actueel background image

De nieuwe ster van PSV: Donyell Malen

27 aug 2019 | 10:45 0

In de zomer van 2019 ondertekende Donyell Malen een nieuw contract bij PSV. De 20-jarige aanvaller staat daarmee tot medio 2024 onder contract in Eindhoven. Malen maakt een stormachtige ontwikkeling door en zal in het seizoen 2019/2020 eerste spits zijn bij de topclub. Na het vertrek van topscorer Luuk de Jong kwam er een plekje vrij in de voorhoede en PSV heeft laten zien het volste vertrouwen te hebben in het jonge talent.

Van VV Succes naar PSV

Malen begon op zijn vierde levensjaar met voetballen bij VV Succes, hij stond hier direct al in de aanval. Een seizoen later maakte de piepjonge Malen een overstap naar HVV Hollandia, waar hij al snel opviel. Ajax ontdekte het grote talent, want op zijn negende begon Malen aan de jeugdopleiding van de Amsterdamse club. In 2015 maakte de aanvaller de overstap naar Arsenal, waar destijds Andries Jonker hoofd van de jeugdopleiding was. In Londen wist Malen niet het beste uit zichzelf te halen en waren er twijfels over zijn mentaliteit en fitheid. Dit zorgde ervoor dat de voetballer ervoor koos om in de zomer van 2017 terug te gaan naar de Nederlandse velden en een contract te tekenen bij PSV.

De contractverlenging van Malen werd door PSV op deze manier aangekondigd:

Debuut in het betaalde voetbal

Op 8 september 2017 maakte Malen zijn eerste minuten in het betaalde voetbal. Hij mocht in de 64e minuut invallen in het duel tussen Jong PSV en FC Eindhoven. Op 24 november 2017 kwam Malen voor de eerste keer tot scoren in het betaalde voetbal, hij scoorde tweemaal in het met 6-0 gewonnen competitieduel tegen Telstar. Begin 2018 viel Malen in de prijzen en won de voetballer de ‘Brozen Stier’ voor het grootste talent in de tweede periode in de Eerste Divisie. Op 2 april 2018 maakte Malen zijn eerste hattrick in het met 5-1 gewonnen thuisduel tegen FC Oss.

Debuut in de Eredivisie

Malen maakte op 3 februari 2018 zijn eerste minuten in het eerste van de Eindhovense voetbalclub. De aanvaller verving Luuk de Jong in de 82e minuut in de thuiswedstrijden tegen PEC Zwolle (4-0). In datzelfde seizoen mocht Malen in nog drie andere wedstrijden invallen. Malen wist zichzelf pas echt te onderscheiden op 21 augustus 2018 in de UEFA Champions League. De spits kwam in de 87e minuut in het veld en wist twee minuten later de bevrijdende 2-3 binnen te koppen. In zijn eerste volledige seizoen bij het eerste van PSV kwam Malen maar liefst tien keer tot scoren. Sinds het vertrek van de Jong speelt Malen met het rugnummer 9.

Donyell Malen PSV

Interlands

Malen is een uniek talent en dit werd al snel opgemerkt bij de KNVB. De aanvaller speelde in 2014 zowel voor Nederland onder de 15 als Nederland onder de 16. In 2015 en 2016 kwam de spits in twintig wedstrijden in actie voor Nederland onder de 17. Daarnaast speelde Malen ook nog zeven wedstrijden voor Nederland onder de 18 en elf duels voor Nederland onder de 19. Sinds 2018 kwam Malen ook tweemaal tot scoren in acht duels voor Jong Oranje. Op 21 augustus 2019 werd bekend gemaakt dat Malen voor de eerste keer in zijn carrière is opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands Elftal.

Seizoen 2019/2020

De verwachtingen rondom Donyell Malen zijn in het seizoen 2019/2020 hooggespannen. De aanvaller moet dit seizoen laten zien wat hij in huis heeft. Op 23 augustus tekende Malen voor zijn eerste treffer in het nieuwe seizoen, hij was trefzeker in het met 3-2 gewonnen thuisduel tegen FC Basel in de voorronde van de Champions League. Daarnaast kwam de spits tot scoren in het competitieduel tegen ADO Den Haag (3-1).

Malen PSV

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.