actueel background image

De carrière van Jimmy Floyd Hasselbaink

29 jun 2021 | 10:13 0

De oud-voetballer Jerrel ‘Jimmy Floyd’ Hasselbaink werd op 27 maart 1972 geboren in Paramaribo. De spits wist als profvoetballer een geweldige indruk te maken en ging zelfs tweemaal de geschiedenisboeken in als topscorer van de Premier League. Daarnaast mocht Hasselbaink ook 23 keer in actie komen voor het Nederlands elftal, waarin de doelpuntenmaker negenmaal trefzeker was.

Telstar en AZ

In 1990 tekende Hasselbaink een contract bij de voetbalclub Telstar. De spits kwam slechts viermaal in actie. Dat kwam overigens omdat het grote talent al snel een transfer maakte naar AZ. In Alkmaar eindigde Hasselbaink op de 4e plaats op het tweede voetbalniveau van Nederland. Hasselbaink speelde uiteindelijk drie seizoenen voor AZ en kwam daarin vijfmaal tot scoren. Er was na zijn periode bij AZ weinig tot geen interesse in de aanvaller. Hasselbaink moest noodgedwongen gaan voetballen voor de amateurvereniging Neerlandia/SLTOVV.

Avontuur in Portugal

In 1995 kreeg Hasselbaink de kans om zich te gaan bewijzen in Portugal. De spits besloot te gaan voetballen voor de club Campomaiorense. In 31 wedstrijden kwam de aanvaller tot 12 doelpunten. Echter kon de spits zijn club niet behoeden voor degradatie. Hasselbaink vertrok bij zijn werkgever en tekende een contract bij het grotere Boavista FC. En wederom was de spits goed op dreef. Hasselbaink kwam op het hoogste niveau tot 20 doelpunten en wist met zijn club het nationale bekertoernooi van Portugal te winnen. In 1997 werd Hasselbaink voor een bedrag van 2 miljoen pond verkocht aan de Premier League-club Leeds United.

Hasselbaink in Engeland

In Engeland wist Hasselbaink zich wederom te ontpoppen tot een steunpilaar in het elftal. In zijn eerste seizoen bij Leeds United liet de Nederlander zijn voetbal spreken en kwam hij tot 16 goals. Daarnaast was de Nederlander ook nog viermaal trefzeker in de FA Cup en noteerde hij drie doelpunten in de League Cup. Een seizoen later schoot de spits 18 keer raak in de Premier League, hetgeen wat hem de topscorerstitel in de competitie opleverde. Mede dankzij zijn doelpunten wist de club beslag te leggen op de 4e plaats in de competitie. In 1998 debuteerde Hasselbaink dan ook in de UEFA Cup.

Transfer naar Atlético Madrid

In 1999 vertrok Hasselbaink bij Leeds United, nadat de contractonderhandelingen waren vastgelopen. Atlético Madrid maakte gebruik van de situatie en kocht de spits voor 18 miljoen euro (40 miljoen gulden). Nooit eerder werd er zoveel geld neergelegd voor een Nederlandse voetballer. In Madrid kwam Hasselbaink in zijn eerste seizoen tot 29 doelpunten, de spits liep net de topscorerstitel mis. In het seizoen 1999/2000 kwam de aanvaller tot 32 goals in slechts 41 wedstrijden. Desondanks eindigde de club op de 19e plek en degradeerde Atlético Madrid uit de Primera Division.

Droomtransfer naar Chelsea FC

De degradatie kwam hard aan bij de club, waardoor Atlético Madrid genoodzaakt was om spelers te verkopen. Jimmy Floyd Hasselbaink vertrok voor 24 miljoen euro naar de Engelse club Chelsea FC. Het bleek direct een succes, want Hasselbaink pakte wederom de topscorerstitel in de Premier League met 23 doelpunten. In de seizoen die volgde ging het bergafwaarts. Hasselbaink kwam in het seizoen 2002/2003 slechts tot 11 doelpunten. Echter kwam de Nederlander wel tweemaal tot scoren in de UEFA Champions League. Chelsea FC bereikte dat seizoen de halve finale van het toernooi. Na vier seizoenen mocht Hasselbaink transfervrij vertrekken bij de club, zijn contract werd ontbonden.

