actueel background image

Speelronde 26 in de Eredivisie 2019/2020

06 mrt 2020 | 12:37 0

Dit weekend staat de 26e speelronde van de Eredivisie op het programma. Sinds vorig weekend is de spanning in de competitie weer helemaal terug. AZ won van Ajax, waaronder beide clubs met een gelijk aantal punten aan kop gaan. Het wervelende Feyenoord lijkt ook nog een goede kanshebber voor het landskampioenschap. Hekkensluiter pakte drie punten tegen FC Utrecht en mag stiekem nog hopen op handhaving, al zal dat wel erg moeilijk gaan worden.

Eredivisie

Bekijk hier alle wedstrijden van aankomend weekeinde:

Fortuna Sittard – PEC Zwolle (vrijdag, 20:00 uur)
AZ – ADO Den Haag (zaterdag, 18:30 uur)
Vitesse – FC Twente (zaterdag, 19:45 uur)
FC Emmen – VVV-Venlo (zaterdag, 19:45 uur)
sc Heerenveen – Ajax (zaterdag, 20:45 uur)
FC Utrecht – Sparta Rotterdam (zondag, 12:15 uur)
Feyenoord – Willem II (zondag, 14:30 uur)
Heracles Almelo – RKC Waalwijk (zondag, 14:30 uur)
FC Groningen – PSV (zondag, 16:45 uur)

Degradatiekraker in Sittard

Fortuna Sittard LogoPEC Zwolle logo

Vrijdagavond staat er een directe confrontatie op het programma tussen Fortuna Sittard en PEC Zwolle. De Limburgse club staat op de 16e plaats met 25 punten, terwijl PEC op de 15e plek staat met evenveel punten. Drie zeer belangrijke punten staan op het spel. Fortuna Sittard lijkt de favoriet. De ploeg speelt in eigen huis en is daar dan ijzersterk gebleken. De club uit Sittard verloor maar één van de laatste negen thuisduels. Fortuna Sittard won zes van de negen thuiswedstrijden en speelde tweemaal gelijk. Daarnaast won Fortuna Sittard de laatste twee thuiswedstrijden tegen PEC Zwolle met 3-0.

PEC Zwolle kan bij een overwinning voor ademruimte zorgen. Dit zal niet makkelijk worden, aangezien PEC maar twee van de laatste zestien uitwedstrijden in de Eredivisie won. In de laatste 14 uitduels werd er 11 keer verloren. In de laatste drie uitduels kwam de ploeg niet eens tot scoren. Het is ook algemeen bekend dat PEC Zwolle het altijd onwijs moeilijk heeft in Sittard.

Titelkandidaat AZ ontvangt degradatiekandidaat ADO Den Haag

AZ logoADO Den Haag logo

AZ werd kortgeleden uitgeschakeld in de UEFA Europa League en de KNVB Beker. Alle slechte resultaten leken na zondagavond helemaal vergeten. AZ won met 0-2 op bezoek bij Ajax. Het was de derde keer in 40 jaar tijd dat AZ in competitieverband won in Amsterdam. Hierdoor staat AZ op de 2e plaats met 53 punten, evenveel als koploper Ajax. AZ won dit seizoen negen van de 12 thuiswedstrijden in de Eredivisie. Vorig seizoen ging het echter wel met 2-3 onderuit tegen ADO Den Haag in het AFAS Stadion.

ADO Den Haag lijkt hard op weg naar de Keuken Kampioen Divisie. De Haagse club staat op de 17e plaats met 19 punten. ADO verloor negen van de 12 uitwedstrijden dit seizoen. Vijf van de laatste zes uitduels gingen verloren. Er werd alleen met 2-2 gelijkgespeeld op bezoek bij sc Heerenveen. Wel wist ADO Den Haag twee van de laatste vijf uitwedstrijden bij AZ te winnen.

