actueel background image

Derby van het Noorden: FC Groningen – sc Heerenveen

30 sep 2019 | 08:20 0

In Nederland kennen wij meerdere derby’s, waaronder de bijzondere Derby van het Noorden. De wedstrijd tussen FC Groningen en sc Heerenveen kent deze naam, aangezien beide clubs uit het noorden van het land komen. Zowel FC Groningen als sc Heerenveen zijn actief in de Eredivisie. Andere clubs uit het noorden zijn Cambuur Leeuwarden en FC Emmen, maar de wedstrijden tegen die clubs zijn minder zwaar beladen.

De Derby van het Noorden werd in 1974 voor de eerste keer gespeeld, sindsdien kwamen de clubs al 63 keer tegen elkaar in actie. De voetbalclub sc Heerenveen was het meest succesvol en wist 27 derby’s te winnen, terwijl FC Groningen slechts 18 keer de volle winst wist te pakken. In 18 wedstrijden eindigde het duel in een gelijkspel.

Het laatste gespeelde duel vond plaats op 27 oktober 2019. In verband met het coronavirus is het seizoen 2019/2020 vroegtijdig stopgezet. De volgende derby van het Noorden staat gepland op 21 februari 2021.

Rivaliteit

Onder de supporters van FC Groningen en sc Heerenveen heerst een flinke rivaliteit. Dit komt mede door de ligging van de clubs. Veel supporters van beide clubs komen elkaar in het dagelijks leven tegen, bijvoorbeeld op het werk. Hierdoor is de Derby van het Noorden uitgegroeid tot tot de belangrijkste wedstrijd in de omgeving. Desondanks geldt er voor de supporters van sc Heerenveen toch een zwaardere rivaliteit met Cambuur.

Abe Lenstra Stadion en de Euroborg

In 1994 werd de eerste officiële wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion gespeeld tegen uitgerekend FC Groningen. De Friese club wist de thuiswedstrijd in het nieuwe stadion met 2-0 te winnen. Ook de openingswedstrijd in de Euroborg was een Derby van het Noorden, ditmaal won FC Groningen met 2-0. Opvallend feitje, de clubs hebben nog nooit tegen elkaar gespeeld in het KNVB bekertoernooi.

Statistieken

In de Eerste Divisie speelde FC Groningen en sc Heerenveen twaalf keer tegen elkaar. FC Groningen won zesmaal, sc Heerenveen drie keer en driemaal eindigde de Derby van het Noorden in een gelijkspel. In de Eredivisie zijn de rollen omgedraaid. Van de 49 ontmoetingen won sc Heerenveen 24 wedstrijden, FC Groningen won slechts 12 duels. Veertien keer werd er gelijkgespeeld op het hoogste niveau van Nederland. In totaal kwam sc Heerenveen 92 keer tot scoren tegen de vijand, terwijl FC Groningen 76 keer doel trof tegen de Friese club.

51 duels in de Eredivisie

  • 24 keer winst sc Heerenveen
  • 12 keer winst FC Groningen
  • 15 keer gelijkspel

12 duels in de Eerste Divisie

  • 3 keer winst sc Heerenveen
  • 6 keer winst FC Groningen
  • 3 keer gelijkspel

Overstap naar de aartsrivaal

Diverse spelers en trainers zijn in hun carrière werkzaam geweest bij zowel FC Groningen als sc Heerenveen. De meest opvallende naam is Ron Jans. De trainer was lange tijd werkzaam bij FC Groningen toen hij in 2010 de overstap maakte naar sc Heerenveen. Enkele spelers die dezelfde transfer maakte waren Martin Koemen, Jan de Jonge, Joop Gall, Erik Regtop, Harris Huizingh, Sander van Gessel en Arnold Kruiswijk. Slechts twee spelers maakte de overstap naar sc Heerenveen naar FC Groningen, namelijk Tieme Klompe en Gonzalo García.

Laatste 5 ontmoetingen

13-08-2017: FC Groningen – sc Heerenveen 3-3
08-04-2018: sc Heerenveen – FC Groningen 0-0
11-11-2018: FC Groningen – sc Heerenveen 2-0
14-04-2019: sc Heerenveen – FC Groningen 0-0
27-10-2019: sc Heerenveen – FC Groningen 1-1

Statistieken kunnen spelers helpen met het wedden op een club. Wedden op de eredivisie is populair.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.