Club

Porto

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Portugal
Competitie:
Locatie:
Porto

FC Porto is één van de succesvolste voetbalclubs van Portugal. De club werd 28 keer landskampioen, maar het won ook tweemaal de Europa Cup I en de Wereldbeker voor clubteams. Ontdek hier hoe FC Porto presteert in de Primeira Liga en de UEFA Champions League. Bekijk de uitslagen en het speelprogramma.

Programma Porto

Check hier alle wedstrijden van Porto die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Porto in de Primeira Liga. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Porto

Alle uitslagen van Porto vind je hieronder. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Porto selectie

Socials
@fcporto
Posts
Volgers
Volgend

Alles over FC Porto

In de eerste twee decennia van deze eeuw heeft FC Porto een abonnement op de Portugese titel. Daardoor loopt de club uit de havenstad in hoog tempo op recordhouder Benfica in, terwijl Sporting, het andere lid van de grote drie, inmiddels ruim is ingehaald.

De oudste van de grote drie

Alhoewel Benfica en Sporting qua landstitels een voorsprong namen op FC Porto, is laatstgenoemde van deze zogeheten grote drie wel de oudste club. De oprichting vond plaats in 1893, toen onder de naam Foot-Ball Club do Porto. Oprichter António Nicolau de Almeida was een wijnhandelaar en raakte tijden zijn reizen naar Engeland verzot op voetbal. In de beginjaren was er nog geen landelijke competitie. Om toch de agenda vol te krijgen met wedstrijden ijverde FC Porto voor het opzetten van een regionale competitie. Zo ontstond de regionale bond Associação de Futebol do Porto in 1912 en ging de competitie van start. In de eerste zeven seizoenen ging de titel zesmaal naar Porto.

Ondertussen had de nationale bond een landelijk bekertoernooi opgezet, de Campeonato de Portugal. Daarmee werd tevens bepaald wie zich officieus landskampioen mocht noemen. FC Porto won in 1922 de eerste editie en voegde daar in 1925, 1932 en 1937 titels aan toe. De voetbalbond besefte dat het Portugese voetbal nog meer gebaat zou zijn bij een wekelijkse competitie en zo ging in 1934 de Campeonato da Primeira Liga van start. Éen van de acht teams was FC Porto, de club eiste het allereerste landskampioenschap op. Officieuze titels van de Campeonato de Portugal worden tegenwoordig niet meer meegeteld.

Aanvankelijk domineerde Porto samen met Benfica de Primeira Liga, maar vanaf eind jaren 40 stapelde Sporting de titels op en in de jaren 60 hield Benfica flink huis. Na de vijfde landstitel in 1959 moest Porto tot 1978 wachten op nummer zes. Inmiddels had Benfica er al 23 en Sporting 14. Het concept van ‘de grote drie’  leek op dat moment belachelijk. Vanaf midden jaren 80 begon Porto serieus werk te maken van het inhalen van de achterstand. Vanaf 1985 tot en met het einde van de eeuw ging de titel slechts viermaal naar een andere club. Ook de elf seizoenen van 2003 tot en met 2013 waren buitengewoon sterk: de club sleepte negen landskampioenschappen binnen.

De successen van FC Porto

FC Porto heeft anno 2020 29 landstitels in de prijzenkast staan, acht minder dan Benfica en elf meer dan Sporting. Ook zijn er zeventien nationale bekers (Taça de Portugal) present. In de Europa Cup 1 en de latere Champions League waren er twee eindzeges, in 1987 en 2004. De UEFA Cup en latere Europa League werd ook tweemaal een prooi voor Porto, in 2003 en 2011.

De bekendste spelers van de Azuis e brancos

De geschiedenis van de Azuis e brancos (blauwwitten) zit propvol met vooral Portugese legendes. Rechtsback João Pinto kwam 587 keer in actie voor Porto en keeper Vítor Baía kwam verdeeld over twee periodes tot 566 duels. Enkele van de grootste uitgaande transfers van Porto zijn die van Falcao (naar Atletico Madrid), Hulk (naar Zenit), James Rodriguez (naar Monaco) en Éder Militão, die in de lente van 2019 voor 50 miljoen euro naar Real Madrid ging.

Het heden

Porto slaagt er keer op keer in om (Portugees sprekende) talenten te vinden en die na een paar jaar met een enorme winst te verkopen. Op de achterstand qua landstitels op Benfica wordt behoorlijk snel ingelopen. In Lissabon zullen ze onrustig worden van de zegetocht in de kuststad.