actueel background image

Kroatië volgende horde voor swingend Brazilië

08 dec 2022 | 20:26 0

Brazilië en Kroatië treffen elkaar vrijdag in de kwartfinale van het WK in Qatar. Een geweldig affiche. Beide landen hebben aangetoond goed in vorm te zijn dit toernooi. Met name de Brazilianen maken indruk. Kan Kroatië ze afstoppen op jacht naar de titel?

Vooruitblik

Beide landen hebben elkaar in het verleden vier keer getroffen in officiële wedstrijden. De eerste keer was in 2005 en de laatste ontmoeting vond plaats op 3 juni 2018. Kroatië sleepte er één keer een gelijkspel uit. De andere drie onderlinge duels werden gewonnen door Brazilië. De Brazilianen hebben dus nog nooit van Kroatië verloren en lijken op basis van onderlinge resultaten favoriet. Wij verwachten dan ook een overwinning van de Goddelijke Kanaries.

Kroatië wil voor het eerst in de geschiedenis van Brazilië winnen

Kroatië speelt een degelijk toernooi. De groepsfase kwamen ze zonder kleerscheuren door in een poule met België, Canada en Marokko. In de achtste finale wachtte één van de verrassingen van het toernooi, Japan. Na een zenuwslopende wedstrijd won Kroatië na strafschoppen. Waar Brazilië swingt en makkelijk scoort, gaat het scoren Kroatië minder goed af. Vijf doelpunten werden er gemaakt in vier wedstrijden. De defensie daarentegen staat als een huis en heeft nog maar twee tegendoelpunten hoeven incasseren. De vraag is wat de Kroaten tegen topfavoriet Brazilië kunnen brengen. Kunnen ze verrassen of worden ze overlopen?

De ‘Kockasti’ (geblokte) staan voor de derde keer ooit in de kwartfinale op een WK. Ze verloren nog nooit een kwartfinale. Deze statistiek geeft hoop voor een goede afloop. Dat ze nog nooit een onderling duel van Brazilië wonnen, is een statistiek die wel zorgen baart voor de Kroaten. Maar wellicht kunnen zij vanuit de underdogrol voor een stunt zorgen.

De Braziliaanse vloek van de kwartfinale

In de groepsfase was het bij Brazilië niet altijd overtuigend. Na winst van de eerste twee groepswedstrijden tegen Servië en Zwitserland, werd de laatste groepswedstrijd verloren. Kameroen was verrassend met 1-0 te sterk. Al speelde Brazilië met een B-elftal. In de achtste finale was het genieten. Zuid-Korea werd aan flarden gespeeld. Bij rust stond het al 4-0. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 4-1. Goed nieuws voor Brazilië is de terugkeer van sterspeler Neymar. Hij leek tegen Zuid-Korea weer de oude en is kleer om zijn ploeg bij de hand te nemen.

De teamspirit lijkt er goed in de zitten bij de Zuid-Amerikanen. Ieder doelpunt werd met een uitgebreid dansje gevierd. Het doel voor Brazilië is kraakhelder: wereldkampioen worden. Dat lukte voor het laatst in 2002. Daarna kwam bijna nooit verder dan de kwartfinale. Alleen in 2014 lukte dat wel in eigen land. Maar hoe dat afliep, daar wil niemand het in Brazilië nog over hebben. Duitsland won namelijk met 7-1. Twintig jaar na de laatste titel, wil Brazilië nieuw succes. De vorm hebben ze te pakken, nu moeten ze nu laten zien met de druk om te kunnen gaan.

Statistieken

– Kroatië wist na strafschoppen te winnen van Japan en zo de kwartfinale te bereiken.
– Kroatië maakte dit toernooi vijf goals en kreeg er twee tegen.
– Keeper Dominik Livakovíc liet zien een penaltykiller te zijn door er drie te stoppen.
– Kroatië wist in vier ontmoetingen met Brazilië nog nooit als winnaar van het veld te stappen. – Brazilië won overtuigend van Zuid-Korea met 4-1 in de achtste finale.
– Brazilië maakte dit toernooi zeven goals en kreeg er twee tegen.
– Brazilië wist drie keer van Kroatië te winnen en speelde één keer gelijk.
– Brazilië verloor drie van de vier kwartfinales op de laats gespeelde WK’s.

Laatste onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
03-06-2017
Kroatië - Brazilië
0 - 2
12-06-2014
Brazilië - Kroatië
3 - 1
13-06-2006
1 - 0
17-08-2005
Kroatië - Brazilië
1 - 1
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.