actueel background image

Zo zit het met de gele en rode kaarten op het EK 2020

25 sep 2019 | 14:29 0

Er staat veel op het spel tijdens het EK 2020 en de gemoederen kunnen hierdoor hoog oplopen. Spelers gaan het tot gaatje en moeten hierbij soms even over de schreef gaan. Het is dan aan de scheidsrechter om te bepalen waar de grens ligt, wat kan wel en wat kan echt niet? De scheidsrechter kan spelers bestraffen door ze een gele of een rode kaart te geven. Zoals wij allemaal weten moet een speler bij een rode kaart direct het veld verlaten, waardoor de ploeg overblijft met tien man. Wat zijn precies de spelregels rondom gele en rode kaarten? We leggen het je hier uit.

Wanneer krijg je een gele of rode kaart?

Wanneer een voetbalspeler een overtreding maakt zonder gevolgen voor de tegenstander, dan kan een scheidsrechter besluiten om de speler alleen een waarschuwing te geven. Er kan ook een officiële waarschuwing volgen in de vorm van een gele kaart. Zoals je hoogstwaarschijnlijk al weet, krijgt een speler na twee gele kaarten een rode kaart en moet de speler het veld verlaten.

Een ernstige overtreding of wangedrag kan zwaarder worden bestraft met een directe rode kaart. De voetballer moet meteen het veld verlaten. Een directe rode kaart heeft ook zwaardere consequenties. Een speler kan voor meerdere wedstrijden worden geschorst. Bij twee gele kaarten krijgt de speler meestal een schorsing van één wedstrijd. Dit wordt overigens ook wel indirect rood genoemd.

scheidsrechter geeft gele kaart aan speler

Nieuwe spelregels rondom gele en rode kaarten: registratiesysteem

Voor het seizoen 2019/2020 werden spelers met twee gele kaarten van het veld gestuurd, maar de twee gele kaarten werden ook meegenomen officieel genoteerd. Dit is niet langer het geval, alleen de rode kaart zal worden geregistreerd. Er zijn overigens drie verschillende registratiesystemen binnen het voetbal, namelijk voor de competitieduels, de bekerwedstrijden en play-offs. Zo kan het dus zijn dat je in de competitie een aantal wedstrijden niet mee mag doen, maar dit niet van toepassing is op de bekerduels.

Wat zijn de gevolgen voor voetballers die een gele of rode kaart krijgen?

Als een speler een gele kaart krijgt tijdens een wedstrijd, dan moet deze speler de rest van het duel op zijn tellen passen. Daarnaast kunnen spelers bij een x-aantal gele kaarten ook worden geschorst voor één wedstrijd. Bij een rode kaart is de schorsing altijd minimaal één wedstrijd. Bij een directe rode kaart zal er naar de ernst van de overtreding worden gekeken en op basis daarvan een schorsing worden opgelegd. Je kunt als speler zomaar een schorsing krijgen van drie wedstrijden door een nare overtreding.

gele en rode kaart fluitje stopwatch

Gedurende het EK 2020 worden alle spelers in de groepsfase na twee gele kaarten geschorst voor één wedstrijd. Stel speler A krijgt in de eerste twee groepsduels een gele kaart, dan zal hij er in de derde wedstrijd niet bij zijn. Spelers kunnen ook nog geschorst worden voor de achtste finales. Pas vanaf de kwartfinales worden de gele kaarten uit de groepsfase kwijtgescholden. Hierdoor kunnen voetballers alleen de EK-finale missen als zij zowel in de kwartfinale als de halve finale een gele kaart krijgen. Let op, bij een rode kaart in de halve finale is een speler ook geschorst voor de finale.

Hoe hoog de boetes bij een gele of rode kaart zijn tijdens het EK 2020 is vooralsnog onbekend. Tijdens het afgelopen WK-voetbal in 2018 stond er een geldboete van 3.215 euro op een gele kaart. In de WK-finale van 2010 tussen Nederland en Spanje werden er maar liefst 14 gele kaarten getrokken. De Nederlandse voetbalbond moest destijds een boete van om en nabij de 10.000 euro betalen, terwijl de Spanjaarden met vijf gele kaarten nog een geldboete van 7.300 euro moesten overmaken.

Een speler zal één wedstrijd worden geschorst bij twee gele kaarten. Vanaf de kwartfinales worden de gele kaarten kwijtgescholden en begint iedere speler weer met een schone lei. Bij een rode kaart is het een ander verhaal. Tweemaal geel, dus rood, zal één wedstrijd schorsing opleveren. Bij een directe rode kaart zal er naar de ernst van de overtreding worden gekeken en zal een speler op basis daarvan voor een x-aantal wedstrijden worden geschorst. Als speler van het nationale elftal wil je dus zeker oppassen. Je ziet vaak dat spelers de risico’s afwegen of een kaart het waard is. Als de wedstrijd verloren lijkt te gaan, dan zou een speler het waard kunnen vinden om een doorgebroken speler onrechtmatig neer te halen. Dit heeft minimaal een gele kaart tot gevolg, maar is misschien ook de redding geweest van een tegendoelpunt.

De Italianen staan bekend om hun bikkelharde manier van verdedigen en dat was ook merkbaar op het EK 2016. De Italiaanse ploeg kreeg achttien kaarten, gemiddeld waren dat er 3,375 per duel. Het waren de Albanezen die in dat toernooi gemiddeld gezien de meeste kaarten kregen, namelijk 3,667 kaarten per wedstrijd.

Het WK 2018 kende een gemiddelde van 3,42 gele kaarten per wedstrijd. Het was uiteindelijk Kroatië dat de meeste kaarten incasseerde, namelijk vijftien keer geel. Opvallend genoeg kreeg Saoedi-Arabië slechts één gele kaart. De Zweed Sebastian Larsson kreeg driemaal geel tijdens het toernooi in Rusland.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.