Porto

Country |
Active in |

Porto

In de eerste twee decennia van deze eeuw heeft FC Porto een abonnement op de Portugese titel. Daardoor loopt de club uit de havenstad in hoog tempo recordhouder Benfica in, terwijl inmiddels dat andere lid van de grote drie, Sporting, ruim is ingehaald.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Iker Casillas; Een briljant keeper met een imponerende carrière

Woensdag 1 mei 2019: Op het trainingsveld kreeg Iker Casillas een hartaanval, nadat hij zich al onwel voelde. In het ziekenhuis werd hij behandeld en kwam later de opluchting dat hij weer in gezonde toestand verkeerde. Dit voorval heeft tot gevolg dat hij waarschijnlijk niet meer zal voetballen op professioneel niveau, maar hij alleen nog […]

Read more

Porto

In de eerste twee decennia van deze eeuw heeft FC Porto een abonnement op de Portugese titel. Daardoor loopt de club uit de havenstad in hoog tempo recordhouder Benfica in, terwijl inmiddels dat andere lid van de grote drie, Sporting, ruim is ingehaald.

FC Porto is de oudste van de grote drie

Alhoewel Benfica en Sporting qua landstitels een voorsprong namen op FC Porto, is laatstgenoemde van deze zogeheten grote drie wel de oudste club. De oprichting vond plaats in 1893, toen onder de naam Foot-Ball Club do Porto. Oprichter António Nicolau de Almeida was een wijnhandelaar en raakte tijden zijn reizen naar Engeland verzot op voetbal.

In de beginjaren was er nog geen landelijke competitie. Om toch de agenda vol te krijgen met wedstrijden ijverde FC Porto voor het opzetten van een regionale competitie. Zo ontstond de regionale bond Associação de Futebol do Porto in 1912 en ging de competitie van start. In de eerste zeven seizoenen ging de titel zesmaal naar Porto.

Ondertussen had de nationale bond een landelijk bekertoernooi opgezet, de Campeonato de Portugal. Daarmee werd tevens bepaald wie zich officieus landskampioen mocht noemen. FC Porto won in 1922 de eerste editie en voegde daar in 1925, 1932 en 1937 titels aan toe.

De voetbalbond besefte dat het Portugese voetbal nog meer gebaat zou zijn bij een wekelijkse competitie en zo ging in 1934 de Campeonato da Primeira Liga van start. Een van de acht teams was FC Porto en de club eiste het allereerste landskampioenschap op, want die officieuze titels van de Campeonato de Portugal worden tegenwoordig niet meer meegeteld.

Aanvankelijk domineerde Porto samen met Benfica de Primeira Liga, maar vanaf eind jaren 40 stapelde Sporting de titels op en in de jaren 60 hield Benfica flink huis. Na de vijfde landstitel in 1959 moest Porto tot 1978 wachten op nummer zes. Inmiddels had Benfica er al 23 en Sporting 14. Het concept van ‘de grote drie’  leek op dat moment belachelijk.

Vanaf midden jaren 80 begon Porto serieus werk te maken van het inhalen van de achterstand. Vanaf 1985 tot en met het einde van de eeuw ging de titel slechts viermaal naar een andere club. Ook de elf seizoenen van 2003 tot en met 2013 waren buitengewoon sterk: negen kampioenschappen.

De successen van FC Porto

Anno 2019 heeft FC Porto 28 landstitels in de prijzenkast staan, negen minder dan Benfica en tien meer dan Sporting. Ook zijn er zestien nationale bekers (Taça de Portugal) present. In de Europa Cup 1 en de latere Champions League waren er twee eindzeges, in 1987 en 2004. De UEFA Cup en latere Europa League werd ook tweemaal een prooi voor Porto, in 2003 en 2011.

De bekendste spelers van de Azuis e brancos

De geschiedenis van de Azuis e brancos (blauwwitten) zit propvol met vooral Portugese legendes. Rechtsback João Pinto kwam 587 keer in actie voor Porto en keeper Vítor Baía kwam verdeeld over twee periodes tot 566 duels. Enkele van de grootste uitgaande transfers van Porto zijn die van Falcao (naar Atletico Madrid), Hulk (naar Zenit), James Rodriguez (naar Monaco) en Éder Militão, die in de lente van 2019 voor 50 miljoen euro naar Real Madrid ging.

Het heden

Porto slaagt er keer op keer in om (Portugees sprekende) talenten te vinden en die na een paar jaar met een enorme winst te verkopen. De achterstand qua landstitels op Benfica wordt behoorlijk snel ingelopen en daar in Lissabon zullen ze aardig onrustig worden van de zegetocht in de kuststad.