Nationaal elftal

Uruguay

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Uruguay zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Standen

Op welke plaats staat Uruguay in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Uruguay staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Alles over het nationale elftal van Uruguay

Het nationale voetbalelftal van Uruguay komt normaliter uit op het WK-voetbal en de Copa América. Het voetballand telt slechts 3,5 miljoen inwoners, maar wist al veel succes te boeken op internationaal niveau. Uruguay won maar liefst 15 keer de Copa América, won tweemaal het WK-voetbal en pakte twee gouden medailles op de Olympische Spelen. Op het WK 2010 werd Uruguay door Nederland uitgeschakeld in de halve finale, mede dankzij een weergaloze treffer van Giovanni van Bronckhorst. De grootste rivaal van Uruguay is Argentinië, de twee landen speelde al meer dan 180 interlands tegen elkaar.

Uruguay op het WK-voetbal

Uruguay was niet alleen van de deelnemende landen op het allereerste WK-voetbal. Het land won het WK 1930 door alle vier de wedstrijden te winnen. De Uruguayanen kwamen tijdens het eindtoernooi 15 keer tot scoren en kregen slechts een drietal tegendoelpunten te verwerken. In 1950 won Uruguay wederom het WK-voetbal. Destijds werd het eindtoernooi in Brazilië gewonnen.

Uruguay eindigde driemaal op de derde plaats, namelijk op het WK 1954, WK 1970 en het WK 2010. De kwartfinale werd bereikt op het WK 1966 en het WK 2018. Op het WK 1986, WK 1990 en het WK 2014 eindigde het avontuur in de achtste finale. Uruguay kwam op het WK 1962, WK 1974 en het WK 2002 niet verder dan de groepsfase. In 2006 was het land er voor de laatste keer niet bij op het eindtoernooi. Het lijkt dan ook voor de hand te liggen dat Uruguay zich kwalificeert voor het WK 2022 in Qatar.

Wereldkampioen in 1950

Uruguay wist in 1950 voor de laatste keer Wereldkampioen voetbal te worden. Het toernooi werd georganiseerd in Brazilië. In de groepsfase zouden normaliter vijf landen uitkomen in de poule van Uruguay. Echter trokken Frankrijk, Schotland en Turkije zich te terug. Hierdoor bestond de groep van Uruguay uit twee deelnemende landen. Er werd 8-0 gewonnen van Boliva, waardoor het Zuid-Amerikaanse land zich plaatste voor de kampioensgroep.

In de kampioengroep begon Uruguay met 2-2 gelijkspel tegen Spanje. Daarna werd er met 3-2 gewonnen van het sterke Zweden. De laatste wedstrijd kon gezien worden als een finale, want de winnaar van het duel tussen Uruguay en Brazilië werd kampioen. Uruguay won het duel met 2-1 en daarmee ook het WK 1950.