actueel background image

Hoeveel teams doen er dit WK mee en welke landen zijn dit?

13 okt 2022 | 10:53 0

Aankomend Wereldkampioenschap(WK) is de laatste editie met 32 deelnemers. In 2026 zullen er maar liefst 48 teams strijden om wie de beste is ter wereld. Maar er is natuurlijk meer bijzonders aan deze editie. Zo zal dit het allereerste WK zijn wat georganiseerd wordt in de winter. Daarover is echter al zo veel gezegd en geschreven, dat we het beter over iets anders kunnen hebben, namelijk: het toernooi zelf.

Enorme groei WK

De (voorlopig) laatste editie van het WK met 32 deelnemers staat voor de deur. In 2026 zullen er bijna 50 teams deelnemen aan het toernooi. Dat terwijl de FIFA 211 landen geregistreerd heeft staan. Een snelle rekensom leert dus dat bijna één vierde (22,8%) zijn kunsten mag vertonen op de editie die gespeeld wordt in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Zo lijkt het toernooi maar toegankelijker en toegankelijker te worden. Tijdens de allereerste editie bijvoorbeeld in 1930 deden er namelijk maar 13 landen mee. Maar goed, gezien de verschillende tijden waarin we leven is dit geen eerlijke vergelijking. Desalniettemin kan onmiskenbaar gesteld worden dat het WK enorm aan het groeien is, dat belooft wat voor de liefhebbers van voetbalwedden.

Het aantal deelnemers

Deze editie telt echter nog 32 teams dus. En zoals altijd mag er een enorm spektakel verwacht worden. Denk maar aan al die sterren, waarvan er een aantal(waarschijnlijk) voor hun laatste kans gaat om zichzelf ook op het grootste landentoernooi in de geschiedenisboeken te schieten. Ronaldo en Messi bijvoorbeeld, met hun respectievelijk 37 en 35 jaar. Vermoedelijk is dit hen laatste kans om het WK te winnen, misschien wel de enige prijs de twee grootheden nog niet gewonnen hebben.

De deelnemers

Voor komende editie is anderhalve maand voor de start in ieder geval duidelijk wie de deelnemers zijn. De zeven continenten hebben allemaal hun afgevaardigden bekend gemaakt en strijdend tegen elkaar gaan deze landen uitmaken wie de beste van de wereld is. De deelnemers per continent zijn:

Europa

Duitsland
Frankrijk
België
Spanje
Engeland
Nederland
Portugal
– Denemarken
– Kroatië
– Servië
– Zwitserland
– Polen
– Wales

Zuid-Amerika:

Brazilië
Argentinië
Uruguay
– Ecuador

Afrika:

– Ghana
– Senegal
– Kameroen
– Tunesië
– Marokko

Midden- en Noord Amerika:

– Verenigde Staten
– Canada
– Mexico
– Costa Rica

Azië/Oceanië

– Japan
– Saoedi-Arabië
– Qatar
– Australië
– Zuid-Korea
– Iran

Speelschema

De 32 landen samen zullen in totaal 64 wedstrijden spelen. Deze wedstrijden zullen gespeeld worden in acht verschillende stadions, in zeven speelsteden. Ondanks vele kritieken op het feit dat Qatar is aangewezen als gastland, zijn er wel degelijk voordelen. Doordat het maar een klein land is, is het mogelijk om meerdere wedstrijden per dag te bezoeken bijvoorbeeld.

Speelsteden

• Losail
• Doha
• Khor
• Ash Shamal
• Al Wakrah
• Umm Salal
• Al Rayyan

Natuurlijk zijn er een aantal overduidelijke favorieten. Recordhouder Brazilië gaat zoals gewoonlijk met een selectie bomvol kwaliteit richting Qatar, bij BetCity krijgt een speler vijfeneenhalf keer zijn inleg als Brazilië het toernooi wint. Maar ook regerend wereldkampioen Frankrijk heeft niks te klagen over het spelersmateriaal, bij hen is de quotering zevenen een halve keer. Maar voetbal zou voetbal niet zijn als het niet altijd voor verrassingen zou zorgen. De vraag is dus ook: wie verrast er deze editie? Laten we dan maar hopen op Nederland, die het met een quote van 14 keer tot en van de outsiders geschaard mag worden.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.