actueel background image

De carrière van David Beckham

11 mrt 2021 | 12:15 0

David Beckham werd op 2 mei 1975 geboren in Londen. De Engelsman groeide uit tot één van de meest iconisch middenvelders aller tijden. Beckham stond bekend om zijn geweldige balbeheersing. Zijn vrije trappen en hoekschoppen wisten voor veel gevaar en de nodige doelpunten te zorgen. In mei 2013 maakte Beckham bekend te stoppen met professioneel voetbal, zijn laatste werkgever was de bekende Franse voetbalclub Paris Saint-Germain.

Stage bij Manchester United

In 1991 mocht Beckham een stage-contract tekenen bij de Engelse grootmacht Manchester United. Vier jaar later debuteerde de middenvelder in het eerste elftal en het betaalde voetbal. In het seizoen 1996/1997 was Beckham een belangrijke speler bij de club en won hij met United het landskampioenschap en de beker. Het succes ging maar door. Een seizoen later was Manchester United wederom toonaangevend in Engeland en Europa. De club won de landstitel, de beker en de UEFA Champions League. Beckham speelde uiteindelijk 397 wedstrijden voor United en wist daarin 86 keer tot scoren te komen.

Transfer naar Real Madrid

In de zomer van 2003 vertrok Beckham bij zijn jeugdliefde Manchester United. De middenvelder kwam in de belangstelling te staan van Real Madrid. Op 17 juni 2003 tekende de Engelsman een contract in de Spaanse hoofdstad. De Koninklijke betaalde net geen 30 miljoen euro voor de speler.

Beckham werd gezien als een versterking, maar daar kwam weinig van terecht. Beckham speelde tussen 2003 en 2007 welgeteld 116 wedstrijden voor de Spaanse grootmacht en hij kwam daarin tot slechts 13 treffers. In Spanje won Beckham één keer de landstitel (2006/2007) en de Supercopa (2003).

Real Madrid logo

Avontuur in de Verenigde Staten

In 2007 kwam er een einde aan het avontuur in Madrid. Beckham kwam niet langer meer voor in de plannen van de trainer en mocht gaan zoeken naar een nieuwe werkgever. Echter raakte diverse middenvelders geblesseerd, waardoor coach Fabio Capello alsnog de Engelsman wilde behouden. Beckham kon een contract voor twee extra seizoenen tekenen. De spelverdeler koos anders en vertrok voor vijf seizoenen naar LA Galaxy. De Amerikaanse club betaalde 50 miljoen euro per seizoen aan de speler, oftewel een contract voor 250 miljoen euro. Begin 2012 verlengde Beckham zijn contract nog met twee seizoenen in Los Angeles. In december 2012 vertrok Beckham alsnog bij de club.

Beckham bij Paris Saint-Germain

In de zomer van 2012 was Beckham al bijna eigendom geworden van Paris Saint-Germain. De kapitaalkrachtige club zag de transfer afketsen, maar wist de Engelse sterspeler in december wel vast te leggen. Beckham moest PSG in de tweede seizoenshelft naar de landstitel helpen. De middenvelder besloot om zijn volledige salaris te laten overmaken naar een goed doel in Parijs. PSG won in dat seizoen de landstitel en Beckham stopte daarna direct met profvoetbal.

paris saint germain logo

Beckham in het Engelse elftal

David Beckham werd in 1996 voor de eerste keer opgeroepen voor het nationale voetbalelftal van Engeland. De middenvelder speelde uiteindelijk 115 wedstrijden voor zijn geboorteland. Beckham was 39 keer aanvoerder van de Engelse ploeg en kwam 17 keer tot scoren. Na het WK 2006 gaf de speler zijn aanvoerdersband door.

Eigen voetbalclub in de MLS

Begin 2018 werd bekendgemaakt dat Beckham één van de eigenaren was geworden van een nieuwe profclub in de Verenigde Staten. De club Inter Miami speelt zijn wedstrijden in de MLS, het hoogste voetbalniveau van Amerika. Beckham betaalde 25 miljoen dollar voor de franchise-rechten. Opvallend genoeg moest Los Angeles FC enkele maanden later een bedrag van 100 miljoen dollar betalen voor de rechten. Inter Miami speelt zijn thuisduels in het Inter Miami CF Stadium in Fort Lauderdale. Het stadion biedt plaats aan 25.000 toeschouwers.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.