actueel background image

Het seizoen van FC Groningen (2019/2020)

27 aug 2020 | 10:27 0

FC Groningen kan terugkijken op een degelijk seizoen in de Eredivisie. De club eindigde op de 9e plaats in het seizoen 2019/2020, dat overigens vroegtijdig werd afgebroken vanwege het coronavirus. FC Groningen begon eind juni 2019 met de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. Er werd onder andere met 0-1 gewonnen van Hannover 96 en ook FC Eindhoven werd met 3-0 verslagen.

Wisselvallige prestaties in augustus 2019

FC Groningen begon op 3 augustus 2019 met het seizoen 2019/2020 bij FC Emmen. Lange tijd leek het duel in een doelpuntloos gelijkspel te gaan eindigen. Echter was het middenvelder Adjin Hrustic die in de 87e minuut de winnende treffer mocht aantekenen. De eerste drie punten waren een feit. Een week later beleefde FC Groningen het meest bizarre duel van het seizoen. FC Twente kwam op 10 augustus 2019 op bezoek in de Euroborg.

In de eerste 30 minuten kregen beide clubs een strafschop, maar zowel Aitor Cantalapiedra (FC Twente) als Kaj Sierhuis (FC Groningen) faalde vanaf elf meter. Het bleek het begin van een knotsgek duel. In de laatste minuten van de eerste helft kregen zowel Lundqvist als Te Wierik de rode kaart. Hierdoor moest FC Groningen het duel uitspelen met negen man. In de tweede helft was het dan ook éénrichtingsverkeer. FC Twente won met 1-3 bij FC Groningen en het enige doelpunt van de thuisploeg kwam op naam van de middenvelder Doan.

Op 18 augustus 2019 speelde FC Groningen knap gelijk tegen AZ, het duel eindigde in 0-0 en achteraf gezien was dat een prima resultaat. De maand werd echter afgesloten met een nieuwe nederlaag. Ditmaal was Heracles Almelo met 1-2 te sterk in Groningen.

Drie punten in september

In september 2019 ging het niet veel beter met FC Groningen. De ploeg verloor met 2-1 op bezoek bij het kleine VVV-Venlo. Een week later werd er wel met 2-0 gewonnen van PEC Zwolle. De doelpunten werden gescoord door Lundqvist en Hrustic. Eind september stonden er twee loodzware wedstrijden op het programma voor de ploeg uit Groningen. De ploeg ging kansloos onderuit bij PSV (3-1) en Ajax (2-0). Na acht wedstrijden stond de Groningse club dan ook op een teleurstellende 13e plaats met slechts zeven punten.

Zeven duels op rij ongeslagen

De hoop op een goede eindpositie nam al snel af door de slechte start van het seizoen. Echter maakte FC Groningen begin oktober een ommekeer. Er werd op 4 oktober 2019 met 3-0 gewonnen van RKC Waalwijk, mede dankzij een treffer van de ervaren spits Benschop.

Na een interlandbreak van twee weken wist FC Groningen ook drie punten te pakken tegen Sparta Rotterdam (2-0). In dat duel kwamen de treffers op naam van Sierhuis en Benschop. Op 27 oktober werd er vervolgens met 1-1 gelijkgespeeld bij sc Heerenveen en wederom scoorde Benschop vanaf de strafschopstip. De maand oktober werd afgesloten met een 1-2 overwinning bij Harkemase Boys in het KNVB bekertoernooi. De middenvelder Samir Memisevic scoorde beide doelpunten.

Op 3 november 2019 kwam Willem II op bezoek in de Euroborg. De Tilburgse club was op dat moment de verrassing van het seizoen en leek stiekem de favoriet. Toch won FC Groningen met 2-0 dankzij doelpunten van Sierhuis. Op 8 november won FC Groningen voor de eerste keer sinds 2014 bij Vitesse (1-2). De middenvelder Joel Asoro wist in de eerste helft tweemaal tot scoren te komen voor de bezoekende ploeg. Op 24 november pakte FC Groningen in eigen huis ook nog een punt dankzij een 1-1 gelijkspel tegen de topclub Feyenoord.

FC Groningen logo

Terugslag van FC Groningen

FC Groningen leek de smaak weer helemaal te pakken te hebben. De Trots van het Noorden was al zeven duels op rij ongeslagen en het zelfvertrouwen bleef maar groeien. Echter beleefde de ploeg daarna een teleurstellende periode. Op 30 november 2019 ging FC Groningen pijnlijk met 1-0 onderuit bij Fortuna Sittard. Een week later moest de club ook zijn meerdere erkennen in FC Utrecht (0-1).

Op 14 december werd er met 1-1 gelijkgespeeld in een pittig duel bij ADO Den Haag. Naast verdediger Zeefuik kreeg ook trainer Danny Buijs de rode kaart van scheidsrechter Kooij. Amper een week later ging FC Groningen onderuit in het bekertoernooi tegen FC Utrecht (1-0). De eerste seizoenshelft werd wel positief afgesloten met een 2-0 overwinning op FC Emmen. Kaj Sierhuis scoorde tweemaal voor de ploeg uit het Noorden. FC Groningen ging als nummer 10 de winterstop in met 25 punten uit 18 wedstrijden.

Gelijkspel bij Twente en overwinning op Ajax

De tweede seizoenshelft begon gezapig voor FC Groningen. De ploeg speelde doelpuntloos gelijk bij FC Twente, mede door een gemiste strafschop van Hrustic. Op 26 januari 2020 was het wel groot feest bij de voetbalclub, want koploper Ajax werd met 2-1 verslagen. Sierhuis opende de score en het was ook gelijk zijn laatste wedstrijd voor de club. De spits vertrok op 31 januari naar het Franse Stade Reims.

Druk programma in februari 2020

In februari stonden er vijf wedstrijden op het programma voor FC Groningen. Op 1 februari 2020 ging de ploeg toch wel pijnlijk met 1-0 onderuit bij het zwakke PEC Zwolle. Een week later wist de ploeg zich te revancheren door wederom te winnen van Vitesse (1-0). Het enige doelpunt van het duel kwam op naam van Lundqvist. Op 16 februari werd er een goed vervolg gegeven aan de overwinning, Sparta Rotterdam werd met 1-2 werd verslagen. Wederom was Lundqvist verantwoordelijk voor de winnende treffer.

Heel lang kon FC Groningen niet genieten van de overwinningen. Op 22 februari verloor de club in de laatste minuten alsnog met 0-1 van VVV-Venlo. Zes dagen later was ook Willem II met 2-1 te sterk voor FC Groningen.

FC Groningen verliest van PSV

Op 8 maart 2020 speelde FC Groningen de laatste wedstrijd van het seizoen 2019/2020. De Eredivisie werd vroegtijdig stopgezet vanwege het coronavirus. FC Groningen verloor met 0-1 van PSV in een spannende wedstrijd. De thuisploeg kreeg de meeste kansen en had veruit het meeste balbezit. De Eindhovenaren wonnen de wedstrijd dankzij een doelpunt van verdediger Denzel Dumfries.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op de eredivisie is populair.