actueel background image

Berlijnse Derby: een rivaliteit met een verhaal

27 jan 2023 | 08:29 0

Dit weekend staat één van de meest bijzondere wedstrijden in de Bundesliga op het programma. Hertha BSC speelt in eigen huis tegen Union Berlin. Een rivaliteit die ooit vriendschap was. Een derby met een verhaal.

Historie

In de jaren 70’ was er totaal geen rivaliteit tussen Hertha en Union. Sterker nog, er was een vorm van vriendschap. Fans van beide clubs kwamen bij elkaar op bezoek en er waren zelfs liederen om de vriendschap kracht bij te zetten. Hoe anders is dat nu? Bij wedstrijden tussen Hertha en Union is veel politie op de been en er is haat en nijd. Hoe komt dat? Union heeft grote broer Hertha ingehaald. Hertha speelt de laatste jaren om degradatie en Union doet mee in de top en speelt ook nog eens Europees voetbal. Dat doet pijn aan de blauw-witte kant van de stad.

Volksclub Union

Union Berlin is een club van het volk. De sfeer bij Die Eisern is uniek in Duitsland. Alleen het stadion is al bijzonder. Stadion an der alten Försterei is iconisch. Er zijn 22.000 plaatsen voor supporters. daarvan zijn er 19.000 staanplaatsen. Dat is an sich al bijzonder. Het mooiste verhaal rondom het stadion is de verbouwing. In 2010 moest het stadion verbouwd worden, maar de clubkas was aardig leeg. Supporters schoten te hulp en hielpen zelf mee met de verbouwing. Er zijn zelfs fans die ontslag namen van hun werk om hun club te kunnen helpen in zware tijden.

Negen jaar later promoveerde Union naar het hoogste niveau van Duitsland. Een prachtige beloning. Al was de promotie niet per se een ambitie van de supporters. Zij willen vooral dat hun club zo normaal mogelijk blijft doen. Bij Union zijn ze wars van de commercialisering van het voetbal. Je ziet geen overdreven marketingstunts en geen hippe reclame-uitingen. Union is en blijft van het volk. Dat het nu sportief zo goed gaat, dat is mooi meegenomen. Maar wanneer Union weer een niveau omlaaggaat, deert dat de fans weinig. Zij zullen altijd blijven komen. Union is namelijk veel meer dan een voetbalclub. Hoe anders is dat bij stadsgenoot Hertha BSC.

Rijke broer

Hertha is de rijke grote broer die lijdzaam toe moet kijken hoe het kleine broertje steeds verder groeit. En het veel beter doet. Hertha wordt financieel bijgestaan door de rijke Duitse zakenman Lars Windhorst. Hij wil Hertha het liefst zo snel mogelijk in de Champions League zien, maar dat plan loopt niet heel lekker. Hertha profileert zich als grote club die fans vanuit heel Berlijn en omstreken moet trekken. In werkelijkheid zien we een degradatiekandidaat die in een veel te groot, en veel te leeg, stadion speelt.

Hertha staat momenteel op een degradatieplaats. Hoe pijnlijk is het dan om te zien dat kleine broer Union meedoet om het kampioenschap. In de Bundesliga stond de Berlijnse derby pas zeven keer op het programma. Hertha won er slechts twee. Dat was in de absolute beginfase van Union op het hoogste niveau. Daarna nam Union de macht volledig over.

De pijnlijkste derbynederlaag was die vorig jaar. In april vernederde Union het ‘grote’ Hertha in het Olympiastadion met 1-4. De druk zaterdag ligt absoluut bij Hertha. Zij moeten winnen om omhoog te kunnen kijken. Maar een pijnlijke zaterdag ligt op de loer. Union trekt vol zelfvertrouwen naar de andere kant van de stad en zij willen Hertha de volgende tik uitdelen. Gesteund door de hondstrouwe achterban. Er worden ruim 7500 Union-supporters verwacht. En de kans dat zij de baas zijn in het stadion van de vijand is groot.

Laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
06-08-2022
Union Berlin - Hertha BSC
3 - 1
09-04-2022
Hertha BSC - Union Berlin
1 - 4
19-01-2022
Hertha BSC - Union Berlin
2 - 3
20-11-2021
Union Berlin - Hertha BSC
2 - 0
04-04-2021
Union Berlin - Hertha BSC
1 - 1
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.