actueel background image

De carrière van Ola Toivonen

16 nov 2020 | 15:28 0

De Zweedse aanvaller Ola Toivonen kennen wij in Nederland maar al te goed. De lange centrumspits en aanvallende middenvelder speelde maar liefst 139 wedstrijden voor PSV. Tussen 2007 en 2018 mocht de aanvaller ook 64 interlands spelen voor het nationale voetbelelftal van Zweden. Hij scoorde scoorde 14 keer voor zijn geboorteland. Sinds de zomer van 2020 staat Toivonen onder contract bij Malmö FF. Lees hieronder meer over de voetbalcarrière van Toivonen.

Debuut in het profvoetbal

Toivonen doorliep de jeugdopleiding van de Zweedse club Degerfors IF. De spits mocht in 2004 voor dezelfde club zijn zijn officiële debuut in het betaalde voetbal maken. Een seizoen later werd Toivonen een basisspeler en wist hij zijn club te redden van degradatie. Het talent van de Zweed bleek niet onopgemerkt. In 2006 betaalde Orgryte IS een bedrag van 150.000 euro voor de speler. Echter degradeerde de voetbalclub direct uit het hoogste niveau en stapte de speler over naar Malmö FF. De Zweedse topclub betaalde meer dan één miljoen euro voor het talent. Toivonen mocht tijdens zijn periode bij Malmö FF ook debuteren in het nationale voetbalelftal van Zweden.

Transfer naar PSV

In 2008 werd duidelijk dat Toivonen op de voet werd gevolgd door PSV. De Eindhovense club bracht in de winterstop een bod uit op de speler, maar Malmö FF weigerde het voorstel. Begin 2009 accepteerde de club wel een bod van ruim vier miljoen euro. In de tweede seizoenshelft kwam Toivonen zes keer tot scoren voor PSV. In november 2009 schreef hij geschiedenis door viermaal te scoren in het uitduel bij ADO Den Haag. De Zweed mocht in de zomer van 2011 de aanvoerdersband dragen en verlengde hij zijn contract met twee seizoenen. Toivonen speelde 139 wedstrijden voor PSV en kwam daarin 61 keer tot scoren. In januari 2014 vertrok Toivonen voor een bedrag van 2,5 miljoen euro naar het Franse Stade Rennais.

Toivonen in Frankrijk

Ola Toivonen kwam in zijn eerste seizoen bij Stade Rennes tot 15 competitieduels. De spits wist daarin zevenmaal tot scoren te komen en hij bereikte met de club de finale van het Franse bekertoernooi. De finale van de Coupe de France ging overigens met 2-0 verloren tegen EA Guingamp. Opvallend genoeg scoorde Toivonen in zijn tweede seizoen ook zeven keer, alleen had hij er ditmaal 30 duels voor nodig. Stade Rennes besloot de speler vervolgens op huurbasis te laten vertrekken naar Engeland.

Avontuur in Engeland

In de zomer van 2018 vertrok Toivonen naar Sunderland. Trainer Dick Advocaat stond op dat moment aan het roer bij de Engelse club. 24 uur nadat de Zweed zijn handtekening had gezet stond de aanvaller op het veld tegen Aston Villa. Toivonen leverde direct een assist af, waardoor de club een punt wist te pakken. Echter brak Toivonen nooit door bij Sunderland en moest de spits vrijwel iedere wedstrijd plaatsnemen op de bank. De speler kwam tot 12 wedstrijden en wist geen enkel doelpunt te noteren.

Herkansing in Frankrijk

Toivonen mocht na één seizoen bij Sunderland weer terugkeren naar zijn oorspronkelijke werkgever. Stade Rennes besloot de spits te verkopen aan Toulouse FC. Toivonen kwam tot 35 wedstrijden, maar moest het voornamelijk doen met invalbeurten. In december 2016 noteerde de Zweedse aanvaller een hattrick tegen FC Lorient (3-2). In het volgende seizoen kwam Toivonen amper in actie en niet tot scoren voor de club.

Toivonen naar Australië

In 2018 koos Toivonen voor een avontuur bij de Australische club Melbourne Victory. De spits speelde twee seizoenen in Australië. Toivonen kwam tot 40 wedstrijden en 25 doelpunten bij Melbourne. In 2020 keerde de spits weer terug bij zijn oude liefde Malmö FF.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.