actueel background image

Polen kan geschiedenis schrijven tegen Argentinië

30 nov 2022 | 07:28 0

Voor Polen en Argentinië staat er een cruciaal duel op het programma. Zij nemen het woensdag tegen elkaar op. In Poule C waarin ook Mexico en Saudi-Arabië actief zijn is het nog razend spannend. Alle vier de landen maken nog kans op de volgende ronde. Wie gaat door naar knock-out fase van het WK 2022?

Vooruitblik

Polen en Argentinië speelde in totaal elf keer tegen elkaar. De eerste keer was in 1968 en de laatste ontmoeting was op 5 juni 2011 in Warschau. Toen won Polen. Dit wordt de derde WK-wedstrijd waarin ze tegen elkaar spelen. In de eerdere twee ontmoetingen op een eindtoernooi wonnen ze allebei een keer van elkaar.

Polen begon het WK met een gelijkspel tegen Mexico. In deze wedstrijd mistte Polen een penalty. In de tweede wedstrijd had Saudi-Arabië het betere van het spel, alleen was Polen enorm effectief. Keeper Wojciech Szczęsny blonk uit aan Poolse kant, hij stopte onder meer een penalty. Robert Lewandowski maakte zijn eerste WK-goal ooit en schoot daarmee Polen naar de overwinning. Polen staat met vier punten uit twee wedstrijden aan kop. Argentinië verloor tot ieders verrassing de eerste wedstrijd van Saudi-Arabië. In de tweede groepswedstrijd was het gelijk erop of eronder voor de Argentijnen. Aan de hand van Lionel Messi werd Mexico met 2-0 verslagen. Oud-Ajacied Lisandro Martínez was één van de uitblinkers aan Argentijnse zijde. Hij won 100% van zijn tackles in het duel. Argentinië staat tweede in de poule met drie punten.

Polen heeft aan één punt genoeg

Polen heef de beste papieren om de volgende ronde te halen. Een gelijkspel is voldoende voor de Polen om door te dringen tot de achtste finales. Bij winst zijn de Polen zeker van groepswinst. Het laatste duel dat Polen tegen Argentinië speelde werd gewonnen. Ondanks dat dit gebeurde in 2011 is dit voor de Polen een statistiek om aan vast te houden. Al is Argentinië natuurlijk de favoriet.

Voordeel voor Polen is dat Robert Lewandowski los is. Waar hij de eerste wedstrijd nog een penalty mistte, gaf hij in de tweede wedstrijd een assist en maakte hij zijn eerste WK-goal. Na dat doelpunt kwamen de nodige emoties los bij de aanvaller. Hij lijkt vol vertrouwen nu. De grote man aan de kant van Polen zal er alles aan doen om te zorgen dat er minimaal een punt over de streep wordt getrokken. De laatste drie WK’s waar Polen speelde,2018, 2006 en 2002, werden zij in de groepsfase uitgeschakeld. Gezien de huidige stand in de Poule lijkt dit de ultieme kans om aan deze reeks een einde te maken. Ze hebben het volledig in eigen hand. Wanneer Polen verliest, dan zijn ze afhankelijk van het resultaat in de wedstrijd tussen Mexico en Saudi-Arabië.

Argentinië kan door winst alles in eigen hand houden

De klap die de Argentijnen kregen na het verlies van de eerste wedstrijd was enorm. Extra knap dat de ploeg deze domper te boven is gekomen. Trainer Lionel Scaloni nam geen halve maatregelen. Hij speelde tegen Mexico met vijf andere spelers. Deze ingrepen hebben het juiste effect gehad.

Na de overwinning was de blijdschap enorm. Dit was mede te zien op een filmpje dat viraal ging. Hierin vierde de spelers uitgebreid feest in de kleedkamer onder luid gezang. Willen ze nog een keer in zo’n feeststemming komen, moet Argentinië van Polen winnen. Doet de ploeg dit niet, dan is het afhankelijk van de andere landen in de poule.

Saudi-Arabië lijkt de grootste bedreiging voor beide landen. Met drie punten en nog een wedstrijd tegen tegoed, kunnen de Saudisch op zes punten komen. Mexico moet hopen op een wonder om door te komen. Mexico heeft één punt en moet winnen van Saudi-Arabië. Zelfs als de ploeg wint is het afhankelijk van het resultaat in de andere wedstrijd. In deze razend spannende poule kan het alle kanten op. Maar welke kant wordt het? We gaan het zien.

Statistieken

– Polen staat bovenaan in Poule C met vier punten.
– Robert Lewandowski maakte zijn eerste WK-treffer ooit tegen Saudi-Arabië.
– Polen heeft genoeg aan één punt om door te gaan naar de volgende ronde.
– Polen wist in elf ontmoetingen met Argentinië er drie te winnen.
– Argentinië staat tweede in de poule met drie punten.
– Argentinië moet winnen om alles in eigen hand te houden.
– Argentinië is afhankelijk van het resultaat van Mexico – Saudi-Arabië als het gelijkspeelt tegen Polen.
– Argentinië wist van de elf ontmoetingen met Polen er zes te winnen.
– Lionel Messi heeft dit toernooi al twee doelpunten achter zijn naam.

De laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
05-06-2011
Polen – Argentinië
2 - 1
26-11-1992
Argentinië – Polen
2 - 0
17-01-1984
Argentinië – Polen
1 - 1
28-10-1981
Argentinië – Polen
1 - 2
12-10-1980
Argentinië – Polen
2 - 1
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.