actueel background image

De outsiders aankomend WK: vindt er een verrassing plaats?

22 sep 2022 | 19:02 0

Het WK 2022 in Qatar staat voor de deur en het is de grote vraag wie zich tot winnaar kroont. Wordt het een van de favorieten, of toch een outsider? Liefhebbers van sportwedden kunnen hun lol op.

Focus op grote kanshebbers

Alle aandacht is normaliter gefocust op de grote kanshebbers van het winnen van het WK. Maar voor hetzelfde geldt staat er aan het einde van de rit ineens een totaal onverwacht team met de beker in de handen. Denk bijvoorbeeld aan het Europees Kampioenschap van 1992. Uiteindelijke winnaar Denemarken plaatste zich aanvankelijk niet eens voor het eindtoernooi, maar door de oorlog in Joegoslavië besloot de UEFA dat land te schorsen voor het toernooi, waarnaar Denemarken die plek mocht innemen. En met wat een succes, de titel werd immers mee naar huis genomen.

En voetbal is in zoveel situaties al een sprookje geweest. Denk nog eens aan dat magische kampioensjaar van Leicester City in Engeland? En zo zijn er talloze voorbeelden te noemen waarin David dus van Goliath won. In het licht hiervan is het ook interessant om eens een kijkje te nemen naar de teams die je misschien niet meteen als grootste kanshebber zou inschatten, maar die zomaar aan het einde van de rit met de beker zouden kunnen staan.

Onze eigen trots

We beginnen met onze eigen natie: Oranje. Volgens de bookmakers vallen we net buiten de top vijf grootste kanshebbers, maar moet dat ons wat deren? Met misschien wel de meest ervaren coach van het WK en kwaliteit in elke linie blijven de Oranje Leeuwen een meer dan geduchte tegenstander.

Informatie Nederlands Elftal

Achterin staan met onder andere Van Dijk, De Ligt, Timber, De Vrij, Malacia, Aké en Dumfries verdedigers die allemaal tot de internationale top behoren. Op het middenveld wordt het team zo ingericht dat Frenkie de Jong ineens een van de beste middenvelders ter wereld is en voorin zorgen Depay en Bergwijn voor de doelpunten. Indien het Van Gaal lukt om er- net zoals in 2014- een hecht team van te maken, dan kan er zomaar iets moois ontstaan. En misschien wel eindigend met de eerste wereldbeker uit de historie.

Laatste kansen

Ook Argentinië wordt niet tot de grootste kanshebbers aankomend WK gerekend. Dat mag kijkend naar de selectie toch wel bijna als een wonder gezien worden. Niet in de laatste plaats omdat de Argentijnen nog altijd de beschikking hebben over levende legende Lionel Messi. Waar in eerdere stadia de sterspeler nog niet altijd uit de verf kwam als hij speelde voor zijn land, is de combinatie Messi-Argentinië de afgelopen jaren steeds beter geworden. Coach Scaloni heeft het elftal dan eindelijk succesvol om zijn sterspeler heen weten te bouwen, en sinds de Copa America-winst vorig jaar heeft Messi dan eindelijk een prestigieuze prijs gewonnen met zijn land. Lukt het zijn Argentinië dan eindelijk om ook het WK te winnen? Het zou in ieder geval aan alle binnenlandse twijfels over Messi een einde maken. Maar dan lijkt het wel echt nu te moeten gebeuren, komend WK is Messi alweer 35 jaar, bij de volgende editie is hij 39 en daarom lijkt dit zijn laatste kans.

Eenzelfde scenario voltrekt zich voor Portugal, met Messi’s eeuwige rivaal Cristiano Ronaldo in de gelederen. De interlandcarrière van de twee supersterren vertoont opvallend veel gelijkenissen. Net als Messi rust bij Ronaldo de hoop om eindelijk het WK naar huis te brengen. Ook Ronaldo bokst al zijn gehele loopbaan tegen torenhoge verwachtingen aan binnen eigen land en had daar in het begin duidelijk moeite mee. Maar al een aantal jaar lijkt dat beter te gaan, zeker sinds de EK-winst in 2016. Ronaldo zal dus hoe dan ook afscheid nemen met ten minste één grote prijs(overigens won Portugal ook de Nations League in 2019). Het WK is echter andere koek. Willen hij en zijn Portugese kameraden zich nog meer vereeuwigen in de geschiedenis van het Portugese voetbal, dan moet het WK gewonnen worden. En ook voor Ronaldo lijkt dit zijn laatste kans, met zijn 37 jaar.

Vergane glorie

Een voetbalnatie waar het nog maar weinig over gaat is Duitsland. De Duitsers die met viermaal winst op een WK-eindronde toch een immense staat van dienst hebben, worden door velen niet als een van de grote kanshebbers gezien. Het heeft allemaal te maken met het posttijdperk Joachim Löw, die na vijftien jaar afscheid nam als bondscoach ruim een jaar geleden. De Duitsers zijn sinds het EK van 2016 gaan door selecteren, maar dit heeft nooit geleid naar een periode met constante prestaties. Sommige routiniers, zoals Thomas Müller, werden daarom weer opgeroepen. De aanvaller moet met onder ander Manuel Neuer ervaring brengen, aan het soms ietwat jeugdige elftal. In de hoop Die Mannschaft weer naar ongekende hoogtes te stuwen.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.