Het WK in cijfers
Aankomende zondag wordt duidelijk wie zich het beste land ter wereld mag noemen. Een mooi moment om de balans op te maken op basis van de statistieken. Wat was het voor een WK?
De topscorer
Zowel de nummer één als twee van de topscorerslijst komen in actie tijdens de finale. Beide landen hebben met Kylian Mbappé en Lionel Messi geduchte doelpuntenmakers in huis. De aanvallers scoorden al vijf keer. Zondag mogen zij onderling uitmaken wie topscorer wordt van het toernooi. Als het op doelpunten per minuut aankomt, loopt Mbappé voor. Mbappé scoort dit WK eens per 95 minuten, Messi eens per 114. De Argentijn scoorde drie van zijn vijf doelpunten overigens vanaf elf meter. Mbappé maakte alleen maar velddoelpunten.
Minuten per doelpunt
Vallen we toch nog een beetje in de prijzen. Door niemand minder dan Wout Weghorst. De boomlange spits scoorde tijdens zijn invalbeurt tegen Argentinië tweemaal, in totaal had Weghorst maar 31 minuten per doelpunt nodig dit WK. Eervolle vermelding is ook op zijn plaats voor de Duitser Nicolas Füllkrug, die had gemiddeld maar twee minuten meer nodig om het net te vinden.
Clean sheets
Onze eigen Andries Noppert deed het naar behoren dit WK. Hij noteerde twee clean sheets en staat daarmee op plek tien. Noppert speelde natuurlijk meer wedstrijden dan veel andere keepers in de top tien, daarom staat de keeper niet hoger. Bovenaan staan Bounou van Marokko. Hij hield vier keer de nul. De Argentijnse doelman Emiliano Martinez kan nog gelijk komen met Bounou door in de finale de nul te houden. Dat moet de Marokkaan overigens wel een doelpunt om zijn oren krijgen in de troostfinale.
Rode kaarten
Het is qua rode kaarten een bijzonder vriendelijk WK. Maar één keer werd een directe rode kaart gegeven, aan Wales. Vier keer werd er rood gegeven door middel van een tweede gele kaart. Ook hier was Wales een van de ontvangers, wat dus betekent dat de andere 31 deelnemers gezamenlijk maar drie rode kaarten pakte, waaronder onze eigen Denzel Dumfries. Al was dat na het laatste fluitsignaal tegen Argentinië.
Gele kaarten
Wat betreft gele kaarten was het andere koek. 208 keer slingerde de arbitrage een speler op de bon. Ondanks dat Saoedi-Arabië al na de groepsfase naar huis kon, staan zij bovenaan in dit klassement met 14 keer geel. De Argentijnen staan op plek twee, terwijl Nederland na de halve finale flink geklommen is en op plek vier eindigt.
Jongste speler
Yousouffa Moukoko mag zich dit WK de jongste speler noemen. Tegen Japan maakte de spits speelminuten terwijl hij pas achttien jaar en drie dagen oud was. Daarmee staat de Duitser op plek acht van jongste spelers aller tijden op een WK. De jongste speler ooit is Norman Whiteside van Noord-Ierland. Hij maakte zijn debuut toen hij 17 jaar en 41 dagen oud was op het WK 1982.
Oudste speler
Er waren natuurlijk ook een aantal oude rotten aanwezig dit WK. Nederland had Remko Pasveer, al maakte de 39-jarige keeper geen minuten dus telt hij niet mee in dit rijtje. Oud-PSV’er Atiba Hutchinson is dit WK de oudste speler die minuten maakte, de Canadese middenvelder wordt over drie maanden veertig. Hij blijft good old Pepe voor, de Portugees is negen dagen jonger.