actueel background image

De carrière van Pelé

31 mrt 2021 | 10:20 0

Edson Arantes do Nascimento werd op 23 oktober 1940 geboren in Tres Coracoes. De Braziliaan staat beter bekend als ‘Pelé’. De voetballer was volgens veel voetbalkenners de beste voetballer aller tijden. Pelé won veel verschillende prijzen en wist onder andere driemaal de WK-titel te veroveren met de nationale Braziliaanse voetbalselectie. De aanvaller kwam in zijn imposante voetbalcarrière tot 1283 doelpunten. Opmerkelijk genoeg had de spits daar ‘slechts’ 1363 wedstrijden voor nodig.

Pelé op jonge leeftijd

Pelé begon al op zeer jonge leeftijd met voetballen. Als kind speelde de voetballer op een groot stuk kale aarde met vrienden, maar zijn talent kwam al razendsnel bovendrijven. De kinderen waarmee hij voetbalde begonnen het talentje al snel Pelé te noemen, oftewel ‘lappenbal’. Opmerkelijk genoeg is het voor Nascimento nog altijd onduidelijk waarom hij zo werd genoemd.

In 1950 speelde Brazilië de WK-finale tegen Uruguay. De Brazilianen verloren de finale, terwijl het voetballertje thuis met zijn vader naar de radio aan het luisteren was om de wedstrijd te volgen. De vader van Pelé, zelf ook voetballer van beroep, barstte in huilen uit. Pelé wilde zijn vader troosten en vertelde hem dat hij zich geen zorgen hoefde te maken. Ooit zal ik hem winnen, zei het jonge talentje. Pelé wist zijn belofte waar te maken en won maar liefst driemaal het WK-voetbal.

Pelé bij Bauru Atlético Clube

In 1952 mocht Pelé komen voetballen in de jeugd van de profclub Bauru Atlético Clube. En ook bij die club wist de Braziliaan zijn talent te tonen. Pelé kwam op de radar te staan van diverse grote Braziliaanse voetbalclubs, waaronder Palmeiras en Corinthians. Desondanks koos het talent ervoor om een contract te tekenen bij Santos FC. Pelé speelde uiteindelijk van 1956 tot 1974 bij Santos FC. Op 15-jarige leeftijd debuteerde het talent in het eerste elftal. In 1958 veroverde de voetballer met zijn teamgenoten de Campeonato Paulista. Pelé was in dat seizoen goed voor maar liefst 58 treffers.

WK voor clubs

In het seizoen 1960/1961 won Santos FC de landstitel in Brazilië. Het grootste succes volgde echter in de jaren 1962 en 1963. De club wist tweemaal de Copa Liberatos te winnen, maar ook twee keer het WK voor clubs. In 1962 was Santos FC te sterk voor Benfica en AC Milan. In de wedstrijd tegen Benfica kwam Pelé driemaal tot scoren. Kort daarna wilde diverse Europese topclubs de speler kopen, waaronder Manchester United en Real Madrid. Echter mocht Pelé van de nationale regering niet transfereren naar Europa.

Pelé scoort zijn 1000ste doelpunt

Pelé en Santos FC wisten in de jaren die volgde geen landstitel meer te veroveren en ook op internationaal niveau werden er geen successen geboekt. In 1967, 1968 en 1969 won Santos FC wel nog de Campeonato Paulista. In november 1969 noteerde de aanvaller wel zijn 1000ste doelpunt. In 1974 besloot Pelé te stoppen met voetballen, hoewel de speler desondanks nog wel eens verscheen in het shirt van Santos FC.

New York Cosmos

In 1975 maakte Pelé tegen alle verwachtingen in alsnog zijn comeback als profvoetballer. De Braziliaan tekende een tweejarig contract bij New York Cosmos. De Amerikaanse club had op dat moment al diverse wereldsterren binnengehaald. Opvallend genoeg had ook Feyenoord de speler in 1975 een contract aangeboden. Pelé kwam bij New York Cosmos tot 56 wedstrijden en 31 doelpunten.

Pelé in het Braziliaanse elftal

Pelé in totaal 92 interlands voor de nationale voetbalploeg van Brazilië. De aanvaller kwam 77 keer tot scoren. De nationale ploeg won met Pelé overigens 67 van de 92 wedstrijden, er werd slechts 11 keer verloren. In 1958, 1962, 1966 en 1970 wist de voetballer de WK-titel te veroveren. Echter speelde de spits in 1962 amper mee vanwege een hardnekkige blessure.

Pelé werd op 17-jarige leeftijd opgeroepen voor het WK 1958. De aanvaller moest vanwege een blessure aan de knie de eerste twee groepswedstrijden aan zich voorbij laten gaan. In de derde wedstrijd tegen de Sovjet-Unie mocht Pelé wel in de basis starten. Er werd met 2-0 gewonnen, maar de spits kwam niet tot scoren. In de kwartfinale scoorde Pelé wel de beslissende treffer tegen Wales. De Braziliaan was op dat moment 17 jaar en 239 dagen oud. Hij is vandaag de dag nog altijd de jongste doelpuntenmaker aller tijden op een Wereldkampioenschap voetbal.

De halve finale werd door de Braziliaanse ploeg met 5-2 gewonnen van Frankrijk. In de tweede helft kwam het talent Pelé tot een hattrick. De finale werd overigens ook met 5-2 gewonnen van Zweden. Pelé kwam tweemaal tot scoren en raakte één keer de lat. De spits kwam zesmaal tot scoren op het WK 1958, maar de topscorerstitel ging naar de Fransman Just Fontaine.
Pele handtekening brazilie

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.