actueel background image

Feyenoord na 20 jaar weer in een Europese Finale: AS Roma – Feyenoord

24 mei 2022 | 13:35 0

De fans uit Rotterdam-Zuid haalden twintig jaar lang herinneringen op over de finale in het eigen stadion met een karakteristieke ploeg. Denk hierbij aan de werkers Paul Bosvelt en Christian Gyan, de traptechniek van Pierre van Hooijdonk en de ontlading. Krijgen nieuwe gedachtenissen een plek op de tribunes na de Conference League finale tussen AS Roma en Feyenoord op 25 mei?

Vooruitblik

De beslissende wedstrijd is waarschijnlijk doeltreffend, omdat beide teams in de meeste wedstrijden in de Conference League scoorden. Bovendien eindigden ze ook bovenaan in hun poules met vier winstpartijen. Met andere woorden: het scorebord kent volgens onze verwachting wisselende samenstellingen in Tirana.

Een ander beeld

De Romeinen schakelden in Europa onder andere Leicester City en Vitesse uit om de hoofdstad van Albanië te bereiken. Echter tonen de cijfers aan dat resultaten tegenvallen in de Serie A. Dat komt door de overwinningen op de kleinere clubs als Cagliari, Sampdoria en het punten verspelen in de ontmoetingen met de directe concurrenten AC Milaan en Juventus. Hierdoor bekleed AS Roma de zesde plek die leidt tot kwalificatie voor de Europa League.

Toch is zegetocht in het kersverse toernooi geen prestatie zonder vlekken, omdat I Giallorossi met 6–1 verloor in het Aspmyrastadion, de thuishaven van Bodø/Glimt. Dit duel pronkte 7 maanden later weer in de krantenkoppen. De bestuurders uit Rome betalen namelijk het finalekaartje voor de meegereisde supporters naar het noorden van Noorwegen om op een ijskoude donderdagavond de sensatie waar te nemen uit het seizoen 2021/2022.

Progressie in een frisse selectie

Feyenoordtrainer Arne Slot bouwt met instabiele uitkomsten aan de toekomst. Dat betekent in de Eredivisie winnen in Eindhoven, maar in De Kuip de drie punten laten aan Ajax, Vitesse, en gelijkspelen tegen FC Groningen, RKC en FC Twente. Met een derde plaats als gevolg. Zo is de doelstelling behaald in de Vaderlandse competitie en concludeerde de trainer: dat het gat met de overige topclubs nog te groot is.

Om de slotwedstrijd aan te tikken, trapte Feyenoord op 22 juli af, om vervolgens via voorrondes de groepsfase en in de knock-outfase de beruchte avonden in Belgrado, Praag en Marseille te overleven. Onder de ogen van Het Legioen groeide de selectie in het samenspel en uitslagen. Terwijl de beste speler Steven Berghuis tijdens de voorbereiding een transfer maakte naar Ajax. De vraag wie hem zou opvolgen, pakt het aanvalsduo Sinisterra, Dessers, Nelson moeiteloos op.

Prijzenpakker Mourinho

Wie de internationale erelijst van AS Roma coach José Mourinho bekijkt, telt meerdere trofeeën. Hieruit blijkt dat de Portugees op de belangrijke momenten een masterplan uitstippelt op het kleedkamerbord. Zoals de eindstrijd om de Champions League uit 2010 tussen Bayern München en Internazionale. Mourinho gaf initiatief aan de Duitsers om daarna twee keer te counteren en daardoor als overwinnaar te juichen.

Statistieken

– José Mourinho staat voor de vierde keer in een Europese finale
– Oud-Feyenoorder Rick Karsdorp is regelmatig basisspeler in Stadio Olimpico
– De Engelsman Tammy Abraham is de topscoorder van AS Roma in de Conference League
– Cyriel Dessers is de topscoorder van Feyenoord in de Conference League
– Doelman Justin Bijlow is geblesseerd en mist hierdoor de finale
– Zowel Feyenoord als AS Roma had geen verlening nodig om de halve finale te verzilveren
– AS Roma speler Henrikh Mkhitaryan won de Europa League in 2017
– Jens Toornstra ontmoette AS Roma tweemaal
– Een interessante wedstrijd om op te wedden

Laatste 3 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
07-08-1987
Feyenoord - AS Roma
0 - 1
19-02-2015
AS Roma - Feyenoord
1 - 1
26-02-2015
Feyenoord - AS Roma
1 - 2
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.