actueel background image

Road to the final: wie zijn de mogelijke opponenten op weg naar de WK finale?

02 okt 2022 | 17:48 0

Het Wereldkampioenschap (WK) voetbal komt steeds dichter bij. En na vorige editie gemist te hebben, is Nederland er dit keer wél weer bij. En zo optimistisch als dat we zijn, kijken we meteen maar even naar de mogelijke opponenten op weg naar de finale. Want wie weet is 2022 wel het gouden jaar en kunnen de liefhebbers van voetbalwedden weer aan de slag.

Route naar de finale

Het is misschien wat optimistisch. Kijken wat de route naar de finale is terwijl je je voor het vorige toernooi niet eens wist te kwalificeren. Maar goed, het toernooi daarvoor werd nog heel knap de derde plek gepakt, terwijl niemand daar op dat moment rekening mee had gehouden. In een zware poule met onder andere Chili en toenmalig regerend Wereld- en Europees kampioen werd Oranje destijds groepshoofd, om er via penalty’s uit te gaan tegen Argentinië in de halve finale.

Gunstige loting

Maar dat is inmiddels alweer acht jaar geleden. Tijden zijn veranderd, en zoals het er nu voorstaat is er zeker een mogelijkheid dat Oranje hoge ogen gooit op het WK. Volgens de bookmakers is Oranje de op vijf na grootste kanshebber om het toernooi te winnen. Dit is mede te danken aan de gunstige loting die Oranje getroffen heeft. Voorafgaand aan het toernooi worden alle teams ingedeeld in verschillende potten op basis van sterkte, uit elke pot wordt vervolgens één team geloot en samen vormen zij een poule.

Oranje zelf zat in de op een na sterkste pot, pot twee. Op voorhand kon dus gezegd worden dat Oranje in ieder geval één op papier sterkere tegenstander zou treffen. Maar omdat gastland Qatar vanwege het organiseren van het WK ook in pot een belandde, was er hoop. En die hoop ging in vervulling, want waar ook Brazilië, Frankrijk of Engeland al in de poulefase geloot had kunnen worden, volgde het meest gunstige scenario. Qatar kwam uit het kokertje gerold. Uit pot drie kwam met Senegal geen tegenstander van wereldklasse, maar wel eentje die niet onderschat mag worden. De regerend Afrikaans kampioen heeft namelijk met onder andere Sadio Mané en Kalidou Koulibaly twee internationale topspelers in de selectie. Toch lijkt het een horde te zijn die te pakken is, voor Oranje. Uit pot vier kwam als laatste Ecuador gerold. Een tegenstander die ook zeker niet onderschat mag worden, aangezien het een prima kwalificatie beleefde in de altijd sterke Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks. Maar er liggen dus genoeg kansen.

Na de poulefase

Eigenlijk mogen we nog niet zo ver kijken, zeker gezien het afgelopen debacle op het Europees Kampioenschap. Ook toen dacht Nederland al bijna in de halve finale te zijn, maar beet het zich stuk op Tsjechië. Door de bekendmaking van de routes naar de finale is het speculeren echter al in volle gang. Daarom hier de mogelijke route van Oranje uitgestippeld. Hier zitten veel onzekerheden aan vast, maar wanneer Oranje groepswinnaar wordt, speelt het tegen de nummer twee van poule B. Engeland is hier de favoriet, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te betekenen dat ze eerste worden. Andere mogelijke tegenstanders uit deze poule zijn Wales, de Verenigde Staten en Iran. Maar mocht het ‘verwachte’ scenario zich voltrekken, dan treft Nederland dus waarschijnlijk Wales of de Verenigde Staten.

Ervan uitgaand dat Nederland deze ronde wint, en eenzelfde methode toepassend kijkend naar de andere kant van het schema, dan treft Nederland waarschijnlijk Argentinië of Denemarken. Twee zware opponenten, maar van beide kan toch zeker gewonnen worden. De Argentijnen zullen rekenen op de klasse van Lionel Messi en consorten, terwijl de Denen de afgelopen jaren hebben bewezen zich als ware stuntploeg te kunnen manifesteren.

De eindfase

Vanaf de halve finale gaat het echte werk beginnen, indien de voorspellingen kloppen natuurlijk. Het aan onze kant van het schema lijkt het er namelijk op dat, indien de halve finale gehaald wordt, er opgenomen mag worden tegen Brazilië of Spanje. Beide teams waar met angst naar gekeken zal worden, gezien hun kwaliteiten. Enfin, nu deze voorspelling al zo ver voort is gezet, kunnen we ook wel onthullen dat er in de finale gerekend wordt op grootmacht Frankrijk. Ook geen makkie, maar dat kan ook niet verwacht worden van de WK-finale.

Het belooft een mooi, maar zwaar toernooi te worden. Zoals altijd gaat Holland er met een optimistische blik heen. En de vraag is natuurlijk: bezorgt de zieke Van Gaal op zijn afscheidstournee ons de wereldtitel? Het zou een sprookjesachtig einde zijn van zijn loopbaan.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.