actueel background image

Quincy Promes: de nieuwe held van Ajax

18 jul 2019 | 13:33 0

Ajax heeft al vroeg in de zomer veel zien veranderen binnen de selectie. De Amsterdammers zagen Frenkie de Jong vertrekken naar FC Barcelona en Matthijs de Ligt ruilde de club in voor Juventus. Maar tussendoor vertrokken ook Daley Sinkgraven (Bayer Leverkusen), Maximilian Wöber (FC Sevilla) en Kostas Lamprou (Vitesse) uit Amsterdam. Slechts één grote naam kwam naar Ajax toe, namelijk de international Quincy Anton Promes.

Quincy Promes

Jeugdopleiding

Opmerkelijk genoeg speelde Promes in zijn jonge jaren nog in de jeugdopleiding van Ajax. Maar in 2008 maakte hij de overstap naar HFC Haarlem, dat een jaar later failliet ging. Het talent kon op veel belangstelling rekenen en besloot te gaan voetballen voor FC Twente. In 2011 kreeg Promes de aanvoerdersband bij het beloftenteam van de Tukkers. Met succes, want in datzelfde seizoen pakte de ploeg direct de titel in de Beloften Eredivisie.

Debuut bij FC Twente

Promes speelde in zijn carrière al ruim 22.000 speelminuten, waaronder in het eerste van FC Twente. In Enschede speelde hij 32 wedstrijden in het eerste van de club, waarin hij elf keer het net wist te vinden. In april 2012 maakte de buitenspeler zijn debuut in het uitduel bij AZ (2-2).

Tussendoor werd Promes nog verhuurd aan Go Ahead Eagles, waar hij duidelijk van zich liet spreken. Bij de club uit Deventer speelde hij ook 32 duels, waarin hij zeventien keer scoorde en elf assists wist te geven. Promes speelde één seizoen voor Go Ahead Eagles, waar trainer Erik ten Hag toentertijd de leiding had over de ploeg. In een interview met Voetbal International sprak de buitenspeler over een ‘bijzondere band’ met Ten Hag. In maart 2014 werd Promes voor de eerste keer opgeroepen voor het Nederlands elftal.

Russisch avontuur

De enorme potentie van Promes bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt. Wel was de transfer naar Spartak Moskou voor veel liefhebbers een verrassing. De Nederlander vertrok voor een bedrag van vijftien miljoen euro naar Rusland. In september 2014 scoorde hij meteen tweemaal in het thuisduel tegen Torpedo Moskou (3-1). In het seizoen 2016/2017 wist Promes ook daadwerkelijk prijzen te winnen met Spartak, namelijk de landstitel en de Russische Supercup. Daarnaast werd de aanvaller topscorer van de Premjer-Liga, de hoogste voetbalcompetitie in Rusland, en verkozen tot de beste speler van het seizoen. Eind 2017 kreeg Promes ook de prijs voor beste speler van het jaar. In totaal kwam Promes in 135 duels in actie voor Spartak Moskou, waarin hij tot 66 treffers en 34 assists kwam.

Quincy Promes Spartak Moskou

Transfer naar Spanje

In de zomer van 2018 kwam er een einde aan Promes zijn avontuur in Rusland en transfereerde de speler naar het Spaanse FC Sevilla. De Spanjaarden betaalde rond de twintig miljoen euro voor de aanvallende voetballer. Bij Sevilla wist Promes echter nooit zijn draai te vinden, wat grotendeels kwam doordat de trainer hem opstelde als vleugelverdediger. De onvrede van de speler zorgde er uiteindelijk voor dat een transfer niet lang op zich liet wachten. Daarmee zou hij de Spaanse competitie achter hem laten.

Ajax

Eind juni 2019 contracteerde Ajax met trots Quincy Promes. De aanvaller tekende een contract tot de zomer van 2024. De Amsterdammers betaalde een bedrag van 15,7 miljoen euro voor de speler, maar dat bedrag kan nog oplopen met 1,5 miljoen euro vanwege eventuele bonussen.

Snelheid

Gezien naar de huidige selectie van Ajax is de komst van Promes op veel vlakken broodnodig, maar vooral zijn snelheid is een kracht die de Amsterdamse ploeg goed kan gebruiken. Naast Promes is eigenlijk alleen David Neres instaat om zijn snelheid in te zetten. Maar door het debuut van Neres in de Braziliaanse voetbalselectie staat de speler wel in de schijnwerpers van diverse topclubs. Het kan dus zomaar zijn dat de buitenaanvaller deze zomer nog vertrekt.

Doelpunten

Promes scoorde in zijn carrière al 101 treffers, wat neerkomt op een gemiddelde van één doelpunt per 219 minuten. Bij het Russische Spartak Moskou kwam de aanvaller zelfs tot een gemiddelde van één doelpunt per 170 speelminuten. En dan hebben wij het nog niet eens over zijn 62 assists gehad. Vergelijkbare spelers in de Eredivisie komen niet aan deze statistieken. Steven Bergwijn (PSV) kwam afgelopen seizoen tot één doelpunt per 251 minuten en Steven Berghuis (Feyenoord) kwam tot één treffer per 218 minuten.

Heb jij een idee of mening over de komst van Promes bij Ajax? Laat het ons weten in de comments!

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.