actueel background image

AZ evenaart prestaties van het kampioensjaar 2008/2009

12 dec 2019 | 12:33 0

AZ is bezig aan een sterk seizoen en is een kanshebber voor de landstitel. Aankomende zondagmiddag speelt de Alkmaarse ploeg weer in het eigen AFAS Stadion en uitgerekend koploper Ajax komt op bezoek. AZ kan bij een overwinning op gelijke hoogte komen met de Amsterdamse topclub. Het voelt in Alkmaar een beetje aan zoals in het seizoen 2008/2009. Het team wist toen met overmacht de titel te grijpen. Sindsdien is de club door diepe dalen gegaan, maar wist het zichzelf weer gezond te maken en te vestigen in de Nederlandse top 4. We kijken met dit artikel naar de goede prestaties van AZ dit seizoen.

Dezelfde resultaten als in het kampioen-seizoenAZ logo

AZ staat momenteel met 38 punten uit 16 wedstrijden op de 2e plaats in de Eredivisie. De Alkmaarders wonnen 12 wedstrijden en speelde tweemaal gelijk. Er werd alleen verloren bij Vitesse (2-1) en thuis tegen sc Heerenveen (2-4). In het seizoen 2008/2009 toen AZ kampioen werd, stond AZ op de 1e plaats met evenveel punten. Opvallend genoeg zijn de statistieken dit Eredivisie-seizoen nog beter. AZ kwam zelfs 38 keer tot scoren en kreeg slechts 8 tegendoelpunten te verwerken. De Alkmaarse ploeg beschikt dan ook over de minst gepasseerde verdediging van de Eredivisie.

Stand AZ in de Eredivisie

AZ in het seizoen 2018/2019

Vorig seizoen kon AZ zich niet mengen bij de absolute top van de Eredivisie. Na 16 speelrondes was de ploeg terug te vinden op de 5e plaats met 25 punten. Dit seizoen heeft de ploeg na evenveel speelrondes dus 13 punten meer. AZ wist in dat seizoen in de eerste seizoenshelft slechts 25 punten te behalen, maar in de tweede seizoenshelft maar liefst 33 punten.

De drie Alkmaarse musketiers

AZ beschikt misschien wel over de beste voorhoede van de Eredivisie, al zijn de meningen daarover verdeeld. De 18-jarige Myron Boadu staat op de 3e plaats in de topscorerslijst met 10 doelpunten en 5 assists. Oussama Idrissi staat op een keurige 5e plek met 9 doelpunten en 2 assists. De kersverse international Calvin Stengs staat op de 33e plaats met 4 doelpunten, maar wist wel 7 assists te leveren. Aanvoerder Teun Koopmeiners heeft ook zijn aandeel gehad in het succes met 7 treffers en een assist. De middenvelder van Jong Oranje miste dit seizoen nog geen enkele strafschop.

AZ – AFC Ajax

In het seizoen 2008/2009 speelde AZ ook in de winter de thuiswedstrijd tegen Ajax. Op 23 november 2008 won de thuisploeg met 2-0 van de Amsterdammers. De doelpunten werden destijds gemaakt door Demy de Zeeuw (22e minuut, strafschop) en Ari (52e minuut). In dat duel speelde De Zeeuw zijn 100e competitieduel voor AZ en Maarten Martens zijn 75 competitieduel voor de club.

Daarna kwam Ajax nog 10 keer op bezoek in Alkmaar voor een competitiewedstrijd. De Amsterdamse club won 5 wedstrijden en AZ was slechts driemaal de sterkste. In twee wedstrijden eindigde het in een gelijkspel. Vorig seizoen wist AZ de volle buit te pakken dankzij een doelpunt van de inmiddels vertrokken middenvelder Guus Til.

Rustdagen

Zondag 15 december kan de spanning weer helemaal terugkeren in de competitie. AZ zal dan moeten winnen, maar gemakkelijk zal dat niet gaan. Ajax kwam afgelopen dinsdagavond nog in actie tegen Valencia en AZ speelt op donderdagavond nog een uitwedstrijd bij Manchester United. De Amsterdammers hebben het voordeel dat zij twee rustdagen meer hebben voor de kraker tegen AZ.

Terugkeer in het AFAS Stadion

Maandag 10 december werd bekend gemaakt dat de topper tussen AZ en Ajax in het AFAS Stadion gespeeld mag gaan worden met publiek. In de voorgaande ‘thuisduels’ speelde AZ in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. In de Europa League werden er ook wedstrijden in Den Haag gespeeld. Op zaterdag 10 augustus 2019 begaf een groot deel van het dak het van het AFAS Stadion. De lasverbindingen bleken de oorzaak te zijn. Het feit dat AZ geen enkel duel dit seizoen in het eigen stadion speelde maakt de prestaties alleen maar knapper. De terugkeer in het AFAS Stadion zal heel wat te weeg brengen aankomende zondag en een extra druk vormen op Ajax.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.