Het seizoen van ADO Den Haag (2019/2020)

28 aug 2020 | 13:09 0

ADO Den Haag leek voorafgaand aan het seizoen 2019/2020 geen absolute degradatiekandidaat. Echter kwam de volksclub wel in de problemen. Gedurende de tweede seizoenshelft leek degradatie al bijna een feit. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de competitie vroegtijdig werd beëindigd. De KNVB besloot geen clubs te laten degraderen, waardoor ADO Den Haag ook volgend seizoen weer gewoon actief is in de Eredivisie. Hieronder nemen wij het seizoenverloop van ADO Den Haag met jullie door.

Dramatische competitiestart

ADO Den Haag eindigde in seizoen 2018/2019 op de 9e plaats in de Eredivisie. Het moest in het nieuwe seizoen nog beter. De club kwam er na drie speelrondes achter dat een 9e plaats in de competitie misschien wel te hoog gegrepen was. In het eerste duel dat de club speelde kwam ADO al snel op een 2-0 voorsprong tegen FC Utrecht. De bezoekers wonnen alsnog met 2-4.

Op 11 augustus 2019 ging de voetbalclub niet geheel onverwacht met 3-1 onderuit bij PSV. Spits Tomas Necid bracht ADO wel nog op voorsprong in Eindhoven. Een week later moest de club winnen van Sparta Rotterdam, alleen kwamen de bezoekers al in de eerste helft op een 0-2 voorsprong. Lex Immers scoorde weliswaar nog de aansluitingstreffer, maar dat was niet voldoende voor een resultaat.

Twee overwinningen op rij

De hoop op een goed eindresultaat in het seizoen 2019/2020 was nog niet helemaal vervlogen. Dat bleek ook toen de club eind augustus 2019 alsnog belangrijke punten wist te pakken. Op 25 augustus 2019 won ADO Den Haag met 0-3 op bezoek bij RKC Waalwijk. Tom Beugelsdijk en Tomas Necid (2x) kwamen tot scoren. Amper een week later won de ploeg ook nog met 1-0 van VVV-Venlo. Het winnende doelpunt kwam op naam van Shaquille Pinas.

Vijf wedstrijden op rij verlies

Na een interlandperiode van twee weken ging ADO Den Haag op 15 september 2019 naar De Kuip. Feyenoord stond halverwege al op een 3-0 voorsprong, maar kreeg het in de tweede helft nog knap lastig. Door twee eigen doelpunten in vijf minuten tijd kwam ADO nog dichtbij. Feyenoord won het duel uiteindelijk met 3-2. Op 22 augustus 2019 won AZ met 0-1 in Den Haag. De Alkmaarse club won dankzij een benutte strafschop van Teun Koopmeiners. AZ speelde op dat moment ook al zijn thuisduels in het Cars Jeans Stadion, aangezien het dak van het eigen stadion eerder was ingestort.

Eind september werd er door de Haagse club ook pijnlijk met 3-0 verloren bij FC Emmen. Een speelronde later was ook koploper Ajax met 0-2 te sterk in Den Haag. Op 20 oktober verloor ADO met 3-1 bij degradatiekandidaat PEC Zwolle. ADO Den Haag stond na de 10e speelronde op een teleurstellende 16e plaats met 6 punten.

Ado den Haag logo

ADO stunt in het Gelredome

ADO Den Haag speelde op 26 oktober 2019 een uitduel bij Vitesse. De Arnhemse club stond op dat moment op de 3e plaats in de Eredivisie en beleefde de beste seizoenstart in de clubhistorie. Niets wees op een stunt van de Haagse ploeg, echter kwamen de bezoekers na twee minuten al op een 0-1 voorsprong dankzij de aanvaller Summerville. Amper vier minuten later noteerde Immers de 0-2. Daarna regende het kansen voor Vitesse, maar er werd niet meer gescoord en ADO nam drie punten mee naar Den Haag.

Uitschakeling in de KNVB Beker

ADO Den Haag maakte zich eind oktober 2019 op voor een duel in het KNVB Bekertoernooi, de ploeg ging op bezoek bij Fortuna Sittard. Het duel liep uit op een enorme teleurstelling. Fortuna Sittard had het hele duel de overmacht en won vrij eenvoudig met 3-0. ADO Den Haag stond door de nederlaag weer met beide beentjes op de grond en kon het succes in Arnhem geen goed vervolg geven.

Gelijke spelen in de wintermaanden

Begin november 2019 speelde ADO Den Haag in eigen huis met 1-1 gelijk tegen sc Heerenveen. De Residentieclub ging een week later wederom onderuit tegen Fortuna Sittard (1-0). Op 23 november 2019 bleek het duel tussen ADO en Willem II een heus spektakelstuk. De wedstrijd eindigde in een 3-3 gelijkspel, ondanks het feit dat de bezoekers zeven minuten voor tijd nog op een 1-3 voorsprong stonden. Tomas Necid was met twee treffers de grote man aan de kant van de thuisploeg. Eind november ging ADO keihard met 4-0 onderuit bij Heracles Almelo.

Begin december 2019 speelde ADO Den Haag doelpuntloos gelijk tegen FC Twente. Een speelronde later werd er ook een punt gepakt tegen FC Groningen (1-1). Verdediger Beugelsdijk moest in de 93e minuut het veld verlaten nadat hij zijn tweede gele kaart had gekregen. De eerste seizoenshelft werd afgesloten in de Johan Cruijff Arena. Ajax versloeg ADO Den Haag met maar liefst 6-1. Ajax stond na 39 minuten al op een comfortabele 4-0 voorsprong. ADO ging de winterstop in als nummer 17 met slechts 13 punten uit 18 wedstrijden.

ADO wint de kraker tegen RKC Waalwijk

De eerste wedstrijd in 2020 was direct een degradatiekraker. ADO Den Haag speelde in eigen huis tegen de hekkensluiter RKC Waalwijk. Dankzij doelpunten van Pinas en Meijers won de thuisploeg met 2-0. ADO steeg één plek op de ranglijst en wist het gat met RKC tot vijf punten te brengen. In de 20e speelronde verloor de Haagse voetbalclub met 4-0 bij FC Utrecht. Op 1 februari 2020 wist ADO wederom een resultaat te boeken tegen Vitesse, ditmaal eindigde het duel in een 0-0 gelijkspel.

Geen winst in februari 2020

Na een doelpuntloos gelijkspel tegen Vitesse nam de hoop op het ontlopen van degradatie toe. Een week later ging het echter helemaal mis op Het Kasteel. Sparta Rotterdam won met 4-2 van ADO Den Haag, ondanks doelpunten van Summerville en Pinas. Op 15 februari ging de ploeg ook kansloos onderuit tegen PSV (0-3).

In speelronde 24 moest ADO een resultaat boeken tegen sc Heerenveen, al was het alleen voor het zelfvertrouwen binnen de selectie. ADO Den Haag kwam al snel op een 0-2 voorsprong in Friesland. De thuisploeg wist toch nog terug te komen, het duel eindigde in 2-2. Op 29 februari eindigde het thuisduel tegen Heracles Almelo eveneens in een gelijkspel (0-0). Op 7 maart 2020 speelde ADO zijn laatste wedstrijd van het seizoen in Alkmaar. AZ won overtuigend met 4-0 en de zorgen bij de Haagse club namen toe. Echter zorgde het coronavirus ervoor dat geen enkele club in seizoen 2019/2020 uit de Eredivisie degradeerde.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op de eredivisie is populair.