actueel background image

Marokko en Kroatië strijden om bronzen medaille

17 dec 2022 | 09:10 0

De troostfinale. De wedstrijd op het WK die eigenlijk niemand wil spelen. Al ligt dat voor Kroatië en Marokko misschien anders. Voor beide landen is een bronzen medaille een prachtige prestatie. Wie mag zich vier jaar lang de nummer drie van de wereld noemen?

Vooruitblik

Marokko en Kroatië waren dit WK de verrassingen. Met name Marokko deed de wereld verbazen door de halve finale te halen. In die halve finale zat er voor beide geen stunt in. Kroatië moest het afleggen tegen Argentinië en Marokko verloor van Frankrijk. Om de nare nasmaak van dat verlies weg te spoelen, willen ze de troostfinale winnen. Wij verwachten een open wedstrijd, waarin Kroatië uiteindelijk aan het langste eind trekt.

Kroaten uit op herstel

Kroatië verloor tegen Argentinië voor het eerst dit WK. Het was wel direct een kansloze nederlaag. Al voor rust was de wedstrijd beslist en konden de Argentijnen zich al gaan richten op de finale. Daarmee kwam er een eind aan de grote droom van Luka Modric om wereldkampioen te worden. Met zijn 37 jaar was dit zijn laatste WK. Vier jaar geleden was Kroatië ook al dichtbij. In Rusland kwam de ploeg van bondscoach Zlatko Dalić tot de finale, waarin Frankrijk een maatje te groot bleek. Dat zat een finaleplaats er niet. Maar na een tweede plaats in 2018 zou een derde plaats in 2022 een geweldige prestatie zijn voor de Kroaten. Aangezien zij op voorhand zeker niet tot de favorieten behoorde.

Marokkaanse trots

Iedere Marokkaan is trots op het nationale elftal. En terecht! Op voorhand leek het bereiken van de achtste finale al een klein wonder. De Marokkanen zaten in een zware poule met Canada, België en Kroatië. Marokko won die poule met degelijk voetbal en een teamspirit waar iedereen jaloers op is. Na de poulefase was de droom nog niet voorbij. Grootmachten Spanje en Portugal moesten eraan geloven en dus was daar ineens de stiekeme droom op de WK-finale. En waarom ook niet? Het geloof was er bij iedereen. Helaas voor bondscoach Walid Regragui en zijn mannen was Frankrijk te sterk in de halve finale. Al liet Marokko ook in die wedstrijd zien voor niemand bang te hoeven zijn.

Een derde plaats zou de ultieme bekroning zijn op een geweldig toernooi. Marokko heeft de harten veroverd en wil nu die derde plek veroveren. Dat moet gaan gebeuren tegen Kroatië. Marokko en Kroatië kwamen elkaar al tegen in de eerste poulewedstrijd dit toernooi. Toen werd het 0-0. Maar in de tussentijd is er veel gebeurd en hebben de twee ploegen zich ontwikkeld. Wie lukt het om nog één keer alles uit de kast te halen voor die bronzen medaille?

Statistieken

– Marokko en Kroatië verloren allebei voor het eerst in de halve finale
– Marokko kreeg slechts 4 doelpunten tegen in 6 wedstrijden
– Kroatië won pas één wedstrijd dit WK
– Luka Modric is de speler met de meeste intercepties dit toernooi
– Marokko heeft het vaakst de nul gehouden (4x)
– Kroatië werd in 2018 tweede van de wereld
– Marokko speelde nog nooit de troostfinale
– Kroatië werd in 1998 ook derde na de troostfinale tegen Nederland

Laatste onderlinge resultaten

Pas twee keer eerder speelde Marokko en Kroatië tegen elkaar. De eerste keer was in 1996 en de laatste keer op 23 november van dit jaar. Beide keren werd het een gelijkspel.

Datum
Wedstrijd
Uitslag
23-11-2022
Marokko - Kroatië
0 - 0
11-12-1996
Marokko - Kroatië
2 - 2
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.