actueel background image

Voorbeschouwing: Nederland – Tsjechië (EK 2020)

26 jun 2021 | 14:37 0

Het Nederlands elftal wist eigenlijk gemakkelijk de achtste finale te bereiken van het EK 2020. Oranje won alle groepswedstrijden en kwam zelfs acht keer tot scoren. Prima statistieken, maar een tegenstander van voormaat heeft de ploeg nog niet gehad. Nederland leek lange tijd in de achtste finale te moeten gaan spelen tegen Portugal, maar het werd uiteindelijk Tsjechië. De aankomende opponent zat in een zwaardere poule en ging door als één van de beste nummers drie. Het duel tussen Nederland en Tsjechië zal aankomende zondag om 18:00 uur worden afgetrapt in Boedapest.

Vooruitblik

Nederland beschikt over meer kwaliteit en zal dan ook als favoriet het veld betreden. Echter mag Tsjechië niet worden onderschat, aangezien de opponent gemakkelijk tot scoren komt. Desondanks zou Nederland gewoon heer en meester moeten kunnen zijn, maar dan mag niemand verslappen binnen de ploeg. Een benauwde 2-1 overwinning voor Oranje is goed mogelijk.

Nederland mag weer dromen

De verwachtingen rondom het Nederlands elftal waren niet al te best, maar Oranje wist met gemak de poulefase te overleven. Nederland won met 3-2 van Oekraïne en was met 2-0 te sterk voor Oostenrijk. In de laatste groepswedstrijd werd Noord-Macedonië met 0-3 verslagen. Georginio Wijnaldum kwam al driemaal tot scoren dit seizoen, terwijl Memphis Depay en Denzel Dumfries al twee keer het net wisten te vinden. Oranje zal hoogstwaarschijnlijk weer gaan aantreden in een 5-3-2 opstelling, al is het onduidelijk of Wout Weghorst wederom de voorkeur krijgt boven Donyell Malen.

Het Nederlands elftal speelde in het verleden al 11 keer tegen de Tsjechen. Opmerkelijk genoeg wist Oranje slechts driemaal te winnen en gingen de laatste twee onderlinge duels verloren. In 2015 troffen de twee landen elkaar voor het laatst en destijds won Tsjechië met 2-3.

Tsjechië is de underdog

Tsjechië ging als nummer drie door naar de knock-outfase. De Tsjechen wonnen met 0-2 van Schotland en speelde met 1-1 gelijk tegen Kroatië. De laatste groepswedstrijd tegen Engeland ging slechts met 0-1 verloren. De Tsjechen mogen niet onderschat worden en zoeken graag de aanval. De 25-jarige spits Patrik Schick kwam al driemaal tot scoren op het EK 2020. De aanvaller van Bayer Leverkusen is een speler om goed in de gaten te houden. Tsjechië noteerde tegen Engeland de meeste doelpogingen en zal ook tegen Nederland voor het nodige doelgevaar gaan zorgen.

Statistieken

– Nederland won alle groepswedstrijden
– Nederland scoorde acht doelpunten in de laatste drie interlands
– Nederland incasseerde twee tegendoelpunten in de laatste drie interlands
– Nederland won slechts drie van de laatste 11 duels tegen Tsjechië
– Tsjechië won één van de drie groepsduels
– Tsjechië won met 0-2 van Schotland
– Tsjechië verloor slechts met 0-1 van Engeland
– Tsjechië won de laatste twee duels tegen Oranje

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.