actueel background image

Het seizoen van FC Emmen (2019/2020)

18 aug 2020 | 07:51 0

FC Emmen eindigde in het seizoen 2018/2019 op de 14e plaats in de Eredivisie en verzekerde zich van een nieuw seizoen in de Eredivisie. De club begon al vroeg aan de voorbereiding op het seizoen 2019/2020 en speelde op 28 juni 2019 al zijn eerste oefenduel. De oefenwedstrijden eindigde voornamelijk in gelijke spelen, maar er werd wel knap gewonnen van OFI Crete (3-0) uit Griekenland.

Slechte seizoenstart

Begin augustus 2019 ging het nieuwe seizoen van start met een thuisduel tegen FC Groningen. De bezoekers wonnen met 0-1 door een treffer in de 87e minuut. Een week later ging de ploeg op bezoek bij Ajax en ging het kansloos met 5-0 onderuit. Op 17 augustus werd de enige overwinning van de maand geboekt tegen sc Heerenveen. FC Emmen won met 2-0 door doelpunten van Laursen en Bijl. De laatste twee wedstrijden van de maand werden verloren tegen Willem II (2-1) en PEC Zwolle (1-3). FC Emmen stond na de 5e speelronde met slechts drie punten op de 16e plaats.

FC Emmen wint van directe concurrenten

Halverwege september 2019 ging FC Emmen met 3-1 onderuit bij FC Utrecht. Een week later leek de thuiswedstrijd tegen Feyenoord dan ook een pittige opgave te gaan worden. De Rood-Witten kwamen echter zeer goed voor de dag, ondanks het feit dat Feyenoord na amper een kwartier spelen al met 0-2 voorstond.

FC Emmen kwam nog voor de rust op gelijke hoogte dankzij treffers van De Vos (21e minuut) en Pena (32e minuut). In de 59e minuut kwam de thuisclub zelfs voor te staan met 3-2, door een doelpunt van Slagveer. Lange tijd leken de drie punten in Emmen te blijven tot middenvelder Toornstra in de 96e minuut de gelijkmaker binnenschoot. Desondanks had het gelijkspel een goed effect op de selectie.

Op 27 september 2019 won FC Emmen een belangrijke wedstrijd tegen ADO Den Haag (3-0). Na 16 minuten kwam de ploeg op voorsprong door een eigen doelpunt. In de tweede helft werd het duel beslist door De Leeuw en Slagveer. Op 5 november verloor FC Emmen met 2-0 van Heracles Almelo. Een pijnlijk detail was dat FC Emmen geen enkel schot op doel wist te noteren. In de 10e speelronde van de Eredivisie won FC Emmen de degradatiekraker tegen Fortuna Sittard met 2-1. Sergio Pena scoorde de winnende treffer pas in de 82e minuut. FC Emmen kon wederom niet lang van de overwinning genieten, want een week later was FC Twente met 4-1 te sterk.

Bekeruitschakeling en overwinning op Vitesse

Op 29 oktober kwam het KNVB bekertoernooi al na één wedstrijd ten einde voor FC Emmen. De Rood-Witten gingen in een enerverend duel met 3-2 onderuit bij NAC Breda uit de Keuken Kampioen Divisie. De club uit Breda wist overigens wel door te dringen tot de halve finale van het bekertoernooi, waarin het met 7-1 verloor van Feyenoord. De nederlaag kwam hard aan bij FC Emmen, maar vier dagen later wist de ploeg zich knap te revancheren. De club won namelijk in eigen huis met 2-1 van subtopper Vitesse. FC Emmen stond al snel op een 2-0 voorsprong dankzij doelpunten van De Leeuw en Laursen. Een week later ging FC Emmen met 3-0 onderuit tegen AZ.

FC Emmen pakt een punt tegen PSV

Op 24 november 2019 stond er een duel op het programma tegen hekkensluiter RKC Waalwijk. FC Emmen kwam na 15 minuten op voorsprong door een rake knal van De Leeuw. Echter ging het wederom mis in de blessuretijd van de tweede helft. In de 96e minuut schoot Sow de gelijkmaker binnen en kreeg RKC Waalwijk zijn verdiende punt.

Een weekje later kwam PSV op bezoek op De Oude Meerdijk. De Eindhovenaren kwamen na een kwartier spelen op een 0-1 voorsprong. FC Emmen scoorde nog voor rust de gelijkmaker, maar het doelpunt werd afgekeurd op aanraden van de VAR. FC Emmen pakte tegen alle verwachtingen in wel een punt tegen de topclub. Aanvaller Marko Kolar scoorde in de 52e minuut op aangeven van Bijl. De laatstgenoemde speler ontving in de 93e minuut zijn tweede gele kaart en daarmee dus ook een rode kaart.

FC Emmen logo

Wisselvallig slot van 2019

FC Emmen kende een wisselvallig einde van de eerste seizoenshelft. Na een 2-0 nederlaag bij VVV-Venlo werd er op 15 december 2019 toch nog gewonnen. FC Emmen was met 2-0 te sterk voor concurrent Sparta Rotterdam, beide doelpunten werden gescoord vanaf de strafschopstip. De laatste wedstrijd van 2019 ging met 2-0 verloren bij FC Groningen.

FC Emmen start 2020 goed

De club uit Emmen begon de tweede seizoenshelft met een 1-0 overwinning op Heracles Almelo. De gevierde man was aanvaller Kolar met een doelpunt in de blessuretijd van de eerste helft. Een week later werd er ook knap met 1-1 gelijkgespeeld bij Vitesse, maar er had meer ingezeten voor Emmen. Begin februari verloor de club met 3-0 bij Feyenoord en op 11 februari 2020 werd er met 2-0 gewonnen van FC Twente. De ploeg liet geweldig voetbal zien. Vier dagen later werd er doelpuntloos gelijkgespeeld bij Fortuna Sittard.

FC Emmen blijft winnen in de Eredivisie

Op 22 februari won FC Emmen redelijk onverwacht met 4-2 van Willem II. De Tilburgse club kwalificeerde zich in het seizoen 2019/2020 voor de UEFA Europa League. FC Emmen stond na een uur spelen al op een 3-1 voorsprong tegen de subtopper. Begin maart liep FC Emmen tegen de lamp en ging het pijnlijk met 5-1 onderuit bij Sparta Rotterdam. Het bleek een incident, want een week later werd er met 3-0 gewonnen van VVV-Venlo.

FC Emmen eindigde het seizoen 2019/2020 op de 12e plaats in de Eredivisie. De club behaalde 32 punten uit 26 wedstrijden. De competitie werd vanwege het coronavirus vroegtijdig stopgezet. Desondanks kon FC Emmen terugkijken op een degelijk seizoen waarin het zich niet druk hoefde te maken over een eventuele degradatie. Spits Michael de Leeuw werd clubtopscorer met negen doelpunten.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op de eredivisie is populair.