actueel background image

Kroatië klaar om volgende favoriet naar huis te sturen

12 dec 2022 | 14:37 0

Welke levende legende sluit zijn interlandcarrière af met een WK-finale? Wordt het Lionel Messi met Argentinië of Luka Modrić met Kroatië? De Argentijnen zijn favoriet, maar iedereen weet inmiddels dat Kroatië tot grote dingen in staat is.

Argentinië favoriet

Als Nederlander objectief naar deze halve finale kijken is lastig. De pijn van de uitschakeling zit er nog in en dus juicht ons land stiekem voor Kroatië. En waarom zou het niet kunnen? De Kroaten stonden in 2018 ook al in de finale en schakelde het swingende Brazilië dit jaar uit in de kwartfinale. Zij kunnen dus verrassen. Al moet dan wederom alles kloppen. Bij de bookmakers is Argentinië de grote favoriet en daar gaan wij in mee. Al sluiten we een nieuwe stunt niet uit.

De Argentijnse druk

Twee keer werd Argentinië wereldkampioen. In 1978 en 1986 waren de Zuid-Amerikanen de beste van de wereld. De laatste wereldtitel is alweer 36 jaar geleden. Dat is lang voor een land dat ieder toernooi behoort tot de favorieten. De druk is iedere vier jaar gigantisch. In eigen land wordt niet minder verwacht dan de titel. Dit jaar misschien nog wel meer dan anders, omdat het de laatste kans is voor sterspeler Lionel Messi op de wereldbeker.

Dit WK moet het gebeuren, al leek het even uit te lopen op een fiasco. In de eerste wedstrijd werd verloren van voetbaldwerg Saudi-Arabië. Bondscoach Lionel Scaloni kreeg het snel weer op de rit en zo stoomden de Argentijnen aan de hand van Messi door naar de halve finale. Rondom die plaatsing hebben zij wel de nodige sympathie ingeleverd. In de kwartfinale tegen Oranje ging het er hard aan toe. Met name de – anders zo sympathieke Messi – liet zich van zijn slechtste kant zien. Hij provoceerde Louis van Gaal en Edgar Davids en ging na afloop ook nog tekeer tegen Wout Weghorst. In Argentinië zal het ze een worst wezen. Zij hebben maar één doel en dat is winnen. Of de rest van de wereld ze lief vindt, doet ze niets. Zolang Messi die beker maar omhoog mag houden op zondag 18 december.

Hechte Kroaten willen verder

Kroatië is een stuntploeg. Ze behoren nooit tot de favorieten, maar doen het de afgelopen jaren geweldig. Op het WK 2018 kwamen ze tot de finale en ook dit jaar zijn ze goed op weg. In de kwartfinale werd zeer verrassend na strafschoppen afgerekend met Brazilië. De ploeg van bondscoach Zlatko Dalić is een taaie. Niemand komt ze graag tegen en dat hebben ze dit toernooi weer bewezen. De Kroaten beschikken over een enorme dosis veerkracht. Niemand gaf nog een stuiver voor ze toen Neymar in de verlenging van de kwartfinale de 1-0 binnenschoot. Toch lukte het om er een penaltyserie uit te persen. In die serie was doelman Dominik Livaković de absolute held door drie strafschoppen te pakken.

Door die heldenrol kan Kroatië zich voor het tweede WK op rij plaatsen voor de finale. Dit alles onder leiding van de grote kleine man Luka Modrić. De 37-jarige middenvelder van Real Madrid bewijst nog altijd op het allerhoogste niveau uit te kunnen blinken. Hij speelde tegen Brazilië zelfs ‘gewoon’ de volle 120 minuten. Ook hoe hij na afloop met de winst omging was van grote klasse. Hij was er als de kippen bij om de emotionele Brazilianen te troosten. Hoe anders was dat bij de Argentijnen.

Opvallend is dat Kroatië dit toernooi van de vijf wedstrijd er slechts eentje won. In de reguliere negentig minuten werd alleen Canada verslagen. De overige wedstrijden werden allemaal gelijkgespeeld. Tegen Argentinië hopen ze hun tweede wedstrijd te winnen, al is het vertrouwen als het aankomt op penalty’s groot.

Statistieken

– Kroatië won dit WK slechts 1 wedstrijd in reguliere speeltijd
– Beide landen wonnen de kwartfinale na strafschoppen
– Kroatië kan zich voor de tweede keer in vier jaar plaatsen voor de finale
– Messi is topscorer bij Argentinië met vier doelpunten
– Argentinië plaatse zich in 2014 voor het laatst voor de finale
– Kroatië werd nooit wereldkampioen
– Argentinië werd twee keer wereldkampioen

Laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
21-06-2018
Kroatië - Argentinië
3 - 0
12-11-2014
Argentinië - Kroatië
2 - 1
01-03-2006
Kroatië - Argentinië
3 - 2
26-06-1998
Argentinië - Kroatië
1 - 0
04-06-1994
Kroatië - Argentinië
0 - 0
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.