Aanvoerder bij Middlesbrough FC

In 2004 wist Middlesbrough FC zich te versterken met de ervaren doelpuntenmaker. Hasselbaink speelde twee seizoenen voor de club. In zijn eerste seizoen scoorde hij 13 goals en een seizoen later 10 doelpunten. Hasselbaink werd ook direct aanvoerder bij de Engelse club. Middlesbrough FC bereikte de finale van de UEFA Cup, waarin Sevilla FC te sterk was. In 2006 moest Hasselbaink vertrekken bij de club vanwege zijn te hoge salaris van ruim twee miljoen pond per jaar.

Jimmy Floyd Hasselbaink Middlesbrough

Pro Shots / Stanley Gontha

Hasselbaink bij Cardiff City

Hasselbaink tekende in 2007 een contract bij Cardiff City. De club kwam uit op het tweede niveau in Engeland. Hasselbaink speelde in zijn eerste seizoen bij de club 36 wedstrijden, waarin de aanvaller slechts tot zeven goals kwam. Wel wist Hasselbaink met Cardiff City de finale van de FA Cup te bereiken. In september 2008 besloot de Nederlander een einde te maken aan zijn carrière als profvoetballer.

Hasselbaink in Oranje

Hasselbaink mocht op 27 mei 1998 zijn debuut maken in het shirt van het Nederlands elftal. In zijn eerste wedstrijd werd er doelpuntloos gelijkgespeeld tegen de nationale selectie van Kameroen. In de twee vriendschappelijke duels die volgde scoorde de spits wel. Hasselbaink werd opgeroepen voor het WK 1998 en mocht duels spelen in de groepsfase. Nederland wist de halve finale te bereiken.

Ondanks de geweldige prestaties van de aanvaller in Engeland en Spanje wist Hasselbaink geen vaste basisplek te veroveren in Oranje. Dit kwam door de gigantisch grote concurrentie. Het Nederlands elftal kon op dat moment namelijk ook rekenen op de bekende spitsen Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooij, Dennis Bergkamp, Pierre van Hooijdonk en Roy Makaay. Hasselbaink werd dan ook niet opgeroepen voor het EK 2000 in eigen land.

Na afloop van het Europees Kampioenschap werd Hasselbaink opvallend genoeg wel weer regelmatig opgeroepen voor Oranje. De spits kreeg onder de bondscoach Louis van Gaal voldoende kansen in het Nederlands elftal. Datzelfde was ook het geval bij Dick Advocaat. Echter werd de aanvaller ook niet opgeroepen voor het EK 2004. Hasselbaink kwam tot 23 interlands en negen doelpunten in het shirt van het Nederlands elftal.

Hasselbaink als hoofdtrainer

In 2013 werd Hasselbaink de hoofdtrainer van de Belgische voetbalclub Royal Antwerp FC. Een jaar later werd de trainer alweer ontslagen. Een half jaar later tekende de Nederlander een contract als hoofdtrainer bij Burton Albion. De Engelse club eindigde op de eerste plaats in de League Two en promoveerde automatisch naar de League One. In december 2015 werd Hasselbaink de nieuwe trainer bij Queens Park Rangers en ook hier werd de trainer na amper een jaar de laan uitgestuurd. De Nederlander kwam negatief in het nieuws toen zijn naam opdook in een corruptieonderzoek. In de zomer van 2018 werd Hasselbaink aangesteld tot de nieuwe hoofdtrainer van Buyuksehir Belediye Erzurumspor. Begin 2021 keerde de hoofdtrainer terug bij Burton Albion.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.