Club

1. FSV Mainz 05

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Duitsland
Competitie:
Locatie:
Mainz

De voetbalclub Mainz 05 speelt in de Bundesliga, het hoogste voetbalniveau van Duitsland. De ploeg kan jij eenvoudig volgen op voetbaluitslagen.com. Check de recente uitslagen, het programma en de haarfijne statistieken.

Programma 1. FSV Mainz 05

Check hier alle wedstrijden van 1. FSV Mainz 05 die dit seizoen op het programma staan. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, klik dan door naar de wedstrijdpagina.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van 1. FSV Mainz 05 in de Bundesliga.

Uitslag 1. FSV Mainz 05

Elke wedstrijduitslag van 1. FSV Mainz 05 zie je in dit schema.

1. FSV Mainz 05 selectie

Socials
@1fsvmainz05
Posts
Volgers
Volgend

Voetbal en sportvereniging Mainz

1. FSV Mainz 05 is een sportvereniging die is opgericht in 1905 in de stad Mainz. Mainz is gelegen in het zuidwesten van Duitsland en staat met name bekend om het feit dat er in deze stad zeer uitbundig carnaval wordt gevierd. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in de bijnaam van de club: Der Karnavalsverein.

FSV Mainz kent een rijke historie waarin met name de ontmoetingen met FC Kaiserslautern en Eintracht Frankfurt het meest beladen zijn. FSV Mainz speelt in de Opel Arena, dat een capaciteit heeft voor ruim 30.000 toeschouwers.

Historie

1. FSV Mainz 05 werd opgericht in 1905 als vereniging voor diverse sporten. In 1912 fuseerde Mainz met regiogenoot Mainzer FC Hermannia 1907. Samen zouden ze verder gaan onder de naam FSV Mainz 05. Hierna volgde aan het einde van de Eerste Wereldoorlog nogmaals een fusie, ditmaal met SV 08 Mainz. Vanaf dit moment heet de club formeel 1. FSV Mainz 05.

De club kwam het grootste deel van haar bestaan uit op het tweede niveau in de Duitse voetbalpiramide. FSV Mainz baarde in 1976 opzien door vrijwillig te degraderen van het tweede niveau naar het derde niveau. Hiermee wist de club een faillissement te voorkomen.

Vanaf de jaren negentig kwam Mainz wederom uit op het tweede niveau en werkte het zich langzaam op tot een subtopper. Na enkele vierde plaatsen wist de club in 2004 te promoveren naar de Bundesliga onder leiding van de toen nog jonge trainer Jürgen Klopp.

Hoewel Mainz enkele seizoenen later alweer degradeerde, wist het ook snel weer terug te keren in de Bundesliga, waar het sinds 2009 een stabiele middenmoter is. Mainz behaalde sindsdien enkele keren Europees voetbal, maar kwam nooit voorbij de groepsfase.

Fans en clubiconen

Hoewel 1. FSV Mainz 05 qua toeschouwersaantallen geen opvallend grote club is, heeft het wel een zeer fanatieke achterban. Voor deze fans zijn met name de duels tegen streekgenoten Eintracht Frankfurt en 1. FC Kaiserslautern belangrijk. Van deze twee derby’s is recentelijk met name de wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt beladen, gezien beide ploegen in de middenmoot van de Bundesliga bivakkeren.

Voor Mainz is trainer Jürgen Klopp één van de belangrijkste personen uit de clubhistorie. De trainer, die zich later bij Borussia Dortmund ontpopte tot coach met internationale allure, bracht Mainz voor het eerst naar de Bundesliga en deed dit met aanvallend, aantrekkelijk voetbal.

Klopp was tussen 1990 en 2001 speler van Mainz en kwam tot maar liefst 325 competitieduels. Als trainer stond hij tussen 2001 en 2008 aan het roer en vertrok hij pas nadat zijn succes de aandacht van Dortmund trok.

Andere bekende voormalige spelers van Mainz zijn Dimo Wache en Nikolce Noveski, die respectievelijk tot 406 en 348 competitieduels in het shirt van Mainz kwamen. Michael Thurk is met enige afstand clubtopscorer met 64 competitiedoelpunten.