actueel background image

De carrière van Ron Vlaar

18 jun 2020 | 18:49 0

Ron Peter Vlaar werd op 16 februari 1985 geboren in Hensbroek. Als klein jongetje begon hij met de voetbalsport bij de amateurvereniging Apollo ’68. Enkele jaren later ging het talentje voetballen bij SVW ’27. In 1997 kwam Vlaar op de radar van AZ te staan en het duurde niet lang voordat het voetballertje in de jeugdopleiding van de Alkmaarse club kwam te spelen. Dit is tevens de plek waar hij in 2021 zijn voetbalcarrière beëindigde. In dit artikel lees je over de carrière van Ron Vlaar.

 

Jeugdopleiding van AZ

Vlaar begon op jonge leeftijd met voetballen bij de amateurvereniging Apollo ’68. Later verkoos hij toch SVW ’27, waar hij in 2004 werd weggehaald door AZ. Het duurde niet lang voordat de verdediger zijn debuut mocht maken in het eerste elftal van de Alkmaarse club. AZ werd geteisterd door blessures, waardoor Vlaar op 20-jarige leeftijd in de halve finale van de UEFA CUP op het veld stond tegen Sporting Lissabon. AZ ging in de halve finale in de allerlaatste seconde onderuit, waardoor het de finale misliep.

Debuut in de Eredivisie

Een tijdje later mocht Vlaar ook debuteren in de Eredivisie. Hij deed dat in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk. Hoewel de verdediger slechts een handjevol duels speelde in het eerste elftal, werd Vlaar wel direct door bondscoach Marco van Basten opgeroepen voor het Nederlands elftal.

Op 8 oktober 2005 mocht de verdediger debuteren voor Oranje in de uitwedstrijd tegen het nationale elftal van Tsjechië. Er was direct veel interesse voor Vlaar. Hij kon kiezen tussen Ajax, Tottenham Hotspur en Internazionale. Opmerkelijk genoeg tekende de verdediger uiteindelijk een contract bij Feyenoord. Begin 2006 maakte Vlaar de overstap naar de Rotterdamse club.

Eredivisie

Vlaar bij Feyenoord

Het avontuur bij Feyenoord begon dramatisch voor Vlaar. De mandekker scheurde zijn kruisband af en dat al na vier speelrondes in de Eredivisie. Het hele seizoen viel in het water voor de speler, waardoor hij ook geen minuut kon maken in het bekertoernooi. Feyenoord won de KNVB Beker in 2008. Een seizoen later maakte Vlaar een succesvolle comeback en was hij van grote waarde voor zijn werkgever. Het leverde Vlaar zelfs een plekje op in de voorselectie van het Nederlands voetbalelftal voor het WK 2010. Echter kon de verdediger niet afreizen naar Zuid-Afrika, vanwege een nieuwe blessure.

Aanvoerder van Feyenoord

In de zomer van 2010 stopte Giovanni van Bronckhorst als profvoetballer, waardoor Vlaar de nieuwe aanvoerder van Feyenoord werd. De verdediger verlengde zijn contract met vier seizoenen. In het seizoen 2011/2012 speelde Vlaar alle wedstrijden mee en eindigde hij met zijn club op de tweede plaats in de Eredivisie. In de zomer van 2012 vertrok ‘Ron Beton’ uit Rotterdam en ging hij een nieuw avontuur aan bij Aston Villa. De Engelse club betaalde vier miljoen euro voor de Oranje-international.

Feyenoord logo

Vlaar bij Aston Villa

Ron Vlaar speelde drie seizoenen voor Aston Villa. In 2015 bereikte hij de finale van de FA Cup, waarin er werd verloren van grootmacht Arsenal. Vlaar groeide bij de Engelse club uit tot een cultheld en was zelfs aanvoerder. Na drie jaar besloot Vlaar om geen nieuw contract te tekenen en transfervrij te vertrekken. Echter raakte de verdediger vlak voor de transferperiode geblesseerd, waardoor er geen geïnteresseerde clubs bij de speler aanklopte.

Transfervrije terugkeer bij AZ

Het bleef lange tijd stil rondom Vlaar, totdat hij in oktober 2015 ging meetrainen bij AZ. Eerder werd het verzoek om mee te trainen bij Feyenoord afgewezen door de Rotterdamse club. Na maanden hard werken ondertekende Vlaar een contract bij AZ.

In zijn eerste seizoen kwam de verdediger 17 keer in actie en eindigde hij op de 4e plaats in de Eredivisie. Het contract van de ervaren speler werd verlengd tot medio 2018. Vlaar zijn periode bij AZ was wisselvallig vanwege diverse blessures.

Vrijdagochtend 12 juni 2020 werd bekendgemaakt dat Ron Vlaar nog één seizoen langer doorgaat bij AZ. De verdediger verlengde zijn contract tot de zomer van 2021. “Er zijn periodes geweest waarin ik het moeilijk had en ik dacht dat dit het laatste jaar zou zijn. Maar nu gaat er toch weer een jaartje bij en daar ben ik heel trots op”, aldus de 35-jarige speler.

In februari 2021 besloot Vlaar te stoppen als profvoetballer.

ron vlaar az

GoWildGoNature Pictures / Shutterstock.com

Vlaar in het Nederlands elftal

In zijn jongere jaren beleefde Vlaar een groot succes met Oranje onder de 21. In 2006 én 2007 werd hij Europees kampioen. In 2006 stond de verdediger in de basis, maar een jaar later moest hij geblesseerd toekijken. Desondanks bleek toen al dat Vlaar veel potentie had en mogelijk ooit het Nederlands elftal zou bereiken. En dat gebeurde ook.

Vlaar was in 2012 aanwezig op het EK voetbal. De verdediger mocht in twee wedstrijden aantreden als basisklant. Hij kwam in de voorbereiding nog tot scoren tegen Noord-Ierland. In augustus 2012 werd Louis van Gaal de nieuwe bondscoach. De trainer besloot om Vlaar niet op te roepen voor de oefeninterland tegen België.

Vlaar op het WK 2014

In de jaren die volgde wist Vlaar weer een goede indruk te maken op de bondscoach. De verdediger behoorde dan ook tot de selectie voor het WK 2014 in Brazilië. De mandekker was één van de vaste basisspelers en was een belangrijk onderdeel binnen de ploeg.

Vlaar speelde volgens de kenners dan ook zijn beste wedstrijd uit zijn carrière in de halve finale tegen Argentinië. De verdediger speelde wereldster Lionel Messi volledig uit de wedstrijd. Echter verloor Oranje na strafschoppen alsnog en uitgerekend Vlaar wist zijn penalty niet te benutten. Nederland eindigde uiteindelijk op de 3e plaats. De troostfinale tegen het gastland werd ruim gewonnen.

Ron vlaar lionel messie wk 2014

Celso Pupo / Shutterstock.com

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.