actueel background image

Het bijzondere verhaal van Niclas Füllkrug

01 dec 2022 | 08:21 0

Heel soepel gaat het nog niet bij de Duitsers dit WK. Na twee wedstrijden staan onze buren pas op één punt. Maar er is nog hoop, dankzij Niclas Füllkrug. De spits waar buiten Duitsland niemand nog van had gehoord, tot zijn doelpunt tegen Spanje. Met Füllkrug hebben de Duitsers hun eigen versie van Andries Noppert op het WK. Een speler met een bijzonder verhaal.

Heldenrol

Tien minuten voor tijd staan de Duitsers tegen Spanje. Bij een nederlaag liggen ze eruit. Het team worstelt zichtbaar en stevent af op verlies. Dan breekt de 83e minuut aan, via een combinatie met Jamal Musiala komt de bal terecht bij Füllkrug. Die denkt niet na en doet waar hij goed in is: scoren. Zo blijft de WK-droom van de Duitsers in leven. Duitsland heeft door dat ene doelpunt nog volop kans op het bereiken van de achtste finale. Maar wie is de 29-jarige Füllkrug eigenlijk en hoe komt hij ineens in het Duitse elftal terecht? Wie eind 2021 had voorspeld dat Füllkrug een heldenrol op het WK zou vertolken voor Die Mannschaft, was voor gek verklaard. In veel opzichten lijkt het verhaal van de bonkige aanvaller op dat van Noppert. Een jaar geleden kende niemand ze, inmiddels zijn het nationale helden.

Startschot

Niet-Duitsers weten vaak nog steeds niet wie die spits van Werder Bremen is. Heel gek is dat niet, de aanvaller speelt pas net weer op het hoogste niveau in Duitsland. Daarvoor hopte hij tussen de Bundesliga en 2.Bundesliga bij clubs Greuther Fürth, Hannover 96 en 1. FC Nürnberg. In juli 2019 keerde hij terug bij zijn jeugdliefde Werder Bremen. De club waar hij in de jeugd speelde, maar tot op dat moment maar niet doorbrak. Die terugkeer werd niet direct een succes. In 2021 degradeerde Füllkrug namelijk met zijn club.

Niclas Füllkrug

Blessures en wederopstanding

Wie naar de blessurelijst van Füllkrug kijkt, denkt te maken te hebben met de Duitse Arjen Robben. De lijst is oneindig en de spits lag er meerdere keren lange tijd uit. Tot drie keer toe zelfs meer dan een half jaar door kraakbeen-letsel. De ergste blessure liep hij op in het seizoen 2019-2020. Een gescheurde kruisband zette een streep door zijn seizoen. Dat zo’n vreselijke blessure niet het einde van je carrière hoeft te zijn, dat bewijs Füllkrug momenteel.

De degradatie van Bremen in 2021 bleek het startschot van zijn wederopstanding die maar niet wil stoppen. Werder promoveerde direct met Füllkrug als grote ster. De aanvaller scoorde negentien keer en was in totaal bij 27 doelpunten direct betrokken. Op het hoogste niveau gaat de aanvaller sindsdien vrolijk door met scoren. Met tien doelpunten in veertien wedstrijden doet de aanvaller het uitstekend, alleen Christopher Nknunku van RB Leipzig scoorde meer.

Probleem

Eigenlijk is het helemaal niet verrassend dat bondscoach Hansi Flick hem mee heeft genomen naar Qatar. Er is geen Duitser die makkelijker scoort dan Fülkrug. Bovendien is de enige echte spits van Die Mannschaft, Timo Werner, er niet bij wegens een blessure. Naast supertalent Youssoufa Moukoko (18) zit er geen enkele spits in de selectie. Een probleem dat zich al langer voordoet.

In 2014 werden de Duitsers wereldkampioen door een goal van Mario Götze. De middenvelder speelde dat WK regelmatig als spits. Ook toen al waren er problemen in de punt van de aanval. Verschil met nu is dat toen Miroslav Klose, de Duits topscorer aller tijden, nog van de partij was. De aanvaller zat toen al in de herfst van zijn carrière, maar was met zijn goals nog altijd belangrijk. Hij scoorde dat toernooi twee keer, waardoor hij met zestien goals topscorer aller tijden is op het WK.

Met 71 doelpunten voor Die Mannschaft staat Klose sowieso voor altijd in de geschiedenisboeken van Duitsland. Die schoenen lijkt Füllkrug never nooit te kunnen vullen, maar wie weet schrijft hij dit WK wel het perfecte jongensboek door Duitsland te redden en uiteindelijk naar de wereldtitel te schieten. In het voetbal weet je het nooit.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.