actueel background image

De voetbalcarrière van Johan Boskamp

29 dec 2020 | 08:51 0

De bekende voetbalanalist Johan Boskamp komt regelmatig op de televisie om zijn mening te delen. Echter heeft Boskamp ook een bijzonder succesvolle voetbalperiode achter de rug. Boskamp werd op 21 oktober 1948 geboren in Rotterdam. Op 18-jarige leeftijd debuteerde de voetballer in het eerste elftal van Feyenoord. Daarnaast kwam Boskamp ook uit bij Holland Sport. Die club speelde destijds zijn wedstrijden op het hoogste Nederlandse voetbalniveau.

De speler kwam ook uit voor RWDM en Lierse SK in de Belgische competitie. In 1975 kreeg Boskamp de Gouden Schoen, het was voor de eerste keer dat een buitenlander werd verkozen tot de beste voetballer in de Belgische voetbalcompetitie. De middenvelder maakte ook deel uit van de Oranje-selectie gedurende het WK-voetbal in 1978.

Lees snel verder en kom alles te weten over de voetbalcarrière van J(oh)an Boskamp.

Debuut bij Feyenoord

Boskamp begon al op zeer jonge leeftijd met voetballen bij de amateurvereniging ‘Rotterdamse Voetbalvereniging Hoop op Vooruitgang’. De speler kwam 10 seizoenen in actie bij de club en werd toen opgepikt door de profclub Feyenoord. Op 17-jarige leeftijd mocht het talent al zijn handtekening zetten onder een profcontract. Een jaar later speelde Boskamp al zijn eerste wedstrijd in de Eredivisie voor Feyenoord.

Boskamp kreeg bij de Rotterdamse club te maken met hevige concurrentie, aangezien Jansen, Hasil en Van Hanegem op dat moment ook bij de club speelde. In het seizoen 1968/1969 won Boskamp met Feyenoord de landstitel en het bekertoernooi.

johan boskamp speler feyenoord

Wereldbeker en de UEFA Cup

Een seizoen later kwam Boskamp uit voor Holland Sport. De middenvelder werd voor één seizoen verhuurd. Boskamp speelde 31 wedstrijden bij Holland Sport en kwam tot zeven doelpunten voor de club. In datzelfde seizoen won Feyenoord de Europacup I.

In 1970 keerde Boskamp weer terug bij de Rotterdamse grootmacht. De speler kwam ook in actie tijdens de wereldbeker voor clubs. Feyenoord won de wereldbeker door met 1-0 te winnen van Estudiantes.

Boskamp won met Feyenoord tussen 1970 en 1974 tweemaal de titel in de Eredivisie. In 1974 werd ook de UEFA Cup gewonnen. In de return van de finale mocht Boskamp invallen, maar moest hij ook geblesseerd het veld weer verlaten.

Belgisch avontuur voor Boskamp

Johan Boskamp vertrok in de zomer van 1974 bij zijn grote liefde Feyenoord. De middenvelder ging voetballen voor de Belgische club RWDM. Boskamp werd direct de nieuwe aanvoerder van de ploeg. RWDM wist direct voor een grote stunt te zorgen door de Belgische landstitel te grijpen en de rivaal Anderlecht voor te blijven op de ranglijst. Na het succesvolle seizoen werd Boskamp uitgeroepen tot de beste speler van België. Nooit eerder kreeg een buitenlandse voetballer de Gouden Schoen in België.

In 1977 wist RWDM voor een stunt te zorgen door de halve finale van de UEFA Cup te bereiken. Opmerkelijk was vooral dat Boskamp voor enkele maanden zowel hoofdtrainer als speler was bij RWDM. In 1982 ging Boskamp voor Lierse SK voetballen en werd hij tegelijkertijd ook opgeleid tot trainer.

johan boskamp trainer

Boskamp in Oranje

De geweldige prestaties van Boskamp in de Belgische competitie viel ook in Nederland op. In 1978 mocht de speler zijn debuut maken in het Nederlands elftal. In het duel tegen Tunesië mocht Boskamp invallen voor Willy van de Kerkhof. Nederland won de oefeninterland met 0-4. Boskamp werd vervolgens ook opgeroepen voor het WK 1978. Boskamp mocht invallen tegen Schotland, maar kwam verder niet meer in het speelstuk voor.

johan boskamp te gast bij veronica inside

Boskamp zit tegenwoordig regelmatig bij het programma Veronica Inside.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.