actueel background image

sc Heerenveen – Ajax geschiedenis en statistieken

05 mrt 2020 | 09:54 0

In seizoen 2019/2020 stond sc Heerenveen niet al te hoog op de ranglijst, de club eindigde als nummer 10 in de Eredivisie. Ajax daarentegen is op nummer 1 geëindigd. Een flink verschil. Door de komst van het coronavirus is de competitie in april stopgezet. Had er meer ingezeten voor de Friezen? We zullen het nooit weten.

In de wedstrijden tussen Ajax en Heerenveen vallen vaak veel doelpunten, vrijwel altijd in het voordeel van de Amsterdammers.  We kijken met dit artikel naar de statistieken en geschiedenis van sc Heerenveen – Ajax.

SC HeerenveenAjax logo

Laatste overwinning van sc Heerenveen

In de laatste 20 jaar speelde sc Heerenveen maar liefst 23 keer een thuiswedstrijd tegen Ajax. De Friese club won zesmaal, terwijl Ajax er 13 keer met de winst vandoor ging. Daarnaast won Ajax ook de laatste vijf uitwedstrijden in het Abe Lenstra Stadion.

Voor de laatste thuisoverwinning van sc Heerenveen op Ajax moeten wij ver terug in de tijd. Op 5 oktober 2008 won sc Heerenveen met 5-2 van de Amsterdamse topclub. Na 63 minuten stond er al 4-0 op het scorebord. In de slotfase kwam Ajax nog wel dichterbij dankzij doelpunten van Luis Suarez en Klaas-Jan Huntelaar. De allesbeslissende 5-2 kwam op naam van Danijel Pranjic.

Dit gebeurde er vorig seizoen

Ajax stond na 25 speelrondes op de 1e plaats in de Eredivisie met 53 punten, terwijl de naaste concurrent AZ een gelijk aantal punten heeft. Feyenoord volgt met een achterstand van zes punten op de koploper. De gehele top drie heeft een wedstrijd minder gespeeld. Ajax verloor vier van de laatste vijf wedstrijden. Er werd verloren van Getafe (2-0), Heracles Almelo (1-0), AZ (0-2) en FC Utrecht (2-0). De enige overwinning werd geboekt in de return tegen Getafe (2-1). De focus werd gelegd op de overige wedstrijden in de competitie.

sc Heerenveen stond op de 10e plaats in de Eredivisie met 33 punten. De Friese club maakt nog een kans op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Echter gaat het een stuk minder met de ploeg sinds de winterstop. De club uit Heerenveen won maar één van de laatste zeven competitiewedstrijden. Op 29 februari werd ternauwernood met 2-3 gewonnen op bezoek bij FC Twente. In het bekertoernooi werd sc Heerenveen uitgeschakeld door Feyenoord (0-1).

Onderlinge wedstrijd in Amsterdam

Vorig seizoen stonden de twee clubs tegenover elkaar in de Johan Cruijff Arena. Op 14 september 2019 won Ajax met 4-1 van sc Heerenveen. Dusan Tadic opende al vroeg de score in de 14e minuut. Acht minuten later noteerde spits Jens Odgaard de gelijkmaker. Vlak voor het rustsignaal kwam Ajax weer op voorsprong dankzij Nicolas Tagliafico. In de tweede helft werd het duel beslist door doelpunten van Perr Schuurs en wederom Tagliafico.

Op 7 maart 2020 lukte het sc Heerenveen wederom niet om 3 punten te pakken tegen Ajax. De wedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning voor de ploeg uit Amsterdam

Doelpunten

In de laatste vijftien onderlinge wedstrijden tussen beide clubs werd er 67 keer gescoord. Dat brengt het gemiddelde op ruim 4,4 doelpunten per wedstrijd. In januari 2019 eindigde het duel in Amsterdam in 4-4. In de laatste zeven onderlinge duels werd er ook steeds minimaal vier keer gescoord.