Vitesse krijgt FC Twente op bezoek

Vitesse logoFC Twente logo

Vitesse staat op de 7e plaats in de Eredivisie met 38 punten. De Arnhemse club heeft zijn zinnen gezet op een play-off ticket en dat lijkt zeker haalbaar. Vitesse won zes van de 12 thuiswedstrijden dit seizoen en verloor slechts driemaal in eigen huis. Echter verloor Vitesse vier van de laatste vijf duels. De club won alleen met 4-2 van sc Heerenveen. De ploeg moet het vooral hebben van de kunsten van Bryan Linssen, de aanvaller kwam dit seizoen al 14 keer tot scoren.

FC Twente staat op de 14e plaats met 27 punten. De club moet uitkijken, aangezien het verschil met de degradatiestreep niet al te groot is. FC Twente verloor drie van de laatste vier wedstrijden in de competitie. Na de knappe 2-0 overwinning op AZ, werd er verloren van FC Utrecht (2-1) en sc Heerenveen (2-3). Eerder dit seizoen won Vitesse met 0-3 in de Grolsch Veste.

FC Emmen neemt het op tegen VVV-Venlo

FC Emmen logoVVV Venlo

FC Emmen staat momenteel op de 12e plaats met 29 punten. De Emmenaren hebben nog een paar punten nodig om zich veilig te spelen. Het gat met nummer 16 is slechts vier punten. FC Emmen verloor twee van de laatste vijf wedstrijden. Vorig weekend kreeg de ploeg wel een pijnlijke tik te verwerken, nadat er met 5-1 werd verloren bij Sparta Rotterdam. FC Emmen won dit seizoen acht van de 12 thuiswedstrijden, het verloor slechts twee keer in eigen huis. Vorig seizoen eindigde hetzelfde affiche in een 1-1 gelijkspel.

VVV-Venlo staat op de 13e plek in de Eredivisie met 28 punten. De ploeg uit Limburg kan bij een overwinning een flinke stap richting een nieuw seizoen op het hoogste niveau zetten. VVV-Venlo is al zeven wedstrijden op rij ongeslagen. Drie van de zeven duels werden gewonnen, de overige vier wedstrijden eindigde in een gelijkspel. In zes van de laatste zeven duels van VVV-Venlo werd er maximaal tweemaal gescoord.

sc Heerenveen ontvangt zeer matig Ajax

SC HeerenveenAjax logo

sc Heerenveen staat op de 10e plaats in de Eredivisie met 33 punten. De Friese club kan dit seizoen nog een ticket bemachtigen voor de play-offs, maar dan moeten er wel betere resultaten worden geboekt. Sc Heerenveen speelde dit voetbalseizoen al negen keer gelijk, het meeste van alle clubs in de competitie. In eigen huis werd er slechts drie keer gewonnen en maar liefst achtmaal gelijkgespeeld. Er werd alleen verloren van AZ en Willem II. Vorig weekend won sc Heerenveen met 2-3 van FC Twente. De Friese club won in 2008 voor het laatst een thuiswedstrijd tegen Ajax.

Ajax staat op de 1e plaats in de Eredivisie met 53 punten. De Amsterdamse club werd uitgeschakeld in de UEFA Europa League, de KNVB Beker en liep schade op tegen AZ. Het is crisis in Amsterdam. Afgelopen woensdagavond ging Ajax met 2-0 onderuit bij FC Utrecht en dat kwam na de tik van AZ (0-2). Ajax verloor vier van de laatste vijf officiële wedstrijden. Echter won de topclub wel de laatste vijf uitduels bij sc Heerenveen.

Bekerfinalist FC Utrecht ontvangt Sparta

FC Utrecht logoSparta logo

FC Utrecht staat op de 6e plaats in de Eredivisie met 38 punten. In de Domstad gaat het vooral over de bekerfinale. FC Utrecht won in de halve finale met 2-0 van Ajax en mag de bekerfinale spelen tegen Feyenoord. De club won de laatste drie thuiswedstrijden, want ook FC Twente (2-1) en ADO Den Haag (4-0) werden verslagen. Daarnaast won FC Utrecht ook de laatste drie thuisduels tegen Sparta Rotterdam.

