actueel background image

De carrière van Ronald Spelbos

26 jan 2021 | 11:42 0

Ronald Spelbos is op 8 juli 1954 geboren in Utrecht. De oud-voetballer maakte deel uit van het gouden elftal van AZ en speelde 21 interlands voor Oranje. De voetballer speelde in zijn jeugdperiode bij Velox, een amateurclub uit de Domstad. In 1971 mocht de voetballer een profcontract tekenen bij HVC uit Amersfoort. De club veranderde twee jaar later van naam en ging verder door het leven als SC Amersfoort.

Transfer naar AZ’67

Na ruim drie seizoenen in Amersfoort mocht de voetballer een transfer maken naar AZ’67. De Alkmaarse club was een behoorlijk vooruitgang, aangezien AZ’67 in de Eredivisie uitkwam. De club betaalde 100.000 gulden voor de verdediger. Spelbos stond bekend om zijn lengte en kracht. De speler speelde tot en met 1982 voor AZ’67. Het bleek een groot succes. Spelbos won met zijn werkgever namelijk prijzen en mocht Europees voetbal spelen. Spelbos maakte vele minuten in de UEFA Cup en de Europacup II en wist met AZ meerdere malen in de top vier van de Eredivisie te eindigen.

Landskampioen en Europees succes

AZ’67 wist dankzij extra financiële mogelijkheden steeds meer succes te boeken in de Eredivisie. In het seizoen 1979/1980 kon de ploeg lange tijd meestrijden voor de landstitel. Een seizoen later was het wel raak en werd Spelbos landskampioen met AZ’67. De Alkmaarse club kwam 101 keer tot scoren in het seizoen 1980/1981 en won ook het bekertoernooi. Daarnaast bereikte de ploeg ook de finale van UEFA Cup. Een seizoen later mocht de club als landskampioen deelnemen aan de Europacup I, waarin het vroegtijdig werd uitgeschakeld door Liverpool FC.

Club Brugge en Ajax

In 1982 besloot Spelbos te vertrekken uit Alkmaar. De verdediger volgde de trainer Kessler naar Club Brugge. In de Belgische competitie kwam Spelbos tot elf doelpunten in twee seizoenen. Hij was daarmee de meest scorende centrale verdediger van de competitie. In de zomer van 1984 kon Spelbos een contract tekenen bij Ajax en hij twijfelde geen seconde.

In Amsterdam kende Spelbos wederom veel sportief succes. In 1985 en 1986 won de club de landstitel. In 1986 en 1987 werd ook de KNVB Beker gewonnen door Ajax. Spelbos speelde onder andere met Frank Rijkaard, Ronald Koeman, Marco van Basten en John Bosman bij de Amsterdamse club. In 1988 besloot Spelbos een einde te maken aan zijn professionele voetbalcarrière. In zijn laatste maanden speelde Spelbos nog slechts enkele wedstrijden, waaronder de Europacup II-finale tegen KV Mechelen. Na het seizoen ging Spelbos wel nog voetballen voor de amateurclub DOVO.

Spelbos in Oranje

In september 1980 debuteerde Ronald Spelbos in het Nederlands elftal. De verdediger mocht starten in het uitduel bij Ierland, dat overigens met 2-1 werd verloren. Spelbos speelde 21 wedstrijden in Oranje en kwam één keer tot scoren. De verdediger zou normaliter ook meegedaan hebben tijdens het EK 1988, maar de bikkelharde speler kon vanwege een hardnekkige blessure niet meespelen in Oranje.

Spelbos als voetbaltrainer

Een jaar nadat Spelbos bij Ajax was vertrokken besloot de oud-voetballer als trainer verder te gaan. Tussen 1989 en 1992 zat de verdediger als assistent op de bank bij FC Twente. Begin 1993 werd Spelbos de hoofdtrainer bij NAC Breda. De club won in dat seizoen ook gelijk de titel in de Eerste Divisie. NAC Breda wist daarna uit te groeien tot een degelijke middenmoter in de Eredivisie.

In 1995 koos Spelbos voor een nieuw avontuur als hoofdtrainer bij Vitesse. Echter verliep het seizoen rampzalig en moest de oud-speler al na korte tijd vertrekken. In het seizoen 1996/1997 stond Spelbos aan het roer bij FC Utrecht. In 1998/1999 was Spelbos nog één seizoen trainer bij NAC Breda. De voetbalclub degradeerde uit de Eredivisie en de hoofdtrainer moest ook nu weer vertrekken. Momenteel is Spelbos actief als scout bij de KNVB.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.