actueel background image

Eredivisie-recordhouder Pim Doesburg (77) overleden

18 nov 2020 | 16:56 0

Pim Doesburg is woensdag 18 november 2020 op 77-jarige leeftijd overleden. De oud-international van het Nederlands elftal speelde 687 wedstrijden in de Eredivisie, geen enkele andere speler kwam vaker in actie op het hoogste niveau. Doesburg speelde in zijn voetbalcarrière voor Sparta Rotterdam en PSV. Doesburg werd op 28 oktober 1943 geboren in Rotterdam.

Doesburg bij Sparta Rotterdam

Willem (Pim) Doesburg kwam al op jonge leeftijd bij Sparta Rotterdam terecht. De doelman stapte ook voor korte tijd over op de jeugdopleiding van Feyenoord, maar keerde na anderhalve maand weer terug op Het Kasteel. In 1962 mocht de doelman debuteren bij Sparta Rotterdam. De keeper groeide uit tot de eerste doelman van de club. In het seizoen 1965/1966 won Sparta de KNVB Beker, zijn eerste grote clubsucces. In 1967 mocht Doesburg zijn eerste interland spelen in Oranje tegen het Belgische voetbalelftal.

Teleurstellende periode bij PSV

In de zomer van 1967 maakte Doesburg een noodgedwongen transfer naar PSV. De doelman kon bij Sparta Rotterdam niet langer meer rekenen op een basisplaats. Doesburg had wederom de nodige aanpassingsproblemen, maar werd uiteindelijk wel de eerste doelman van de Eindhovense club. Echter verliep zijn periode bij PSV niet rooskleurig. Doesburg eindigde in 1968 op de veertiende plaats in de Eredivisie en een jaar later kwam PSV niet verder dan de vijfde plek in de competitie. In de winter van 1969 werd PSV uitgeschakeld in de Europacup, de reden was een grote blunder van Doesburg.

Terugkeer bij Sparta

Doesburg besloot in 1970 weer terug te keren op het oude nest en tekende een contract bij Sparta. De doelman was tien seizoenen lang de eerste keuze in Rotterdam. Negen jaar later werd Doesburg wederom opgeroepen voor Oranje. De keeper speelde tussen 1979 en 1981 een zestal interlands. Tussen 1970 en 1980 speelde de ervaren goalie maar liefst 334 wedstrijden voor Sparta Rotterdam.

Pim Doesburg sparta

Doesburg sluit zijn carrière af bij PSV

De keeper Doesburg kreeg in 1980 de kans om zijn contract opnieuw te verlengen bij Sparta, echter besloot de doelman anders. Doesburg keerde namelijk terug bij PSV. Vier seizoenen op rij speelde de keeper vrijwel alle wedstrijden voor de topclub. De laatste drie seizoenen van zijn carrière was Doesburg reservedoelman bij PSV. Doesburg kwam in totaal tot 687 wedstrijden in de Eredivisie, waarvan het grootste deel bij Sparta.

Doesburg als trainer

Pim Doesburg was na zijn lange profcarrière ook nog actief binnen de voetbalwereld. De achtvoudig international fungeerde als keeperstrainer bij Sparta, Feyenoord en het Nederlands elftal. In 1989 was Doesburg voor een half seizoen hoofdtrainer bij Neptunus.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.