actueel background image

De bijzondere carrière van Jonathan de Guzman

02 feb 2021 | 09:57 0

De middenvelder Jonathan Alexander de Guzman werd op 13 september 1987 geboren in Scarborough. De geboren Canadees beschikt ook over een Nederlandse identiteit en maakte in 2013 zijn debuut in het Nederlands elftal. In 2008 was De Guzman ook één van de spelers voor de Nederlandse ploeg tijdens de Olympische Spelen. In de loop der jaren speelde de middenvelder bij veel verschillende clubs in diverse landen. Lees hieronder meer informatie over de bijzondere carrière van Jonathan de Guzman.

De Guzman krijgt een kans bij Feyenoord

Jonathan De Guzman werd geboren in Canada. Zijn vader kwam oorspronkelijk uit de Filipijnen en zijn moeder uit Jamaica. Het talent begon al vroeg met de voetbalsport, ondanks het feit dat zijn vader hoopte dat zijn zoons de basketbalsport zouden oppakken. Zijn broer bleek ook een waar talent en werd al op jonge leeftijd opgepikt door Olympique Marseille. Amper twee jaar later klopte Feyenoord op de deur bij de 12-jarige De Guzman. Na een korte stage werd de voetballer welkom geheten in Rotterdam. De Guzman kreeg drie seizoenen de tijd om zichzelf te bewijzen in de jeugdopleiding van de Rotterdamse club.

Na drie jaar kreeg het jonge voetballertje te horen dat hij nog voor drie extra seizoenen bij Feyenoord mocht blijven spelen. Op 17-jarige leeftijd speelde De Guzman in de A-jeugd en werd hij topscorer. Daarnaast kreeg de speler de onderscheiding voor het grootste talent uit de Feyenoord-jeugd.

Feyenoord klein

Debuut in het eerste elftal van Feyenoord

In het seizoen 2005/2006 mocht De Guzman aansluiten bij het eerste elftal van Feyenoord. De middenvelder kon vanwege zijn minderjarige leeftijd en de internationale regelgeving nog geen speelminuten maken in het eerste team. Na drie maanden te hebben meegetraind en onderhand 18 jaar te zijn geworden, kon de speler alsnog debuteren tegen sc Heerenveen. Enkele maanden later debuteerde De Guzman ook in het basiselftal. Halverwege 2010 vertrok de speler transfervrij uit Rotterdam.

Spaanse avontuur voor De Guzman

De Guzman maakte uiteindelijk de overstap naar Real Mallorca. Hoewel de Spaanse club vanwege financiële wanorde niet mocht deelnemen aan Europese toernooien, besloot de middenvelder naar Spanje te verhuizen. Bij Real Mallorca groeide De Guzman al snel uit tot een bepalende speler binnen de selectie. Dit werd ook opgemerkt door andere clubs. In de zomer van 2011 vertrok De Guzman voor 8,5 miljoen euro naar Villarreal CF.

Goede start en dramatisch einde bij Villarreal

Villarreal CF was in het seizoen 2010/2011 zeer succesvol en kwalificeerde zich voor de UEFA Champions League. De Guzman maakte zijn eerste treffer voor de Spaanse club dan ook in het miljoenenbal tegen Bayern München. De Nederlander speelde in de beginfase vrijwel alle wedstrijden voor de club. Toen zijn trainer Garrido werd ontslagen draaide alles volledig om. De nieuwe trainer Molina gaf De Guzman bijna geen speeltijd meer. Villarreal CF degradeerde uit de hoogste competitie. De Guzman vertrok in juli 2012 op huurbasis naar Swansea City.

Succesvolle periode bij Swansea City

De Guzman debuteerde al snel voor Swansea City in het met 0-5 gewonnen duel tegen Queens Park Rangers. De middenvelder noteerde zijn eerste treffer in het met 3-1 verloren uitduel bij Liverpool. Het grootste succes kende de speler in de finale van de League Cup in 2013. De Guzman scoorde tweemaal in het met 0-5 gewonnen duel tegen Bradford City.

Transfer naar SSC Napoli

Jonathan De Guzman keerde na zijn huurperiode in Wales terug naar Villarreal. In augustus 2014 werd bekendgemaakt dat de middenvelder voor 7,5 miljoen euro was verkocht aan SSC Napoli. De Italiaanse topclub had een vierjarig contract klaarliggen voor de speler. De Guzman speelde uiteindelijk 23 wedstrijden voor SSC Napoli, waarin hij driemaal tot scoren kwam. In de jaren die volgde speelde De Guzman op huurbasis voor Carpi FC 1909 en Chievo Verona.

De Guzman in de Bundesliga

De Guzman vertrok in 2017 weer uit Italië en koos voor een nieuw avontuur in de Bundesliga. De middenvelder tekende een driejarig contract bij Eintracht Frankfurt. De Guzman werd daarmee de eerste Nederlander ooit die op het hoogste niveau uitkwam en scoorde in Spanje, Italië, Duitsland en Engeland. In 2018 won De Guzman met zijn club de DFB Pokal door Bayern München te verslaan. In de zomer van 2020 moest de Nederlander transfervrij vertrekken bij de club, aangezien zijn contract was afgelopen.

jonathan de guzman eintracht frankfurt actie wedstrijd

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.