actueel background image

Borussia Dortmund wil Champions League-plek heroveren

21 jan 2023 | 13:00 0

De eerste seizoenshelft van Borussia Dortmund was niet om over naar huis te schrijven. Die Borussen staan op een teleurstellende zesde plaats. Zondag hervatten zij de Bundesliga in eigen huis tegen FC Augsburg. Een uitgelezen mogelijkheid om een vliegende start te maken. 

Vooruitblik

Dortmund tegen Augsburg is de nummer zes tegen de nummer veertien. Op papier geen enkel probleem voor Borussia, maar Augsburg is een kat in het nauw. En die maken nog wel eens rare sprongen. De Zuid-Duitsers staan slechts twee punten boven directe degradatie en kunnen ieder punt goed gebruiken. Er moet wel een klein wonder gebeuren. De laatste keer dat Augsburg in Dortmund won was acht jaar geleden.

Terugkeer Haller

Het mooiste nieuws van 2023 is voor Dortmund nu al de terugkeer van Sebastién Haller. In de zomer werd bij hem teelbalkanker geconstateerd. Na diverse operaties en een lang hersteltraject staat hij weer op het veld. Hij maakte zelfs al zijn officieuze debuut voor Borussia Dortmund. In de oefenwedstrijden tegen Fortuna Düsseldorf en FC Basel maakte hij minuten. Tegen Basel schoot Haller er direct drie in. Hij kan wel eens de sleutel tot succes zijn voor BVB.

Een andere oude bekende die op de goede weg is, is Donyell Malen. De oud-PSV’er is bezig aan zijn tweede seizoen in Duitsland, maar wacht nog altijd op zijn echte doorbraak. De aanvaller kampt veel met blessures en als hij speelt is het niet overtuigend. Dit seizoen scoorde hij in tien wedstrijden nog niet in de Bundesliga. De winterstop kwam voor hem op een goed moment. In de voorbereiding scoorde Malen zeven keer in zeven wedstrijden. Kan hij het tegen Augsburg laten zien?

Voor Dortmund telt maar één ding zondag en dat is winst. De achterstand op plaats vier, die recht geeft op Champions League-voetbal, is slechts twee punten. Bij winst kan de ploeg van Edin Terzic die plek heroveren en mogen ze stiekem nog dromen van de titel. Al wordt dat lastig. De achterstand op Bayern München bedraagt nu al negen punten, maar in voetbal weet je het nooit.

FC Augsburg tussen hoop en vrees

Voor FC Augsburg is de missie helder. Degradatie voorkomen. Met de huidige veertiende plek zijn ze veilig, maar de voorsprong op nummer zestien VfL Bochum is klein. De laatste acht Bundesliga-wedstrijden werd er niet gewonnen. De laatste zege was begin oktober tegen nummer laatst Schalke 04.

De situatie is kritiek in Augsburg en dat terwijl de start nog zo goed was. In september werd er zelfs gewonnen van landskampioen Bayern München. De kans dat zij die stunt in de huidige vorm herhalen in Dortmund is klein, maar hoop doet leven. De laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding geeft die hoop. Toen werd er namelijk gewonnen van nummer zeven VfL Wolfsburg.

Bij FC Augsburg komen we een oude bekende tegen. De aanvoerder van de ploeg is Jeffrey Gouweleeuw. De verdediger speelt alweer sinds 2016 voor Augsburg, dat hem overnam van AZ. In Nederland kwam Gouweleeuw naast AZ ook uit voor sc Heerenveen.

Statistieken

– Bij Dortmund kan Haller zijn debuut maken
– Donyell Malen is met 7 goals uit 7 oefenwedstrijden in vorm
– Marco Reus is weer fit en kan zijn rentree maken
– Augsburg won voor het laatst in oktober
– Borussia Dortmund verloor sinds 2015 in eigen huis niet van Augsburg
– Dortmund verloor de laatste twee competitiewedstrijden

Laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
27-02-2022
FC Augsburg – Borussia Dortmund
1 - 1
02-10-2021
Borussia Dortmund – FC Augsburg
2 - 1
30-01-2021
Borussia Dortmund – FC Augsburg
3 - 1
26-09-2020
FC Augsburg – Borussia Dortmund
2 - 0
18-01-2020
FC Augsburg – Borussia Dortmund
3 - 5
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.