actueel background image

Iker Casillas; Een briljant keeper met een imponerende carrière

06 mei 2019 | 14:26 0

Iker Casillas is een ongekend groot man geworden in Spanje en Portugal, maar eigenlijk in heel Europa. Hij keepte lang bij Real Madrid en maakte later de overstap naar FC Porto. Ook voor het Spaanse elftal, waar hij in 2000 in debuteerde, was hij zeer belangrijk. Tot grote spijt van zijn collega voetballers, fans en hemzelf eindigt zijn carrière abrupt in mei 2019.

Woensdag 1 mei 2019: Op het trainingsveld kreeg Iker Casillas een hartaanval, nadat hij zich al onwel voelde. In het ziekenhuis werd hij behandeld en kwam later de opluchting dat hij weer in gezonde toestand verkeerde. Dit voorval heeft tot gevolg dat hij waarschijnlijk niet meer zal voetballen op professioneel niveau, maar hij alleen nog maar mag terugkijken op een rijke carrière met veel hoogtepunten. Wat die hoogtepunten zijn in Spanje en Portugal lees je in dit artikel.

Vanuit de jeugdopleiding naar het eerste van de Koninklijke

In 1989 speelde Casillas al in de jeugd van Real Madrid en in het seizoen van 1999/00 mocht hij zijn debuut maken in het eerste elftal. De indruk en reddingen die hij maakte op die jonge leeftijd hadden ruim voldoende impact om hem meteen als eerste keeper te laten fungeren. Bij de Koninklijke won hij in zijn eerste seizoen al de UEFA Champions League, dankzij de 3-0 overwinning op Valencia CF in de finale. Hij werd in de komende seizoenen de onbetwiste eerste doelman van Real Madrid.

Debuut madrid Iker Cassilas

Belangrijker dan ooit tevoren

Zoals elke grootmacht in het voetbal kreeg ook Real Madrid een sportief dieptepunt in de vorm van uitblijvende prijzen. Sterspelers als David Beckham en Raúl González presteerden niet naar hun niveau, waar Casillas dat wel deed én overtrof. Hij was de man die Los Merengues in de wedstrijd hield of van puntverlies kon behouden.

Op 16 december 2006 behaalde hij de mijlpaal van 250 competitieduels in het shirt van Real Madrid. Het seizoen daarna, 2007/08, kreeg hij de Zamora trofee voor minst gepasseerde doelman in de Primera División. In 2010 speelde de keeper ook nog eens zijn 100ste Champions League Wedstrijd, een aantal dat slechts voor enkelen is weggelegd.

Alleen in de seizoenen 2012/13 en 2013/14 moest Casillas met minder wedstrijden genoegen nemen, omdat Antonio Adán bij de club de voorkeur kreeg onder de lat.

Prijzen aan de lopende band bij Real Madrid

In de carrière van Casillas kwamen veel prijzen voor, namelijk:

De Landstitel 

 • 2001
 • 2003
 • 2007
 • 2008
 • 2012

Copa del Rey

 • 2011
 • 2014

Supercopa

 • 2001
 • 2003
 • 2008
 • 2012

Champions League

 • 2002
 • 2014

Wereldbeker voor clubteams

 • 2002

Nieuwe records bij FC Porto

In de zomer van 2015 maakte Casillas de overstap naar FC Porto, Portugal. Er werd geen transfersom betaald voor de doelman. Real Madrid gaf de keeper de mogelijkheid om vrij te vertrekken als dank voor de jarenlange trouw en bewezen diensten. Tegelijkertijd was er namelijk toch ook wel kritiek van eigen fans in Madrid en werd hij zelfs uitgefloten. Dat zal zonder meer hebben bijgedragen aan het besluit om de carrière elders voor te willen zetten. Hij speelde wederom veel wedstrijden en werd met Porto in 2018 landskampioen.

Iker Casillas FC Porto

Casillas kwam bij FC Porto tot zijn 152e wedstrijd in de Champions League en is daarmee recordhouder geworden. Ook wist hij 51 keer het doel leeg te houden in de Champions League en ging daarmee nummer één, Edwin van der Sar, op de ‘clean sheet’ ranglijst voorbij.

Nationale elftal

In het seizoen dat Casillas debuteerde voor Real Madrid werd hij ook opgenomen in de selectie van het Spaanse nationale elftal. Op het WK van 2002 maakte hij zich ontzettend geliefd bij de fans uit Spanje, dankzij zijn sterke optreden, maar helemaal met het stoppen van drie strafschoppen van Ierland. Acht jaar later, in 2010, kreeg de Spaanse doelman slechts twee doelpunten tegen en won met het team het Wereld Kampioenschap in Zuid-Afrika. Het kon niet missen dat hij uitgeroepen werd tot beste doelman van het toernooi en de Golden Glove kreeg uitgereikt.

De prijs met het nationale elftal in 2010 werd in zijn carrière ook nog uitgebreid met twee EK-titels, te weten in 2008 en 2012.

Iker Casillas Spanje

Einde carrière

De beste doelman van Real Madrid, zoals hij genoemd wordt, is in mei 2019 gedwongen om zijn carrière vervroegd te beëindigen op 37 jarige leeftijd. Hij had kort voor die tijd nog zijn contract verlengd om door te gaan tot hij de leeftijd van 40 aan zou tikken. Deze positieve insteek kan door het krijgen van zijn hartaanval waarschijnlijk geen realiteit worden.

Iedereen in zijn naaste omgeving en de gehele voetbalwereld hoorde geschrokken hoe hij vanaf een training naar het ziekenhuis moest. Als eerbetoon en steun, stond de wedstrijd op 4 mei 2019 van Porto tegen Aves in het teken van hem. Er werd een groot spandoek uitgerold op de tribune en spelers droegen een Forca Iker shirt en dat alles onder een luid applaus van het publiek.

Afscheid FC Porto van Iker Casillas

Zijn bijnaam San Iker (heilige Iker) zal vereeuwigd zijn in de Spaanse en Portugese voetbalwereld.’ Het respect voor deze man wordt hiermee onderstreept.

Casillas zei altijd heel bescheiden: “Ik wil niet herinnerd worden als een goede keeper of een slechte keeper”, zei hij. “Ik wil gewoon herinnerd worden als een goed persoon, met mijn fouten.”

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.