actueel background image

Waarom het WK 2022 in de winter georganiseerd wordt

04 okt 2022 | 11:55 0

Vanwege één reden staat al vast dat komend Wereldkampioenschap (WK) uniek is. Het vindt namelijk voor het allereerst plaats in de Europese winter, in plaats van de Europese zomer. Maar waarom besluit de Wereldvoetbalbond FIFA om voor het eerst in de 92-jarige historie van het WK het toernooi in een ander seizoen te organiseren?

Een WK in de winter

Alle Europese topcompetities zijn gedwongen om hun gehele speelschema overhoop te gooien zodat er midden november afgetrapt kan worden voor het grootste landelijke voetbaltoernooi ter wereld. De speelschema’s leken eindelijk hersteld van de coronapandemie, waarin twee jaargangen enorm geteisterd werden. Door de pandemie werden namelijk der mate veel wedstrijden uitgesteld, dat zelfs de jaargangen erna in de knoop kwamen. Eindelijk leek alles weer op de rit en volgens planning te gaan, ware het niet dat het WK nu tussen het seizoen door komt gefietst.

En ook de UEFA moet alle zeilen bijzetten. De organisator van het bekendste clubtoernooi ter wereld – de Champions League – moet namelijk ook alle schema’s aanpassen om ervoor te zorgen dat al haar clubtoernooien vlekkeloos verlopen. Meestal eindigen de groepsfases van alle toernooien die de UEFA organiseert zo rond eind november of begin december, nu moeten deze begin november klaar zijn. Nee, ook de UEFA moet flink aan de bak om alles te laten passen.

Bijzondere aanstelling

Dus als het zoveel moeite is voor zoveel verschillende organisaties, waarom wordt het WK dan gepland in de winter? Dat alles heeft natuurlijk te maken met de controversiële aanstelling van Qatar als gastland voor het WK. Al meteen vanaf de aanstelling gingen er geluiden rond over omkoping en corruptie. Er waren te veel factoren die erop duidden dat Qatar géén geschikt land zou zijn om een WK te organiseren, zo vonden de kenners.

Algemeen content afb WK 2022

En daar lijkt natuurlijk wel wat voor te zeggen. Want wanneer het WK inderdaad in de zomer gespeeld zou worden, dan zou er gespeeld moeten worden bij temperaturen van 40 plus graden Celsius. Dit is- naast dat het enorm zwaar is- bijna gevaarlijk voor de deelnemende voetballers. Qatar zelf speelde hier al op in door enorme airconditionings te bouwen in de stadions. Zo is er een openlucht stadion met 3000 airco’s, waardoor er bij een temperatuur van 25 graden gevoetbald kan worden terwijl het buiten 40 graden is. Maar gezien het huidige klimaat was dat geen oplossing. Hiernaar kijkend heeft de FIFA besloten om het WK dus tussen het seizoen door te houden. Het kost de bonden enorm veel moeite, maar uiteindelijk was dit het beste scenario. Of er in het vervolg nog een aanstelling komt van een land als Qatar, valt gezien alle heisa en commotie echter te bezien.

Desalniettemin belooft het WK 2022 een spannend toernooi te worden en zal er voor de sportliefhebber genoeg te genieten zijn. Ook tijdens dit toernooi kan de liefhebber wedden op voetbal en blijft dit een uniek en spannend fenomeen.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.