toernooi background image

WK 2022 (Qatar)

Het Wereldkampioenschap voetbal 2022 wordt de 22e editie van ’s werelds grootste voetbaltoernooi. Qatar is de gastheer. Vanwege de hitte in de golfstaat wordt het evenement niet in de zomer, maar in de winter gehouden. Frankrijk is de regerend kampioen en Brazilië is de recordkampioen. Aan deze editie doen 32 landen mee, verdeeld over zes regionale voetbalbonden. Wie legt eind 2022 beslag op de felbegeerde FIFA-wereldbeker?

Cultuurverschillen WK 2022 Qatar

Wie van plan is het Wereldkampioenschap 2022 in Qatar te bezoeken, moet rekening houden met vrij ingrijpende cultuurverschillen. In Nederland is het voor een vrouw normaal om jurkjes te dragen, voor toeristen om op een terras een drankje te nuttigen en voor voetbalsupporters om zingend en hossend door de straten te trekken. Zulke zaken gaan in Qatar anders. Alcohol is bijna nergens verkrijgbaar, hoogstens in luxe resorts. De klederdracht is afgestemd op Islamitische normen. Herrie maken in het openbaar wordt absoluut niet op prijs gesteld. Lees je voordat je afreist naar Qatar dus goed in en ga respectvol om met de plaatselijke omgangsvormen en normen en waarden.

Vervoer naar en in Qatar

De grootste luchthaven van Qatar is Hamad International Airport. Sinds 2014 is Hamad groter dan Doha International Airport. Vanuit Schiphol zijn er rechtstreekse vluchten naar Hamad. De reistijd bedraagt ongeveer 6 uur en 20 minuten. In de aanloop naar het toernooi zal het metro-, bus en lightrailnetwerk worden uitgebreid. Voor 20 Riyal, 5 euro, koop je een Unlimited Karwa Smart Card, waarmee je 24 uur lang gebruik kan maken van het OV. Op de wegen van Qatar zal je vooral kolossale SUV’s zien – uiteraard met de airco aan. Wil je ook een kijkje buiten de steden nemen, dan is autohuur verstandig.

Hotels in Qatar

Diverse hotelketens zijn aanwezig in Qatar, zoals Sheraton, W Hotels, InterContinental, Four Seasons, Crowne Plaza en Radisson Blu. Ook zijn er hotels zeer dichtbij het strand beschikbaar, zoals Hotel Retaj Al Rayyan in Doha. En zoek je een verblijf vlakbij luchthaven Hamad? Dan vind je niets beters dan Oryx Airport. Zoals de naam al aangeeft, bevindt dit hotel zich op het terrein van het vliegveld. De vijfsterrenhotels zijn vergeleken met westerse landen aantrekkelijk geprijsd. Ook kun je Airbnb raadplegen om een aantrekkelijk appartement of een kamer te huren bij particulieren.

Veelgestelde vragen

Al op 2 december 2010 maakte de mondiale voetbalbond FIFA bekend dat het WK 2022 werd toegewezen aan Qatar. Het schiereiland is een Arabisch emiraat in het Midden-Oosten. Het telt ongeveer 2,5 miljoen inwoners en de hoofdstad is Doha. Het aantal inwoners is explosief gestegen: 20 jaar terug woonden er maar een half miljoen mensen. Dat aantal is inmiddels gestegen naar ruim 2,6 miljoen inwoners. De organisatie van de grootste voetbalshow ter wereld past bij de ambities van het welvarende Islamitische land. Het wordt de eerste deelname van Qatar aan een Wereldkampioenschap voetbal. In 2019 won het land verrassend het Aziatisch kampioenschap voetbal (Asian Cup).

Het Wereldkampioenschap voetbal 2022 begint op 21 november 2022 en eindigt op 18 december 2022. Het WK in Qatar telt dus 28 speeldagen en wordt daarmee het kortste WK sinds 44 jaar. Normaal gesproken wordt een WK in de zomer gespeeld. In juni en juli is het te heet voor topsport in het land. Overal airco’s ophangen is naast extreem kostbaar ook niet milieuvriendelijk. Daarom werd in januari 2014 besloten om het toernooi te verplaatsen van de zomer naar de winter. In december wordt het in Qatar normaal gesproken niet warmer dan 25 graden Celsius.

Aan het WK 2022 in Qatar doen 32 landen mee. Voor dat getal is voor de zevende keer achtereenvolgens gekozen. In 2019 werd nog bekeken of de limiet al in 2022 kan worden opgerekt naar 48, maar dat bleek onwenselijk. Qatar is als gastland automatisch gekwalificeerd. Daarnaast is er ruimte voor 13 Europese landen, die bij de UEFA zijn aangesloten. Voor Afrikaanse landen (aangesloten bij CAF) liggen er vijf startbewijzen klaar. Azië en Zuid-Amerika moeten het, afhankelijk van hoe de play-offs verlopen, met vier of vijf tickets stellen, Noord- en Centraal-Amerika met drie of vier en Oceanië met nul of één.

Van de 32 deelnemende landen moeten 31 landen zich kwalificeren. Qatar is als gastheer al verzekerd van deelname. Een land speelt kwalificatiewedstrijden tegen landen binnen dezelfde bond, bijvoorbeeld de Europese UEFA of Aziatische AFC. Vervolgens worden de 32 deelnemers verdeeld over acht poules met elk vier landen. Elk land speelt in de groepsfase drie duels. De nummers één en twee per poule gaan door naar de knock-out fase. Dan komen er acht duels in de achtste finale, vier duels in de kwartfinale, twee duels in de halve finale, de troostfinale om het brons en de eindstrijd om het goud.