actueel background image

Het seizoen van Sparta Rotterdam (2019/2020)

06 jun 2020 | 08:23 0

Sparta Rotterdam kende een prima seizoen in de Eredivisie. De Rotterdamse club eindigde op de 11e plaats in de Eredivisie met 33 punten. Sparta hoefde zich geen moment zorgen te maken over degradatie en dat is wel eens anders geweest op Het Kasteel. De voetbalclub beleefde een goede seizoenstart en kwam daardoor al vroeg in het seizoen in een goede flow terecht. Middenvelder Mohamed Rayhi werd uiteindelijk clubtopscorer met zeven doelpunten. Dat hadden veel meer treffers kunnen zijn, maar het seizoen werd vanwege de coronacrisis vroegtijdig beëindigd. Bekijk hieronder het verloop van het seizoen van Sparta Rotterdam.

Oefenwedstrijden

Sparta Rotterdam speelde op 26 juni 2019 al zijn eerste oefenduel tegen de amateurclub VOC. De Rotterdammers wonnen met 3-1 en het bleek de start van een succesvolle oefencampagne. Sparta won vijf van de zes oefenduels ter voorbereiding op het nieuwe Eredivisie-seizoen. Er werd gewonnen van Zaglebie (1-0) uit Polen, Willem II (3-0), NAC Breda (0-3) en FC Den Bosch (3-0). Alleen het duel tegen Maccabi Tel Aviv werd met 1-2 verloren.

Verloop eerste seizoenshelft

Sparta begon het seizoen op 4 augustus 2019 met een uitwedstrijd bij de grote broer Feyenoord. De bezoekers kwamen na 49 minuten op een 0-1 voorsprong dankzij Rayhi, maar Berghuis noteerde kort daarna de gelijkmaker. Lars Veldwijk leek Sparta in de 74e minuut naar de overwinning te schieten. Echter wist Sparta net geen stand te houden. In de 5e minuut van de extra speeltijd scoorde Sam Larsson de 2-2. Desondanks geen slechte start voor Sparta.

Vijf dagen later won Sparta wel zijn eerste wedstrijd van het nieuwe competitieseizoen. Er werd met maar liefst 4-1 gewonnen van VVV-Venlo, ondanks een 0-1 ruststand. Op 17 augustus werd er een vervolg aan de overwinning gegeven. Sparta won met 1-2 op bezoek bij ADO Den Haag in het Cars Jeans Stadion. Een week later volgde er een 2-2 gelijkspel in het uitduel bij PEC Zwolle.

Moeilijke tegenstanders in september

Begin september moest Sparta Rotterdam een ruime nederlaag incasseren. Ajax won met 1-4 op het Kasteel en bij rust stond het al 0-2. Een weekje later ging het opnieuw fout. AZ won met 5-1, ondanks een vroege treffer van Sparta. Op 21 september won Sparta wel bij RKC Waalwijk. De eindstand was 4-0. De maand werd afgesloten met een doelpuntloos gelijkspel bij Fortuna Sittard.

Wisselvallige resultaten in oktober en november

Begin oktober won Sparta met 2-1 van FC Twente. Middenvelder Bryan Smeets scoorde in de 88e minuut de winnende treffer tegen de tien man van FC Twente. Na een lange interlandperiode ging de Rotterdamse club tweemaal onderuit. Er werd verloren van FC Groningen (2-0) en FC Utrecht (1-2). Sparta Rotterdam bereikte wel de volgende ronde van het KNVB bekertoernooi door met 1-0 te winnen van FC Volendam.

Op 2 november wist Sparta heel knap met 2-2 gelijk te spelen tegen PSV. De Kasteelheren kwamen tweemaal op voorsprong, maar zagen wederom de overwinning in de blessuretijd van de tweede helft door de vingers glippen. De overige drie duels in november gingen stuk voor stuk verloren. Sparta ging onderuit tegen sc Heerenveen (2-1), Vitesse (2-0) en Willem II (4-1).

Sparta sluit 2019 goed af

Sparta Rotterdam speelde op 8 december 2019 met 0-0 gelijk tegen Heracles Almelo. Een week later werd er een pijnlijke 2-0 nederlaag geleden bij FC Emmen. Op 18 december was er ook geen succes in het bekertoernooi, want Willem II was met 3-0 te sterk. De laatste wedstrijd van 2019 werd met 3-0 gewonnen tegen de nummer twee AZ. De Alkmaarders kregen al na enkele minuten een rode kaart, nadat Marco Bizot een doorgebroken speler naar de grond bracht. Desondanks was het toch nog een positief einde van het jaar voor Sparta Rotterdam.

Sparta dichtbij een stunt in Amsterdam

Het nieuwe jaar begon voor Sparta Rotterdam met een uitwedstrijd bij Ajax. In Amsterdam kwam de thuisploeg op een 2-0 voorsprong, maar in de 74e minuut schoot Piroe de aansluitingstreffer binnen. In de slotfase was de Rotterdamse club meermaals dichtbij de gelijkmaker, maar steeds lag doelman Onana in de weg. Hierdoor verloor Sparta, maar het wist geweldig tegenstand te bieden bij de koploper van de Eredivisie. Op 25 januari pakte de club wel een punt door met 1-1 gelijk te spelen tegen Fortuna Sittard.

Begin februari verloor Sparta met 2-0 bij FC Twente en beide treffers vielen in de laatste tien minuten. Een week later won Sparta wel met 4-2 van degradatiekandidaat ADO Den Haag. Op 16 februari verloor Sparta met 1-2 van FC Groningen.

Laatste wedstrijden van het seizoen

Op 21 februari was het weer raak en pakte Sparta drie punten. Er werd met 0-1 gewonnen bij hekkensluiter RKC Waalwijk, het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Joosten. Begin maart konden de supporters van de club genieten van een galavoorstelling. Sparta Rotterdam won met 5-1 van FC Emmen en de score werd geopend door Joosten. Het seizoen werd uiteindelijk afgesloten met een 5-1 nederlaag bij FC Utrecht.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op de eredivisie is populair.