actueel background image

Dani de Wit: de nieuwe nummer 10 van AZ

02 sep 2019 | 07:58 0

Dani de Wit tekende op donderdag 28 augustus 2019 een contract bij AZ. De middenvelder speelde voor dat moment zijn hele voetbalcarrière bij AFC Ajax. De Wit werd op 28 januari 1998 geboren in Hoorn en werd in 2006 toegevoegd aan de jeugdopleiding van de Amsterdamse club.

Van VV KGB naar Ajax

In zijn jongere jaren speelde De Wit voor de amateurclub VV KGB uit Bovenkarspel. Zijn talent werd al op jonge leeftijd ontdekt door Ajax. Op 3 februari 2017 maakte de aanvallende middenvelder zijn debuut in het betaalde voetbal, hij mocht namelijk invallen in het met 4-1 gewonnen thuisduel van Jong Ajax tegen RKC Waalwijk. De Wit kwam in de 66e minuut in het veld.

Dani de Wit ajax

De Wit bleek een waardevolle toevoeging aan het tweede elftal van Ajax en hij werd al snel een vaste waarde in het team. Begin 2018 ondertekende het talent een nieuw contract tot de zomer van 2020 in Amsterdam. Op 25 februari 2018 kwam de ultieme beloning voor De Wit, want hij mocht zijn debuut maken in het eerste van Ajax. De voetballer mocht in de 85e minuut invallen in het competitieduel tegen ADO Den Haag. De Wit kwam in het veld voor een ander talent Carel Eiting.

Regelmatige invaller

De Wit speelt in het seizoen 2018/2019 voornamelijk zijn wedstrijden voor Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie, maar ook bij het eerste komt de middenvelder steeds vaker in actie. Het talent mocht invallen in wedstrijden in de Eredivisie, de KNVB Beker en zelfs de Champions League. Op 2 oktober 2018 speelde De Wit ook mee in het uitduel bij Bayern München in de groepsfase van het Europese toernooi.

Dani de wit

In april 2019 werd het contract van De Wit met één jaar verlengd bij Ajax tot medio 2021. Hoewel de middenvelder weinig minuten maakt in het eerste, wint hij wel de dubbel met de eerste ploeg.

Overstap naar AZ

Lange tijd leek het erop dat De Wit ook in het seizoen 2019/2020 weer onderdeel zou gaan uitmaken van de selectie van Jong Ajax. Maar na de overwinning van Ajax op APOEL Nicosia in de voorronde van de Champions League tekende de speler een contract bij provinciegenoot AZ.

Het 21-jarige talent zou voor een bedrag van twee miljoen euro overkomen naar Alkmaar. De Wit is de opvolger van Guus Til, die eerder een transfer maakte naar het Russische Spartak Moskou voor een bedrag van achttien miljoen euro. De Wit was bij Jong Ajax goed voor zes doelpunten en zes assists in achttien wedstrijden.

Interlands

Dani de Wit speelde in 2015 zes wedstrijden voor Nederland onder de 17, waarin hij één keer tot scoren kwam. Bij Nederland onder de 18 kwam de middenvelder zeven keer in actie. In 2016 kwam De Wit vijftien keer uit voor Nederland onder de 19 en hij speelde in de jaren die daarop volgde ook nog elf duels voor Nederland onder de 20. Sinds 2018 speelde het talent twee wedstrijden voor Jong Oranje.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.