat als een huis en hoefde dit toernooi nog maar Ć©Ć©n tegenstreffer te incasseren. De ā€œKockasti” (geblokten) lijken klaar voor Japan.

KroatiĆ« maakte zijn debuut ook tijdens het WK van 1998. De Kroaten wisten gelijk beslag te leggen op de derde plek tijdens dat eindtoernooi. Het WK in Qatar is de zesde deelname aan een WK. Het beste resultaat werd de laatste editie behaald. Toen werd KroatiĆ« tweede. Frankrijk was in de finale een maatje te groot. KroatiĆ« wil dit WK maar Ć©Ć©n ding, wereldkampioen worden. Hiervoor moet de ploeg nog vier ā€˜finalesā€™ winnen. Te beginnen tegen ā€œNippon Daihyōā€ (Japanse vertegenwoordigers), de bijnaam van de Japanse voetbalploeg.

Statistieken

– Japan is nummer Ć©Ć©n geworden in poule E met zes punten.
– Japan speelde drie keer eerder tegen KroatiĆ«. EĆ©n keer werd er gewonnen, Ć©Ć©n keer verloren en Ć©Ć©n keer werd er gelijkgespeeld.
– Japan wist in de groepsfase verrassend met 2-1 te winnen van Duitsland en Spanje.
– Japan staat voor de vierde keer in de historie in de achtste finale. Die de ploeg nog nooit wist door te komen.
– KroatiĆ« is tweede geworden achter Marokko in poule F.
– KroatiĆ« heeft dit toernooi nog maar Ć©Ć©n tegentreffer geĆÆncasseerd.
– KroatiĆ« staat voor de derde keer in de historie in de achtste finale, de eerdere twee achtste finales wist het land beide te winnen.
– KroatiĆ« wist het laatste WK tweede te worden achter Frankrijk.

Laatste onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
18-06-2006
Japan - Kroatiƫ
0 - 0
20-06-1998
Japan - Kroatiƫ
0 - 1
08-06-1997
Japan - Kroatiƫ
4 - 3
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.