actueel background image

Nederlanders in het buitenland: van Turijn naar Berlijn

01 mrt 2023 | 11:09 0

Welke landgenoten vielen deze week op in het buitenland? We nemen je mee door Europa om een kijkje te nemen bij Nederlanders in het buitenland. Deze week onder meer Wout Weghorst en Jean-Paul Boetius.

FA Cup nog 16 clubs dromen van de titel content

De nieuwe muur van Turijn

Een transfer die afgelopen zomer een beetje uit het niets kwam. Perr Schuurs besloot bij aanvang van dit seizoen dat Ajax niet meer de beste plek voor hem was. Hij verruilde voor negen miljoen euro Ajax voor Torino. Met terugwerkende kracht blijkt die transfersom een schijntje.

In Turijn wordt de verdediger namelijk geroemd om wat hij wél kan, in plaats van wat hij niet kan. Verdedigend is hij ijzersterk en aan de bal heeft hij met zijn Hollandse opvatting ook meerwaarde. Het avontuur van Schuurs bij Torino zou door zijn sterke prestaties zomaar beperkt kunnen worden tot één seizoen. De volledige Italiaanse top zit achter hem aan. Een inschattingsfoutje van Ajax?

Eindelijk zien we wie Maatsen is

Ian Maatsen staat al jaren bekend als groot talent. Maar zoals zo vaak was de vraag: trekt hij zijn ontwikkeling door naar het profvoetbal? Sinds 2018 speelt hij voor Chelsea, de roemruchte koopclub die wel degelijk een uitstekende jeugdopleiding heeft. Vorig seizoen beleefde hij een prima eerste seizoen in een eerste elftal als huurling bij Coventry City.

Dit seizoen was het tijd voor een volgende stap. Lange tijd leek Feyenoord zijn nieuwe club te worden. De Rotterdammers hadden uiteindelijk teveel tijd nodig om geld bij elkaar te sprokkelen waardoor de deal afketste. Maatsen schakelde door en zet nu zijn volgende stappen bij Burnley in het Championship. De jonge back maakt furore met zijn aanvalsdrang en wordt uitstekend begeleid door voormalig topverdediger Vincent Kompany.

Weghorst is een held zonder te scoren

Er zijn maar weinig managers zó blij met een spits als Erik ten Hag is met Wout Weghorst. De aanvaller kwam afgelopen winter over van Besiktas en maakte tot dusver pas één goal in twaalf wedstrijden. Cijfers waar geen enkele spits trots op zou zijn. Bij Ten Hag zit het anders.

De Tukker weet dat hij met Weghorst een aanvaller heeft die zich dienstbaar opstelt ten opzichte van de andere aanvallers en dat hij hem een opdracht kan geven. Tegen FC Barcelona moest Weghorst Frenkie de Jong voor de voeten lopen. Daarmee haalde hij de angel uit de Catalaanse aanval. Afgelopen weekend won United voor het eerst in zes jaar een prijs, met wederom Weghorst in de basis. De spits laat zien ook zonder goals erg nuttig te zijn.

Boëtius is terig alsof hij nooit is weggeweest

Begin september kreeg Jean-Paul Boëtius de schrik van zijn leven. De middenvelder van Hertha BSC werd gediagnostiseerd met teelbalkanker. De voormalig Feyenoorder herstelde razendsnel en stond 25 dagen na zijn diagnose alweer op het veld. Inmiddels speelt Boëtius weer wekelijks mee en lijkt alles zoals het ooit was.

In januari liet Boëtius al weten dat het erger had gekund. “Ik ben niet iemand die blijft hangen in het verleden. Ik ga gewoon door, of een bericht nu negatief of positief is. We kunnen over zoveel dingen klagen, maar er zijn altijd mensen die het slechter hebben dan ik. Vooral als voetballer.”

Summerville wordt beter en beter

In Nederland speelde hij nooit een wedstrijd op het hoogste niveau. Toch doet Crysensio Summerville nu met regelmaat van zich spreken. De voormalig aanvaller van Feyenoord is een van de belangrijkste invallers bij Leeds United. Als het niet loopt, valt Summerville al snel in.

Met regelmaat maakt hij het verschil. In 21 wedstrijden, waarvan het gros als invaller, scoorde de buitenspeler vier keer en gaf hij één assist. Gezien zijn geringe ervaring een knappe prestatie. Zijn hoogtepunt? De winnende maken op Anfield tegen Liverpool.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.