Club

Benfica

Land:
Portugal
Opgericht:
1904
Competitie:
Coach:
Bruno Miguel Silva do Nascimento
Locatie:
Lisboa
Stadion:
Estádio da Luz
Veld:
Gras
Capaciteit:
64.642

De Portugese topclub Benfica speelt zijn wedstrijden in de Primeira Liga en de Taça de Portugal. Sport Lisboa e Benfica werd opgericht in 1904 en werkt zijn thuisduels af in het Estádio da Luz. Daarnaast komt de ploeg uit in de UEFA Champions League. Bekijk hier alle uitslagen, het programma en de verschillende statistieken.

Programma Benfica

Bekijk hier de duels van Benfica die op het programma staan. Je kunt per competitie meteen zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander zal zijn. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Uitslag Benfica

Alle uitslagen van Benfica vind je hieronder. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Standen

Zie in de tabel hieronder de actuele stand van Benfica in de Primeira Liga. Ook zie je de stand in toernooien en andere competities, waarin Benfica actief is (geweest). Je ziet direct het aantal gespeelde wedstrijden, punten en doelsaldo.

Seizoensstatistieken Benfica

Benfica selectie

Socials
@slbenfica
Posts
Volgers
Volgend

Vriend en vijand moeten het erkennen: SL Benfica is de grootste voetbalclub van Portugal. De vereniging uit de hoofdstad Lissabon heeft de meeste landstitels op zijn naam staan (37 anno 2019) en heeft op de eeuwige ranglijst van de hoogste klasse ook de meeste punten vergaard.

Van Sport Lisboa naar Sport Lisboa e Benfica

Op 28 februari 1904 kwam een groep oud-studenten van het opleidingsinstituut Casa Pia bijeen met als doel om een voetbalclub te beginnen. Sport Lisboa was begonnen, een vereniging louter bedoeld voor Portugese voetballers. Direct werden het rood-witte tenue en het logo met de adelaar aan de top vastgesteld, die tot op de dag van vandaag nog in gebruik zijn. In 1908 werd Grupo Sport Benfica overgenomen en dat leidde tot een naamswijziging naar Sport Lisboa e Benfica.

In 1934 werd de nationale competitie gelanceerd en Benfica was vanaf het begin present op het hoogste niveau, de Campeonato da Liga da Primeira Divisão, die we tegenwoordig kennen als de Primeira Liga. Het eerste jaar eindigde op plek drie, daarna begon de dominantie met drie titels op rij. Ook onderscheidden de “Os três grandes” zich direct, de grote drie: Benfica, Porto en Sporting. Het zou tot 1946 duren voordat een andere club een titel vergaarde, te weten Belenenses.

De successen van Benfica

Benfica nam ook direct binnen die grote drie het voortouw. Zo had de club in 1950 zeven titels, versus vijf voor Sporting en drie voor Porto. In de jaren 50 kwam Sporting langszij, maar in de jaren 60 raapte Benfica liefst zeven landstitels op. Toen er in de jaren 70 nog eens zes bijkwamen,  was het gaatje geslagen: 23 titels voor Benfica, 14 voor Sporting en vijf voor Porto, dat vanaf de jaren 80 de schade in zou halen. In dat decennium mocht Benfica vijf trofeeën bijzetten, in de jaren 90 slechts twee en sinds de eeuwwisseling volgden er (per 2019) zeven, waaronder vier na elkaar van 2013 tot en met 2017.

Ook zijn de Águias (adelaars) de fiere koploper wat betreft eindzeges in de Taça de Portugal, de bekercompetitie. Liefst 26 keer mochten ze die beker optillen. Die beker winnen is dus gesneden koek voor de club, maar veel meer bijzonder zijn de twee overwinningen in de Europa Cup I, in 1961 en 1962 (in Amsterdam). Daarmee doorbrak Benfica de hegemonie van Real Madrid, dat de eerste vijf edities won.

De bekendste spelers van O Glorioso

Dat zijn er letterlijk te veel om op te noemen. De annalen van O Glorioso (de glorieuzen) barsten uit de voegen van de topspelers. De grootste van hen is natuurlijk Eusébio, die de club vijftien jaar trouw bleef (1960-1975) en wat goals betreft gemiddeld vaker dan eens per wedstrijd scoorde (473 uit 440). Ook de namen van Nené, Humberto Coelho Manuel Bento, Nuno Gomes, João Pinto en Simão triggeren bij de liefhebbers de nodige herinneringen.

Het clubrecord qua uitgaande transfer is 40 miljoen euro voor zowel keeper Ederson (naar Manchester City) als voor Axel Witsel (naar Zenit).

Het heden

Benfica is een machtig powerhouse binnen het Portugese voetbal en niets wijst erop dat de club uit Lissabon iets van zijn macht zal verliezen. Het Estádio da Luz zit regelmatig stampvol en het gemiddeld aantal bezoekers ligt ver boven dat van de concurrentie, Porto en Sporting incluis.