Club

Rennes

Land:
Frankrijk
Opgericht:
1901
Competitie:
Coach:
Julien Stéphan
Locatie:
Rennes
Stadion:
Roazhon Park
Veld:
Gras
Capaciteit:
29.778

De voetbalclub Stade Rennais werkt al zijn wedstrijden af in de Franse voetbalcompetities. Ontdek hier alle uitslagen van de club in de Ligue 1 en het nationale bekertoernooi. Verdiep jezelf ook in de statistieken omtrent Stade Rennais.

Programma Rennes

Bekijk hier de duels van Rennes die dit seizoen op het programma staan. Je kunt per competitie meteen zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander zal zijn. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Uitslag Rennes

Alle uitslagen van Rennes zie je in dit schema. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Standen

Zie in de tabel hieronder de actuele stand van Rennes in de Ligue 1. Ook zie je de stand in toernooien en andere competities, waarin Rennes actief is (geweest). Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, totaal aantal punten en doelsaldo.

Seizoensstatistieken Rennes

Rennes selectie

Socials
@staderennaisfc
Posts
Volgers
Volgend

Stade Rennais is een echte traditieclub, een bolwerk van het Franse voetbal met een lange staat van dienst en een handjevol hoogtepunten, zoals drie bekeroverwinningen. In de hoogste voetbalcompetitie van het land wist Rennais echter nog nooit te eindigen bij de beste drie.

Stade Rennais in de voorhoede van de eerste profclubs

Op 10 maart 1901 kreeg een groep studenten het voor elkaar om Stade Rennais op te richten. Drie jaar later werd het fundament onder de nieuwe vereniging versterkt via een fusie met stadgenoot FC Rennais. Niet alleen de naam veranderde daardoor, namelijk naar Stade Rennais Université Club, ook  werden de clubkleuren gewijzigd.

In 1920 en 1930  werd Rennais kampioen van de hoogste regionale divisie waaraan het kon deelnemen. Een landelijke competitie bestond toen nog niet, maar dat zou veranderen in 1932, toen de Franse bond amateurclubs toestond om het profstatuut aan te nemen. Rennais zag daar wel wat in en werd zo een van de stichtende leden van de voorloper van de huidige Ligue 1. Lang duurde dat avontuur niet: in 1937 degradeerde Rennais, om pas na de Tweede Wereldoorlog terug te keren.

De herkansing op het hoogste niveau duurde acht seizoenen, gevolgd door een periode met een degradatie geflankeerd door twee promoties vanuit Division 2. Vanaf 1958 kwam de club in rustiger vaarwater terecht en was Rennais tot 1975 zonder pauze present in Division 1.

De successen van Les rouges et noirs

‘Les rouges et noirs’ (de roodzwarten) werden zesmaal kampioen van de regionale divisie waarin ze uitkwamen. Dat was voordat een nationale competitie werd ingesteld, dus zo bekeken duurde het tot 1956 voordat de eerste titel op landelijk niveau werd gegrepen. Alhoewel, ook daar is een kanttekening nodig: het gaat immers om de eindzege in Division 2. De eerste echte titel op het hoogste niveau is de overwinning in het bekertoernooi, de Coupe de France, in 1965. De finale werd over twee duels gespeeld, wat noodzakelijk was toen het eerste duel tegen UA Sedan-Torcy eindigde in 2-2.

Ook in 1971 ging de Coupe de France naar het noordwesten van Frankrijk, ditmaal door in de finale Olympique lyonnais met 1-0 te verslaan. In 2009 en 2014 werd in de ultieme wedstrijd nest naast een derde beker gegrepen, maar Rennais poetste zijn reputatie van cupfighter flink op door in 2019 weer toe te slaan. Na de 2-2 tegen Paris Saint-Germain kwamen er strafschoppen aan te pas en die nam Rennais net iets beter: 6-5.

De bekendste spelers van Rennais

De jeugdacademie van de club wordt geprezen als een van de beste van Frankrijk. Diverse Franse toppers hebben daar hun opleiding genoten, waaronder Sylvain Wiltord (met Frankrijk winnaar van het EK 2000), Yoann Gourcuffe en Ousmane Dembélé (in 2017 was zijn transfer van Dortmund naar Barcelona de tweede duurste ooit).

Doelman Petr Čech speelde zich bij Rennais in de kijker van Chelsea en voor Luís Fabiano was het zijn eerste Europese club. De Braziliaan zou uitgroeien tot de op een na meest scorende Braziliaan van deze eeuw (tot nu toe).

Wisselende resultaten van Stade Rennais FC

In de zomer van 1972 werd de huidige naam van de club officieel aangenomen. Dit gebeurde in een moeizame periode, waarin het snel bergafwaarts ging met de Franse voetbalclub. In 1974/1975 degradeerde Stade Rennais FC uit de Lique 1. Hoewel de ploeg erin slaagt om een seizoen later weer te promoveren, degradeert het weer net zo snel terug naar het tweede niveau. Het duurt vervolgens tot 1983 voordat Rennes weer kan genieten van voetbal in de Lique 1.

Promoties en degradaties

In de periode die daarop volgen opnieuw wisselende successen, promoties en degradaties volgen elkaar in een rap tempo op. In 1991 wordt Stade Rennais Football Club wel op een unieke manier gered van degradatie. Hoewel de ploeg op de laatste plaats eindigt, degradeert het niet doordat zowel OGC Nice, Stade Brestios en Girondins de Bordeaux vanwege financiële redenen uit de competitie worden gezet. Een seizoen later is het wel raak en moet de ploeg weer terugkeren naar Lique 2. Het duurt tot 1994 voordat de club de stempel van liftploeg kwijtraakt.

Betere tijden in Rennes

In het seizoen 1998/1999 slaagt Stade Rennais Football Club erin om de vijfde plaats te bemachtigen op het hoogste niveau. Hierdoor mag het deelnemen aan de Intertoto Cup, echter blijkt Juventus daarin te sterk en kan het zich niet plaatsen voor de UEFA Cup. In het seizoen 2001/2002 bereikt Stade Rennes de zesde plaats op de ranglijst en in 2009 schopt de ploeg het zelfs tot de finale van de Franse beker. Tegenwoordig is de club een vaste waarde in de Lique 1.

Het heden

Anno 2019 behoort Rennais samen met Marseille, Montpellier en Nice tot het selecte clubje dat present was in het debuutjaar van de Franse profcompetitie en in de toenmalige Ligue 1. De club pendelt al lange tijd tussen middenmoot en subtop en zal vanuit die basis wellicht een keer echt mee kunnen gaan doen om de Franse titel.