actueel background image

De trainerscarrière van Jürgen Klopp

27 feb 2020 | 14:10 0

De voetbalcoach Jürgen Klopp werd op 16 juni 1967 geboren in het Duitse Stuttgart. Zijn trainerscarrière begon al in 2001 en is momenteel de hoofdcoach van Liverpool FC. In het seizoen 2018/2019 won Klopp zelfs met dit team de UEFA Champions League. Meer over zijn behaalde prestaties en alles over zijn carrière als trainer laten we je in dit artikel weten.

Voetbalcarrière van Klopp

Jürgen Klopp maakte zijn debuut als voetballer voor de Duitse voetbalclub 1. FSV Mainz 05. De voetballer was op dat moment al 23 jaar oud. Opvallend genoeg koos Klopp nooit voor een avontuur bij een andere club, hij speelde zijn gehele carrière voor Mainz 05. Klopp was tussen 1990 en 1995 de spits bij Mainz, maar werd daarna omgeschoold tot een centrale verdediger. Hij speelde 338 wedstrijden voor 1. FSV Mainz 05 en kwam daarin 52 keer tot scoren. Dit zijn mooie resultaten om op terug te kijken voor de Duitser.

Hoofdtrainer in Duitsland en Engeland

Jürgen Klopp trainde tot nu toe drie verschillende ploegen. Twee in Duitsland en een in Engeland. Met alle drie werden successen behaald! Over de clubs en prestaties lees je in de volgende alinea’s meer.

1. FSV Mainz 05

Het kon ook bijna niet anders dan dat Klopp als eerste bij zijn eigen club aan de slag ging als trainer. Hij werd in 2001 interim-trainer bij 1. FSV Mainz en met succes. De Duitse voetbalclub wist onder de leiding van Klopp degradatie te voorkomen.

In zijn tijd bij Mainz 05 wist hij tweemaal op de vierde plaats te eindigen en werd Mainz 05 ook een keer derde in de 2. Bundesliga. Dankzij de derde plek wist de voetbalclub te promoveren naar het hoogste niveau. Klopp wist na de promotie ook de benodigde papieren te behalen, waardoor hij als hoofdtrainer door kon gaan.

In het seizoen 2005/2006 boekte Mainz 05 een succes door zich te kwalificeren voor de UEFA Cup. Dit resultaat was uiteindelijk te danken aan de hoogste klassering in het Fair Play klassement. Mainz 05 slaagde erin om de eerste twee voorrondes te overleven, waarna het direct werd uitgeschakeld door Sevilla. In 2007 degradeerde Mainz 05 uit de Bundesliga. In 2008 werd promotie niet bereikt. Klopp vertrok daarna direct bij Mainz 05.

Avontuur bij Borussia Dortmund

Niet lang na het vertrek bij Mainz 05 tekende Klopp een tweejarig contract bij de Duitse topclub Borussia Dortmund. Zijn contract in Dortmund werd niet veel later met twee seizoenen verlengd. In 2011 wist Klopp landskampioen te worden van Duitsland met Borussia Dortmund. Dit kunststukje herhaalde zich een jaar later. In 2013 bereikte Klopp met Borussia Dortmund de finale van de Champions League, waarin van landgenoot Bayern Munchen met 2-1 werd verloren.

Jurgen Klopp borussia

Vlad1988 / Shutterstock.com

In 2014 en 2015 kwam de voetbalclub uit Dortmund wel dichtbij de landstitel, maar in beide gevallen wist Bayern de titel te veroveren. In 2014 en 2015 won Borussia Dortmund wel de Duitse Supercup. Jürgen Klopp vertrok in 2015 na een succesvolle periode bij de club.

Klopp naar Liverpool FC

In oktober 2015 werd Klopp gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer bij Liverpool FC. De Duitser tekende een contract voor drie seizoenen in Engeland. In zijn eerste seizoen wist hij direct met Liverpool FC de finale van de Europa League en de League Cup te bereiken. Beide finales gingen verloren. In de finale van de Europa League bleek Sevilla met 3-1 te sterk. In de finale van de League Cup verloor Liverpool FC na strafschoppen van Manchester City. Na zijn eerste seizoen werd het contract van Klopp verlengd tot en met de zomer van 2022.

Jurgen Klopp trainer

Vlad1988 / Shutterstock.com

Versterkingen in de selectie

In de zomerstop versterkte Liverpool FC zich met Sadio Mané en Georginio Wijnaldum. Het tweetal is vandaag de dag niet meer weg te denken uit het eerste elftal. Het tweetal kwam in de eerste wedstrijd van het seizoen direct tot scoren tegen Arsenal. Liverpool FC eindigde op de 4e plek in de Premier League en kwalificeerde zich voor de voorrondes van de Champions League.

In het seizoen 2017/2018 versterkte Liverpool FC zich met de talentvolle Mohamed Salah. De Egyptische aanvaller was ook meteen trefzeker in zijn debuutwedstrijd voor de Engelse topclub. Liverpool wist het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken. In de winterstop werd Virgil van Dijk door Liverpool overgenomen van Southampton. Het team bereikte de finale van de Champions League, maar ditmaal was Real Madrid met 3-1 te sterk voor Liverpool. Desondanks was het duidelijk dat Klopp en zijn team aan een opmars bezig waren.

Topseizoen voor Klopp en Liverpool FC

Liverpool beleefde onder Klopp een geweldig seizoen in 2018/2019. De Engelse voetbalclub bereikte eenvoudig de knock-outfase van de UEFA Champions League. Hierin was de ploeg ter sterk voor Bayern München, FC Porto en FC Barcelona. In de finale van de Champions League won Liverpool FC met 2-0 van Tottenham Hotspur. Daarnaast won de club ook de UEFA Super Cup door Chelsea na strafschoppen te verslaan. De landstitel daarentegen werd op één punt na misgelopen.

Jurgen Klopp team handen

Cosmin Iftode / Shutterstock.com

In december 2019 won Liverpool FC het WK voor clubs. In de finale werd CR Flamengo met 1-0 verslagen, het winnende doelpunt werd pas in de verlenging gescoord.

Landstitel in 2020?

In het huidige Premier League seizoen staat Liverpool halverwege het seizoen als hoogste op de ranglijst. De voorsprong op nummer twee Manchester City is dusdanig groot dat het kampioenschap bijna niet meer uit handen gegeven kan worden. Met nog zo’n 10 wedstrijden te gaan staat de ploeg van Klopp ruim 20 punten voor. Het zou de eerste landstitel in 30 jaar betekenen. Wat kan Klopp hierna bereiken met zijn ploeg en in zijn carrière als trainer?

Jurgen Klopp beker

MDI / Shutterstock.com

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.