Sparta Rotterdam staat op de 11e plaats in de Eredivisie met 33 punten. De club maakte vorig weekend een goede indruk, want het versloeg FC Emmen met maar liefst 5-1. Echter heeft Sparta zijn goede klassering vooral te danken aan de thuiswedstrijden. Sparta Rotterdam won maar één van de laatste tien uitduels en dat was bij de hekkensluiter RKC Waalwijk. Eerder dit seizoen won FC Utrecht met 1-2 op Het Kasteel.

Sterk Feyenoord tegen Willem II

Feyenoord logoWillem 2 logo

Feyenoord staat op de 3e plaats in de Eredivisie met welgeteld 47 punten. De Rotterdammers zijn bezig aan een geweldige zegereeks. De achterstand op de koploper Ajax bedraagt zes punten. Daarnaast won Feyenoord donderdagavond met 7-1 van NAC Breda en het verzekerde zichzelf daarmee van een finaleplaats in het bekertoernooi. Feyenoord verloor dit seizoen pas drie wedstrijden, het minste van alle clubs in de Eredivisie. Feyenoord is al 12 officiële wedstrijden op rij ongeslagen in De Kuip.

Willem II staat op de 5e plaats in de Eredivisie met 44 punten. De Tilburgse club is de laatste weken weggezakt op de ranglijst, maar een play-off ticket lijkt een zekerheid. Willem II won vorige weekend met 3-1 van FC Groningen. De winst kwam op het juiste moment, want de drie voorgaande duels werden niet gewonnen. Willem II won dit seizoen wel bij AZ (1-3) en Ajax (0-2). De Tilburgse club won vorig seizoen met 0-1 in Rotterdam.

Hekkensluiter RKC Waalwijk op bezoek in Almelo

Heracles logoRKC Waalwijk logo

Heracles Almelo staat op de 9e plaats in de Eredivisie met 33 punten. De club boekte kortgeleden een 1-0 overwinning op Ajax, maar speelde daarna doelpuntloos gelijk tegen de laagvlieger ADO Den Haag. Heracles Almelo won dit seizoen negen wedstrijden, waarvan zeven duels in het eigen stadion. Twee van de laatste drie thuiswedstrijden werden gewonnen. Spits Cyriel Dessers is momenteel de topscorer van de Eredivisie met 15 doelpunten.

RKC Waalwijk staat op de 18e plaats in de Eredivisie met slechts 15 punten. De voetbalclub zal naar alle waarschijnlijkheid wel gaan degraderen. Het verschil met de nummer 16 bedraagt onderhand al 10 punten. RKC Waalwijk speelt nog voor de eer of er moet een wonder gebeuren. De club won vorig weekend met 2-1 van FC Utrecht, het was de eerste overwinning sinds vorig jaar december. Eerder dit seizoen won RKC in eigen huis met 2-0 van Heracles Almelo.

FC Groningen en PSV sluiten de speelronde af

FC Groningen logoPSV logo

FC Groningen staat momenteel op de 8e plaats in de Eredivisie met 35 punten. De middenmoter won drie van de laatste vier thuiswedstrijden. Na knappe thuisoverwinningen op Ajax (2-1) en Vitesse (1-0), werd er onverwachts met 0-1 verloren van VVV-Venlo. Vorig weekend ging FC Groningen opnieuw onderuit, ditmaal bleek Willem II met 3-1 te sterk. FC Groningen verloor de laatste drie onderlinge wedstrijden tegen PSV.

PSV staat op de 4e plaats in de Eredivisie met 46 punten. De Eindhovenaren moeten nog hard aan de bak om een Europees ticket veilig te stellen. PSV heeft zich na de 1-0 nederlaag bij Ajax weer weten te herstellen. De Eindhovense club won drie van de laatste vier wedstrijden. Er werd gewonnen bij ADO Den Haag (0-3) en Vitesse (1-2). Vorig weekeinde kwam PSV niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Feyenoord. Eerder dit seizoen won PSV het thuisduel tegen FC Groningen met 3-1.

Statistieken kunnen spelers helpen met het wedden op een club. Wedden op de eredivisie is populair.