actueel background image

Poule H: strijd en oude vetes

16 nov 2022 | 12:10 0

Poule H heeft veel verhalen. Met Portugal en Uruguay moeten twee grootmachten vanaf het begin aan de bak. Beide elftallen hebben sterspelers die hun laatste toernooi spelen. Op de laatste speeldag wacht een schitterende wedstrijd met enorm veel lading.

Twee generaties

Uruguay is een elftal van twee generaties. Aan de ene kant staan de veteranen Fernando Muslera (Galatasaray), Edinson Cavani (Valencia), Luis Suárez (Nacional) en Diego Godin (Vélez Sarsfield). Aan de andere kant staan de rising stars Federicio Valverde (Real Madrid) en Darwin Núñez (Liverpool FC). De combinatie hiervan wekt enthousiasme bij de tweevoudig WK-winnaar. De jonge garde mag dit toernooi aan het grote werk ruiken en zich laten zien aan het grote publiek. Valverde en Núñez hebben afgelopen seizoenen bewezen er klaar voor te zijn. Voor het afzwaaiende kwartet liggen de kaarten anders. Het uur van de waarheid is aangebroken. Qatar is voor hen de laatste kans om zich te vereeuwigen in de voetbalgeschiedenis van Uruguay. Al heeft Luis Suárez al genoeg mooie dingen gedaan om niet vergeten te worden wanneer hij zijn schoenen aan de wilgen hangt.

Verjonging bij Portugal

Portugal verjongt al jaren de selectie. Alhoewel, met Cristiano Ronaldo (Manchester United) en Pepe (FC Porto) zijn er nog altijd twee oude rotten van de partij. Toch staat er een totaal ander elftal dan in 2016, toen de Portugezen het EK wonnen. Het lijkt erop dat Portugal er niet op achteruitgegaan is. Bondscoach Fernando Santos zit ruim in zijn keuze. Verdedigers, middenvelders, aanvallers: elke linie is van topniveau. Zo is Bruno Dias één van de beste verdedigers ter wereld, hij vormt samen met Pepe vermoedelijk het centrale duo.

Op het middenveld maken Bruno Fernandes en Bernardo Silva de dienst uit. Voorin is het de vraag die wie Ronaldo voorziet van voorzetten. Bij zijn club loopt het misschien minder, bij de nationale ploeg is CR7 immer onomstreden. Ook hier is de keuze reuze. Rafael Leão van AC Milan is in topvorm, terwijl João Félix in vorm een nachtmerrie is voor iedere verdediger.

Revanchegevoelens

Met één beweging dompelde Luis Suárez Ghana op 2 juli 2010 in rouw. Door zijn handsbal ging niet Ghana, maar Uruguay naar de halve finale van het WK. Nu, twaalf jaar later, maken de Afrikanen zich op voor revanche. Op de laatste speeldag in poule H, wanneer de belangen het grootst zijn, treffen de landen elkaar. Voor elke Ghanees die oud genoeg is om het zich te herinneren voelt het als de dag van gisteren.

Poule H WK 2022

Foto: BSR_AGENCY

Zonder de handbal van Suárez zou Ghana het eerste Afrikaanse land zijn dat de halve finale bereikte op een WK. Een smerige actie van de Suárez ontnam de Afrikanen alle hoop. Dat wordt dus een pittig potje in Qatar.
Bij Ghana is André Ayew als enige speler overgebleven van het team uit 2010. Verder gaat zijn broertje Jordan mee, terwijl Thomas Partey van Arsenal en Iñaki Williams van Athletic Bilbao andere topspelers zijn.

Alle ballen op Son

Voor de tiende keer op rij is Zuid-Korea actief op het WK. Een knappe prestatie, want het is bij lange na niet altijd een figurant. In 2006 werd het zelfs vierde. Het strijdplan voor Zuid-Korea is duidelijk. Alle ballen op Heung-Min Son van Tottenham Hotspur. De topscorer van de Premier League van afgelopen seizoen is dé ster bij de Aziaten. Een goed resultaat op dit WK hangt samen met zijn prestatie. Maar als hij het leven van de verdedigers in Qatar even zuur maakt als in Engeland, staat Zuid-Korea een mooi toernooi te wachten.

Wil je inzetten op landen uit poule H? Hieronder zetten we een aantal quoteringen op een rijtje.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.