Nationaal elftal

Tsjechië

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Tsjechië zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Dit doe je door op de desbetreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Wat is de stand van Tsjechië in een toernooi? Je checkt het in onderstaand schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Tsjechië check je in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Alles over Tsjechië

Debuteren met een finaleplaats, dat is niet veel landen gegeven. Tsjechië speelde dat klaar op het Europees kampioenschap 1996, het eerste toernooi nadat het land zich los had gemaakt van Tsjechië-Slowakije. Vooralsnog is het palmares op EK’s veel uitgebreider dan op wereldkampioenschappen.

De eerste interland van Tsjechië in 1994

De huidige Tsjechische voetbalbond bestaat sinds 1993 en is een uitloper van de Tsjecho-Slowaakse bond die in 1901 werd opgericht. Graaf je nog dieper in de geschiedenis, dan kom je uit bij het Koninkrijk Bohemen, dat tussen 1903 en 1908 zeven voetbalinterlands speelde.

Het Tsjechische nationale elftal hoorde in februari 1994 voor het eerst het volkslied op een voetbalveld en won toen met 4-1 van Turkije. De eerste kwalificatiecampagne ooit ging gesmeerd: 21 punten uit 10 duels, genoeg om Nederland in de groep voor te blijven. De Tsjechen pakten vier punten in de onderlinge duels tegen Oranje. Op het EK in Engeland zette Tsjechië de voorwaartse lijn stevig door: een lastige groep met Duitsland, Italië en Rusland werd overleefd, daarna moesten Portugal en Frankrijk (na strafschoppen) eraan geloven. Pas in de finale kon Duitsland de Tsjechen stoppen, door een goal in de 95e minuut.

Diverse topspelers trokken de kar, lijkt het

In dat Tsjechische team waren Pavel Nedvěd, Karel Poborský en Patrik Berger de sterkhouders. Richting de eeuwwisseling kwamen er wat toppers bij: Tomáš Rosický,  Marek Jankulovski, Vladimír Šmicer, Jan Koller, Zdeněk Grygera (Ajax), Tomáš Galásek (ook Ajax), Milan Baroš en keeper Petr Čech. Stuk voor stuk vaste krachten bij clubs als AC Milan, Liverpool, Borussia Dortmund en Juventus. Op Euro 2000 had deze ijzersterke generatie pech met de loting: de poule met ook Nederland en Frankrijk was te zwaar. Het WK 2002 ging in rook op toen België in de play-offs te sterk bleek.

Opnieuw tegen Oranje

Opnieuw treffen Oranje en Tsjechië elkaar, ditmaal in groep 3 van de kwalificaties voor het EK 2004. Weer pakten de Tsjechen vier punten en gingen ze als groepswinnaar naar Euro 2004. Ook op de eindronde zelf zat het land ons dwars: Oranje verloor een knotsgekke match (met de veelbesproken wissel van Arjen Robben) met 3-2. Denemarken werd in de kwartfinale makkelijk opzij gezet, daarna liep Tsjechië zich stuk op een Griekse muur.

Jawel, ook richting het WK 2006 troffen Tsjechië en Nederland elkaar. Het beste was er nu wel af bij de Oost-Europeanen, die via de play-offs (tegen Noorwegen) de eindronde bereikten. Na de groepsfase mochten ze alweer naar huis. De helden van de jaren daarvoor kregen geen adequate opvolging. De WK’s van 2010, 2014 en 2018 werden niet gehaald en op de drie EK’s sindsdien waren dit de resultaten, groepsfase, tweede ronde, groepsfase.

De bekendste spelers van Tsjechië

Topscorer aller tijden (tot nu toe) van het Tsjechische elftal is de boomlange aanvaller Jan Koller. Petr Čech heeft de meeste caps op zijn naam staan. Ook zij kunnen niet toppen aan Pavel Nedvěd, die in 2003 de gouden bal won.

Tsjechië op de FIFA-ranking

Rond de eeuwwisseling beleefden de Tsjechen hun piek en 1999 plus 2005 werden zelfs besloten op plek twee. Na 2008 viel het land hard en ver terug: 33e eind 2011, 45e eind 2019.